Saturday, 15 November 2014

ဆီထမင္း အိအိေလး



မာမာ အႀကိဳက္ဆံုးအစာတခုပါ မာမာတို႕ငယ္ငယ္က အိမ္မွာ မိသားစု၀င္ေတြ မ်ားပါတယ္ ေမာင္ႏွစ္မေတြအျပင္ အေဖဘက္ အေမဘက္က အမ်ဳိးေတြလဲ အိမ္မွာေနၾကတာမို႕ ဆီထမင္းတခါထိုးရင္ ၂ျပည္ေလာက္ထိုးရပါတယ္ ။

အေမက ဒီေန႕ဆီထမင္းထိုးစားၾကမယ္လို႕ ေျပာလိုက္တာနဲ႕ ေ႐ွ႕ဆံုးက ပန္းကန္ကိုင္ျပီး ေစာင့္ေနသူက မာမာပါဘဲ အေမ့အနားကပ္ျပီး ဆီထမင္းဂ်ဳိး ရေအာင္ကပ္ျပီးေတာင္းတာကလဲ မာမာပါဘဲ။

အခုေတာ့ အေ၀းဆံုးကို ႏုတ္မဆက္ဘဲ ထြက္သြားတဲ့ အေမ့ကိုလဲလြမ္းတယ္ တေယာက္တေပါက္နဲ႕ဆူလကြ်က္ မန္လကြ်က္နဲ႕ စကားေတြလုလုေျပာရတဲ့ ေမာင္ႏွစ္မေတြကိုလဲ လြမ္းေနမိတယ္။

အလြမ္းေျပစားရေတာ့မဲ့ ဆီထမင္းေလးေပါ့ေနာ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းေလးေတြ ျပင္ၾကရေအာင္

  • ေကာက္ညွင္းဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ေလးစိတ္ စိတ္ထားေသာ အေနေတာ္ ၾကက္သြန္နီ - တစ္ဥ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္
  • အုန္းသီးမွဳန္႕
  • ငါးေျခာက္
  • ႏွမ္းေလွာ္ဆားေထာင္း
ဆီထမင္း ထိုးနည္းေလး ေျပာပါမယ္
  • ပထမဆံုး ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထဲ့ကာ ေကာက္ညွင္းဆန္ကိုဆန္သားၾကည္လာတဲ့ထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆန္သားၾကည္လာတာနဲ႕ ေရ ဆား အရသာမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီတို႕ထဲျပီးေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ေရထဲ့ျပီး အဖံုးအုပ္ထားေပးပါ
  • ေအာက္ေခ်မကပ္ေသာ အိုးႏွင့္ထိုးပါက ေရခမ္းလာရင္ ဆီထမင္းဂ်ဳိးရေအာင္ မီးမွ်င္းမ်ွင္းနဲ႕ထားေပးပါ
  • ဆီထမင္းဂ်ဳိးရလာပါက ငါးေျခာက္ ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္း ၾကက္သႊန္နီဆီခ်က္ အုန္းသီးမွဳန္႕တို႕နဲ႕ တြဲဖက္ျပီး စားနိုင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. အလြမ္းေလးနဲ႔အတူ ဆီထမင္းအိအိေလးအားေပးသြားတယ္ မာမာေရ...

    ReplyDelete
  2. ဆီထမင္းဆုိရင္အရမ္းၾကိဳက္တာပဲ မာမာေရ

    ReplyDelete