Sunday, 23 November 2014

အုန္းထမင္း ေမႊးေမႊးေလး



ဒီေန႕ေတာ့ အုန္းထမင္းခ်က္နည္းေလး ေျပာျပခ်င္ပါတယ္ အုန္းထမင္းကေတာ့ မာမာ့အႀကိဳက္ အစာတခုပါ အေမ့အိမ္မွာ အုန္းထမင္းခ်က္ၾကမယ္လို႕ သတင္းေလးသဲ့သဲ့မ်ားၾကားရင္ မာမာတေယာက္ ၾကက္သြန္ႏြာမယ္ အုန္းနို႕ညွစ္ေပးမယ္ င႐ုတ္သီးေထာင္းေပးမယ္ဆိုျပီး မီးဖိုေဆာင္မွာ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ႀကီး ကူလုပ္ေပးတတ္သူပါ။

အခုေတာ့ ကိုယ္ကိုတိုင္ အိုးသူႀကီးျဖစ္ေနျပီမို႕ စားခ်င္တာေလး ထခ်က္လိုက္ စားလိုက္နဲ႕ ဇိမ္က်သေလာက္ ၀ိတ္ေတြလဲ တက္လို႕ေနပါျပီ ဒါေၾကာင့္မို႕ တန္ေဆးလြန္ေဘးဆိုတဲ့အတိုင္း ေတာ္႐ံုေလးဘဲ စားၾကဖို႕ေျပာရင္းနဲ႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

အုန္းထမင္းခ်က္ဖို႕ လိုတာေလးေတြျပင္ပါမယ္

  • ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသးေသး ၇လံုး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အုန္းနို႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးခြဲ 
  • သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
ခ်က္နည္းေလးေျပာပါမယ္
  • ႐ိုး႐ိုးထမင္းခ်က္သလိုဘဲ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲကို ဆန္ေဆးျပီးထဲ့ပါ
  • ဆား အုန္းနို႕ ၾကက္သြန္နီ ဆီ သၾကား ေရတို႕ထဲ့ျပီး ခလုတ္ႏွိပ္ကာ ခ်က္ေပးပါ
  • အမာဆန္ဆိုရင္ေတာ့ ေရကို ဗူးတ၀က္ေလာက္ပိုထဲ့ေပးပါ
  • ႐ိုး႐ိုးထမင္းခ်က္သလို ခ်က္တာမို႕ ခလုတ္တက္ရင္ အုန္းထမင္းက်က္ပါျပီ
  • ၾကက္သားဆီျပန္ အမဲသားဆီျပန္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသားဟင္းမ်ားနဲ႕ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးနိုင္ပါတယ္။
အုန္းနို႕ကို ရယ္ဒီမိတ္လာေသာ ဗူးမ်ားကိုသံုးနိုင္သလို အုန္းသီးတလံုးကို ျခစ္ျပီး အရည္ညွစ္ယူလို႕လဲရပါတယ္။

3 comments:

  1. တစ္ခ်ိန္ခ်ိန္္ေတာ့ အိုးသူႀကီးမာမာနဲ႔ ဆံုခ်င္ပါေသးတယ္ ....

    ReplyDelete
  2. ဟုတ္ကဲ့ ဆံုခ်င္ပါေသးတယ္ တီတင့္ေရ

    ReplyDelete