Saturday, 15 November 2014

ဆီထမင်း


မာမာ အႀကိဳက္ဆံုး အစာတခုပါ မာမာတို႕ငယ္ငယ္က အိမ္မွာ မိသားစု၀င္ေတြ မ်ားပါတယ္ ေမာင္ႏွစ္မေတြအျပင္ အေဖဘက္ အေမဘက္က အမ်ဳိးေတြလဲ အိမ္မွာေနၾကတာမို႕ ဆီထမင္း တခါထိုးရင္ ၂ျပည္ေလာက္ထိုးရပါတယ္ ။

အေမက ဒီေန႕ဆီထမင္း ထိုးစားၾကမယ္လို႕ ေျပာလိုက္တာနဲ႕ ေ႐ွ႕ဆံုးက ပန္းကန္ကိုင္ျပီး ေစာင့္ေနသူက မာမာပါဘဲ အေမ့အနားကပ္ျပီး ဆီထမင္းခ်ဳိး ရေအာင္ကပ္ျပီး ေတာင္းတာကလဲ မာမာပါဘဲ။

အခုေတာ့ အေ၀းဆံုးကို ႏုတ္မဆက္ဘဲ ထြက္သြားတဲ့ အေမ့ကိုလဲလြမ္းတယ္ တေယာက္တေပါက္နဲ႕ဆူလကြ်က္ မန္လကြ်က္နဲ႕ စကားေတြလုလု ေျပာရတဲ့ ေမာင္ႏွစ္မေတြကိုလဲ လြမ္းေနမိရင္းက အလြမ္းေျပစားရေတာ့မဲ့ ဆီထမင္း ထိုးနည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  2. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  3. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းသံုးပံုတစ္ပံု
  4. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  6. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၅ဥ
  7. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  8. ႏွမ္းေလွာ္ဆားေထာင္း
  9. ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္
  10. အုန္းသီးစိတ္
  11. ငါးေျခာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ပထမဆံုး ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုထည္႔ျပီး ဆန္သားၾကည္လာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆန္သားၾကည္လာတာနဲ႕ ေရ ဆား အရသာမွဳန္႕ ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႕ထည္႔ျပီးေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ေရထည္႔ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီး ဆက္တည္ထားေပးပါ
  • ေအာက္ေခ်မကပ္ေသာ အိုးႏွင့္ဆီထမင္း ထိုးပါက ေရခမ္းလာရင္ ဆီထမင္းခ်ဳိးရေအာင္ မီးမွ်င္းမ်ွင္းနဲ႕ထားေပးပါ
  • ဆီထမင္း ခ်ဳိးရလာပါက ငါးေျခာက္ ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္း ၾကက္သႊန္နီဆီခ်က္ အုန္းသီးစိတ္တို႕နဲ႕ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးရန္ ဆီထမင္း ေမႊးေမႊးေလးကို ျပင္ေပးနိုင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. အလြမ္းေလးနဲ႔အတူ ဆီထမင္းအိအိေလးအားေပးသြားတယ္ မာမာေရ...

    ReplyDelete
  2. ဆီထမင္းဆုိရင္အရမ္းၾကိဳက္တာပဲ မာမာေရ

    ReplyDelete