Wednesday, 12 November 2014

မုန္႕ပိႏၷဲေစ့ ခ်ဳိခ်ဳိေလး



အစားအေသာက္ မီးလိုေတာက္တယ္လို႕ေတာ့ မထင္လိုက္ပါနဲ႕ေနာ္ ထင္ၾကမယ္ဆိုရင္လဲ စိတ္မဆိုးတတ္ပါဘူးလို႕ အစားဆို ကိုယ္တိုင္လဲႀကိဳက္ သူမ်ားကိုလဲ စားေစခ်င္သူႀကီးမို႕ပါ။

မုန္႕ပိႏၷဲေစ့နဲ႔ မုန္႔ၾကာေစ႔ မုန္႔သားစပ္ပံု တူေပမဲ႔ မုန္႔လံုးပံုေလး နည္းနည္းေလး ကြာျခားသြားတာပါဘဲ မုန္႔ၾကာေစ႔ကို ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လံုးေပးျပီး မုန္႕ပိႏၷဲေစ့ကိုေတာ႔ ပိႏၷဲေစ့ပံုစံ ခပ္ရွည္ရွည္ေလးေတြ လံုးပံုဘဲ ကြာျခားသြားပါတယ္။

မုန္႕သားစပ္တာကေတာ့ မုန္႕လံုးေရေပၚအတြက္ စပ္တဲ့နည္းအတိုင္းပါဘဲ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕၃ဆ ဆန္မွဳန္႕တစ္ဆ ေရနဲ႕ေရာနယ္ျပီး မုန္႔သားစပ္လိုက္႐ံုပါဘဲ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  2. ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္၀က္
  3. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးခြဲ
  4. ထန္းလ်ွက္ - 150 g
  5. အုန္းသီးဖတ္ -  မိမိႏွစ္သက္သေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ႏွင့္ဆန္မွဳန္႕တို႕ကိုထည္႔ျပီး ေရကိုနည္းနည္းခ်င္းထည့္ကာ မုန္႕သား အိလာေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ႏွင့္ဆန္မွဳန္႕တို႕အေပၚမူတည္ျပီး မုန္႕သားအေပ်ာ့အမာ ကြဲသြားတတ္တာမို႕ ေရကိုနည္းနည္းခ်င္း ထည့္နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားနယ္ျပီးပါက အ၀တ္ေရစို သန္႕သန္႕ကိုေရညွစ္ျပီး မုန္႕သားအေပၚမွ ာအုပ္ေပးျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • မုန္႔သားႏွပ္ထားခ်ိန္ နာရီ၀က္ျပည္႕ပါက မုန္႕သားကို နည္းနည္းခ်င္းယူျပီး ပိႏၷဲေစ့ ပံုစံေလးေတြ လံုးေပးျပီး မုန္႔သားအားလံုး ကုန္တဲ႔အထိ လံုးေပးပါ
  • မုန္႕သားျပဳပ္ျပီး ဆယ္ထည့္ရန္ ေရေအးသန္႕သန္႕ ဇလံုတစ္လံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလံုးျပီးတာနဲ႕ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးေလးမ်ားကို တလံုးခ်င္း ေရေႏြးအိုးထဲကုိ ထည္႔ေပးပါ
  • မုန္႕လံုးေလးေတြ ထည့္ေနတံုး မုန္႕သားက်က္ျပီး ေရေပၚေပၚလာေသာ မုန္႕လံုးမ်ားကို တမိနစ္ေလာက္ထားျပီး ဆယ္ေပးပါ
  • မုန္႔လံုးေလးမ်ား ဆယ္ျပီးတာနဲ႕အဆင္သင့္ ျပင္ထားေသာ ေရေအးဇလံုထဲကို ထည့္ေပးပါ
  • မုန္႔သားအားလံုး ျပဳပ္ျပီးတာနဲ႕ေရေအးစိမ္ထားေသာ မုန္႕လံုးေလးမ်ားကို ေရထဲကဆယ္ျပီး ေရစစ္ေပးပါ
ထန္းလွ်က္ရည္က်ဳိရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးတလံုးထဲမွာ ထန္းလ်ွက္ခဲႏွင္႔ ေရထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူးႏွစ္ဗူးသာသာေလာက္ကို ထည္႔ျပီးက်ဳိေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ရည္ မပ်စ္မက်ဲ အေနအထားေလာက္ ရေအာင္က်ဳိလိုက္ျပီး ပိတ္ပါးစခံကာ အမွဳိက္မ်ားကို စစ္ေပးပါ
မုန္႕ပြဲျပင္ရန္
  • ေရစစ္ထားေသာ မုန္႕ပိႏၷဲေစ့ အလံုးေလးမ်ားကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ထည့္ေပးျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ေလာင္းခ်ေပးကာ စိမ္ထားေပးပါ
  • မုန္႔တပြဲစာအတြက္ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ မုန္႕ပိႏၷဲေစ့ႏွင္႔ ထန္းလ်ွက္ရည္တို႕ကို အေနေတာ္ ထည့္ေပးျပီး အုန္းသီးျခစ္ျပီးသားကို မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ျဖဴးေပးျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးနိုင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. မုန္႔လံုးေရေပၚနဲ႔မုန္႔ၾကာေစ့ တစ္ခါထဲ၀င္ဖတ္သြားတယ္ မာမာေရ...
    ပံုစံေလးပဲေျပာင္းၿပီး ထည့္၀င္တာေတြတူတယ္ေနာ္။
    အိမ္မွာမုန္႔လံုးေရေပၚေတာ့ မၾကာခဏလုပ္စားျဖစ္တယ္ ဒီတစ္ေခါက္ မုန္႔ၾကာေစ့လုပ္စားမယ္ ...

    ReplyDelete
  2. ဟုတ္ကဲ့ပါတီတင့္ေရ
    တီတင့္လုပ္တဲ့နည္းေလးလဲ မာမာ့ကို မွ်ေ၀ပါအံုးေနာ္
    တီတင့္စာေတြကို ၀င္၀င္ျပီးဖတ္ျဖစ္ပါတယ္တီတင့္ေရ
    ကြန္မန္႕ေရးရင္ အတံုးေလးေတြဘဲေပၚေနလို႕ ကြန္မန္႕မခ်န္ခဲ့ရဘူးျဖစ္ေနတယ္။

    ReplyDelete