Wednesday 31 August 2016

မျှစ် ငါးပိထောင်း







ေအးစိမ့္ေနတဲ့ ရာသီဥတုကို အေၾကာင္းျပဳလို႕ ပူစပ္ေနတဲ့ မ်ွစ္ငါးပိေထာင္းေလးကို စားခ်င္စိတ္က ေပၚလာေလေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲ ေျမလွန္႐ွာျပီးသကာလ ေထာင္းၾကမယ္ စားၾကမယ္ အစီအစဥ္ေလး တေန႕တာအတြက္ ျပင္ဆင္လိုက္ပါတယ္။

အရံဟင္းတမယ္လို႕ ဆိုေပမဲ့ ဒီဟင္းတမ်ဳိးထဲနဲ႕ေတာင္ စားလို႕ျမိန္ေစတဲ့အတြက္ ဒီေန႕ေတာ့ ထိုင္း႐ိုးရာ အစာတခုကို အေျခခံျပီး မ်ွစ္ေထာင္းပူစပ္စပ္ ေထာင္းနည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ျပဳပ္ျပီးသား မွ်စ္ခ်ိဳႏု - အေသး 400 g
  2. ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ၇လုံး
  3. ခရမ္းႂကြတ္သီး - ၂လုံး ( ႐ွိလ်ွင္ထည့္ပါ)
  4. ပဲေတာင့္႐ွည္ - ၃ေတာင့္
  5. ပုစြန္ေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း ( ႏွစ္သက္လ်ွင္ထည့္ပါ )
  7. ထန္းလ်က္ - အေသး တစ္ခဲ
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  9. ၾကက္သြန္နီ - အေသး ၃လံုး
  10. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  11. ပုဇြန္ငါးပိ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ပင္စိမ္း႐ြက္ - အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ေစ်းမွ၀ယ္လာေသာ ျပဳပ္ျပီးသား မွ်စ္ခ်ိဳ အႏုအဖူးေလးေတြကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ ၁၀မိနစ္ေလာက္ ထပ္ျပဳပ္ျပီး အေအးခံထားပါ
  • ေအးသြားပါက ေလးစိတ္ခြဲ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေပးပါ
  • ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္း လွီးထားပါ
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ကို ေရေဆးျပီး လက္တဆစ္ခန္႕ လွီးထားပါ
  • ခရမ္းႂကြတ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ပုဇြန္ငါးပိကို မိုက္ခ႐ိုေ၀့ထဲမွာ တစ္မိနစ္ေလာက္ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ကင္ေပးပါ
  • ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံခြ်တ္ထားပါ
  • ပင္စိမ္း႐ြက္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲကို ျပင္ထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ေထာင္းရလြယ္ေစရန္ ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးေပးထားပါ
  • င႐ုတ္ဆုံထဲမွာ ထန္းလ်က္ခဲကို အနည္းငယ္ေၾကသြားေအာင္ ဖိေခ်ၿပီး ေထာင္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လုံးျခမ္းကြဲရေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ေျမပဲေလွာ္ ပုဇြန္ေျခာက္ႏွင့္ ပုဇြန္ငါးပိကိုထည့္ျပီး ဖိေခ်ကာ ေထာင္းေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ ေလးစိတ္ကြဲ လွီးထားေသာ မ်ွစ္မ်ား ပင္စိမ္း႐ြက္ လွီးထားေသာ ပဲသီး ခရမ္းႂကြတ္သီးႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႕ကို ခပ္ဖြဖြ ေထာင္းေပးပါ
  • ခပ္ဖြဖြ ေထာင္းျပီးတာနဲ႕ ပူျပီးစပ္ကာ ေမႊးေနတဲ့ မ်ွစ္ေထာင္းကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ 
  • ထိုင္းအစာေတြမွာ အသီးအ႐ြက္ေတြကို ေထာင္းတယ္လို႕အမည္တပ္ေပမဲ့ အသီးအ႐ြက္ေတြကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းျခင္းမဟုတ္ဘဲ ခပ္ဖြဖြေလးဘဲ ေထာင္းၾကပါတယ္။

2 comments:

  1. တံေတြးေတြ ျမိဳခ်ျပီး ဖတ္သြားပါတယ္..

    ReplyDelete
    Replies
    1. အိမ္ခ်င္းနီးရင္ အရမ္းေကာင္းမွာေနာ္

      Delete