ဒီေန႕ေတာ့ အပ်င္းေျပ လမ္းသရဲမုန္႕ေလး လုပ္စားျဖစ္ၾကပါတယ္ အိုးသူႀကီးက မုန္႔လုပ္လိုက္ စားမဲ့သူေတြက စားလိုက္နဲ႕ သမင္ေမြးရင္း က်ားစားရင္းမို႕လို႔ ဓါတ္ပံုေတာင္ အလုအယက္ ႐ိုက္ရတဲ့ အျဖစ္ေလးပါ။
စားလို႕ေကာင္းလြန္းလို႕ စားခ်င္တဲ့အခ်ိန္ လုပ္စားႏိူင္ေအာင္ မာမာျပင္ဆင္ခဲ႔တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၁၀ ခ်ပ္စာအတြက္)
- ဆန္အစိမ္းမွဳန္ ့- 1 cup
- ေရ - 3 cups
- ဆိုဒါ(baking soda) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတစ္ပုုံ
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတစ္ပုုံ (ဆန္မွဳန္႔ထဲ ထည္႔ေဖ်ာ္ရန္)
- ပဲျပဳပ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- မုန္လာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
- ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးၾကီးၾကီး ႏွစ္လုုံး
- ငရုုတ္သီးစိမ္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
- မဆလာ - အနည္းငယ္
- ဆား - အနည္းငယ္ ( အသီးအရြက္ထဲထည္႔ရန္)
- ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
- ဇလံုခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုးထဲမွာ ဆန္မွဳန္ ့ေရ ဆိုဒါနွင့္ ဆားတိုု့ကိုု ထည္႔ေပးျပီး အရည္ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ
- ဆိုဒါမွဳန္ ့မရွိလွ်င္ မုုန္ ့ႏွစ္ရည္ကိုု အနည္းဆုုံး ၅နာရီခန္ ့နွပ္ထားေပးပါ(မာမာကေတာ႔ ဆိုဒါမၾကိဳက္တဲ႔အတြက္ မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ၾကိဳစပ္ျပီး ေဖာက္ထားပါတယ္)
- ဆိုဒါထည့္ျပီး မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ေဖာက္ထားပါက မုန္႔လုပ္ပါက မုန္႔သားက ပိုျပီးၾကြတ္လြယ္ပါတယ္
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး အမ်ွင္ေလးမ်ားရေအာင္ ျခစ္ေပးထားပါ
- ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
- ဆီ ဆား မဆလာႏွင္႔ ပဲျပဳပ္တို႔ကို ျပင္ထားေပးပါ
- အာက္ေခ်မကပ္တဲ႔ ဒယ္ျပားကို မီးဖိုုေပၚတင္ကာ အပူေပးပါ
- ဒယ္ျပားပူလာတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလွ်ာ႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ဆီထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာကို ဒယ္ျပားထဲ ထည္႔ေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ အိုုကိုကိုင္းမွကိုင္ျပီး ဆီကိုျဖန္႔ေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ မုုန္ ့ရည္ကို ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းႏွင္႔ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- အထက္ေအာက္ သမသြားတာနဲ႔ မုန္႔ႏွစ္ကိုု ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း အျပည္႔ခပ္ေပးပါ
- ခပ္ျပီးတာနဲ႔ ဒယ္ျပားထဲကို ေလာင္းခ်ျပီး ဒယ္အိုးလက္ကိုင္ကိုင္းမွကိုင္ကာ မုန္႔ႏွစ္မ်ား အိုးအျပည္႔ ျပန္႔သြားေအာင္ေဝ႔ဝိုက္ျပီး ျဖန္႔ေပးပါ
- မုန္႔ႏွစ္မ်ား ဒယ္အိုးအျပည္႔ ျပန္႔သြားတာနဲ႔ မုန္႔ႏွစ္အေပၚကို ဆီနည္းနည္း သုတ္ေပးပါျ
- ျပီးတာနဲ႔ အဆင္သင္႔ ျပင္ထားေသာ မံုလာဥနီ ေဂၚဖီ ပဲျပဳတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နံနံပင္ နွင့္ ငရုုတ္သီးစိမ္းတိုု ႔ကိုု ထည့္ေပးပါ
- အသီးအရြက္မ်ား အေပၚမွ ဆားအနည္းငယ္နွင့္ မဆလာ အနည္းငယ္ကိုု ျဖဴးေပးျပီး အိုးအဖံုးကို မိနစ္ဝက္ေလာက္ အုပ္ေပးထားပါ
- မုန္႔လုပ္ေနစဥ္ မီးကိုသတိထားပါ မီးအရမ္းမ်ားပါက ေအာက္ဖက္ပိုင္း ကြ်မ္းလြယ္ပါတယ္
- မုန္႔သားမ်ား ကြ်တ္လာမွ အသီးအရြက္မ်ားကို အုပ္မိေအာင္ ေခါက္တင္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ပန္းကန္ျပားထဲ ေျပာင္းျပီးထည္႔ေပးပါ
- အထက္ပါ နည္းအတိုင္း မုန္႔ႏွစ္ရည္ ကုန္တဲ႔အထိ လုပ္ေပးပါ
- မုန္႔တစ္ခု ထပ္လုပ္တိုင္း ဒယ္အိုးကို ဆီမထည္႔ခင္ ဒယ္အိုးသန္႔သြားေအာင္ paper towelႏွင္႔ သုတ္သုတ္ေပးပါ
- ေရမုန္႔ လို႔ေခၚတဲ႔ လမ္းသရဲမုန္႔ ပူပူၾကြတ္တ္ၾကြတ္ စပ္စပ္ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
ဒီကတစ္ခ်ပ္ဝင္လုစားသြားပါတယ္ :P :P
ReplyDeleteနန္းလဲ တအားႀကိဳက္လြန္းလုိ႔ ကေလးေတြနားက အတင္းဝင္လုစားသြားတယ္။ မာမာေျပာေတာ့လဲ လြယ္လုိက္တာ အိမ္ကဆန္မႈန႔္ေတြ ဘာလုပ္စားရမလဲလုိ႔ စဥ္းစားေနတာ လမ္းသရဲမုန႔္လုပ္စားမယ္။ ဒီတပါတ္ ႏွစ္ရက္ပိတ္တာနဲ႔ အေတာ္ပဲ။ ေက်းဇူးပါ
ReplyDeleteငါးဖယ္၊ ဆီထမင္း၊ လမ္းသရဲ မုန္ . အားလံုး ကို တဝႀကီး စားသြားပါတယ္ အစ္မေရ .... (^_^)
ReplyDeleteစားပါ ညီမေလးေရ
Deleteလမ္းသရဲမုန္႔တဲ့လား....တီတင့္လုပ္မစားဖူးေသးဘူး။ ၾကည့္ရတာေခါက္မုန္႔ပံုစံပဲေနာ္...ထည့္တဲ့အမယ္ေတြေတာ့ကြာတယ္။
ReplyDeleteအရသာလဲ မတူဘူး တီတင့္ လုပ္စားၿကည့္ေနာ္
Delete