ဘာဆာငါး
ဘလန္ဒါနဲ႕ႀကိတ္ျပီး လက္ကိုေရစြတ္ျပီး လံုးေပးပါ
ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲဆီထဲ့ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီဆီစစ္ေပးပါ
ဒီေန႕ေတာ့ မာမာတို႔ေတြ ငါးဖယ္အစာသြပ္ေလး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ေန႕လည္ေန႕ခင္း အစာေျပေလးေပါ့ေနာ္ ငါးဖယ္လို႕ေျပာေပမဲ့ ငါးဖယ္အစစ္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။
မာမာတို႕ေနတဲ့နိုင္ငံမွာ ငါးဖယ္အစစ္က လိုခ်င္တိုင္း မရပါဘူး႐ွင္ ဒါေပမဲ့ ငါးဖယ္အစစ္ နီးနီးရေအာင္ ဘလန္ဒါနဲ႕ တစ္မိနစ္ႀကိတ္လိုက္ တစ္ခါနားလိုက္နဲ႔ ၅မိနစ္ ၅ခါႀကိတ္လိုက္ရင္ ငါးဖယ္အစစ္နီးပါး ရပါတယ္။
ဘလန္ဒါ အဆင္သင့္ မ႐ွိရင္လဲ ငါးကိုႏုတ္ႏုတ္စင္းျပီး င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ ေစးပိုင္လာတဲ့အထိ ေထာင္းေပးပါ ဒါမွမဟုတ္ စတီးဇလံု က်ယ္က်ယ္ထဲမွာ အခ်က္ ၅၀၀ ေလာက္ေပါက္ေပးပါ ငါးအသားေလးလဲ ေစးထန္းလာသလို သင့္ရဲ႕လက္ေမာင္းေလးလဲ လွလာပါလိမ့္မယ္ :-D
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဘာဆာငါး - 300 g
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- နႏြင္းမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး သံုးျပား
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ေလးမႊာ
- ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲေမာက္ေမာက္
- ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- ဘာဆာငါးကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ဘာဆာငါးကို ဆား နႏြင္းမွဳန္႕ အရသာမွဳန္႕ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕တို႕နဲ႔ေရာျပီး ႀကိတ္ေပးပါ
- တစ္မိနစ္ၾကိတ္လိုက္ တစ္ခါနားလိုက္ ငါးခါေလာက္ ၾကိတ္ေပးလိုက္ရင္ ရပါျပီ
- အစာသြပ္ဖို႕ အဆင္ေျပေစရန္ လက္က္ုေရစြတ္ျပီး ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ သာသာစာယူျပီး ခပ္႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ ဆုတ္လံုးေပးပါ
- ငါးၾကိတ္သားမ်ားကို ဆုတ္လံုးေနစဥ္ လက္မွာမကပ္ေစရန္ လက္ကို ေရစြတ္စြတ္ျပီမွး ဆုတ္လံုးေပးပါ
- အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕မီးကိုအနည္းငယ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ငါးဆုတ္မ်ားကို တစ္လံုးခ်င္ အိုးဆန္႔သေလာက္ ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
- ငါးဆုတ္အားလံုး အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ အထက္ေအာက္ လွန္လွန္ေပးျပီး ေမႊေပးပါ
- ေၾကာ္ေနစဥ္ ငါးဆုတ္က ပြေဖာင္းေဖာင္းေလး ျဖစ္လာတတ္တဲ့အတြက္ တစ္ခါထဲ အမ်ားႀကီး ထဲ့မေၾကာ္မိဖို႕ သတိထားပါ
- ငါးဆုတ္တစ္ခုလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
- ငါးဆုတ္ေၾကာ္ ေအးသြားပါ အလယ္တဲ့တဲ့မွ အေပါက္ကေလးရေအာင္ ကပ္ေၾကးနဲ႕ညွပ္ေပးပါ
- ထိုအေပါက္ေလးထဲသို႕ ျပင္ထားေသာ အစာမ်ားကို လိုသေလာက္ထဲ့ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
အစာသြပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
- မံုလာဥနီ - အေနေတာ္တစ္ဥ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- မက်ည္းသီးမွည္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာ
- ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္းခန္႔
- ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
- ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
- ငရုတ္သီးစိမ္း - လိုသေလာက္ ျပင္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးေပးထားပါ
- မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရေႏြးပူပူျဖင္႔ ႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးျပီး ေရေႏြးျဖင္႔ စိမ္ေပးထားပါ
- ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံျခြတ္ျပီး မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးထားပါ
- ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးေပးထားပါ
- က်န္ေနေသာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားေပးပါ
အစာသြပ္ရန္
- ငဆုပ္လံုး - တစ္ခု (အလယ္မွ အစာသြပ္ရန္ အေပါက္ေလးရေအာင္ ကပ္ေက်းႏွင္႔ ညွပ္ေပးပါ)
- ေျမပဲေထာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ား ပါတယ္ဆိုရံုေလး
- ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
- မံုလာဥနီ - အနည္းငယ္
- ငရုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
- မက်ည္းမွည္႔ရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငါးငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္တို႔ ထည္႔ေပးျပီးပါက အရမ္းစားလို႔ ေကာင္းလြန္းတဲ႔ ငါးဆုတ္အစာသြပ္ေလးေတြ ရပါျပီ။
ငါးဖယ္အစာသြပ္ တစ္ခါမွ လုပ္မစားဖူးေသးဘူး မာမာေရ...
ReplyDeleteဒီတစ္ေခါက္စမ္းလုပ္ၾကည့္မယ္။ နည္းေလးအတြက္ေက်းဇူးပါေနာ္...