Thursday, 25 August 2016

ထိုင္းစတိုင္လ္ ခ်ိဳ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ေဆာ့စ္အႏွစ္ဆမ္း ငါးအႂကြတ္ေၾကာ္













ထိုင္း႐ိုးရာစစ္စစ္ ခ်ဳိ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ေဆာ့စ္ အႏွစ္ဆမ္း  ငါးေၾကာ္နည္းကို အေျခခံျပီး ေၾကာ္ထားတာျဖစ္လို႕  ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳပ္ပံု အနည္းငယ္ ကြားျခားႏိူင္ပါတယ္ အမွန္တကယ္ ထည့္ရမဲ့ ပစၥည္းေတြထဲမွာလဲ နံနံပင္အျမွစ္ မရေလေတာ့ နံနံပင္အျမွစ္အစား နံနံပင္အ႐ိုးကို ထည့္ထားျပီး ျပင္ဆင္ေပးထားပါတယ္။

ထိုင္းအစားအစာေတြဟာ ျမန္မာခံတြင္းနဲ႕ နီးစပ္ျပီး စားမိန္ဟင္းတမယ္ ျဖစ္ေစတဲ့အတြက္ လြယ္ကူျမန္ဆန္တဲ့  ေၾကာ္နည္းေလးျဖစ္လို႕ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား


  • ငါးမုတ္ (သို႕မဟုတ္) က ကတစ္ငါး (သို႕မဟုတ္ ) ပင္လယ္ငါး တေကာင္ - တကီလိုခန္႕
  • ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  • နံနံပင္အျမႇစ္ - ၂ခု (အဆင္သင့္မ႐ွိပါက မထည့္လဲရ)သို႕မဟုတ္ နံနံပင္အ႐ိုး အနည္းငယ္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း အနီေရာင္ - စားႏိူင္သေလာက္
  • မက်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • နံနံပင္ - အနည္းငယ္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆီ - ငါးေၾကာ္ရန္ လိုသေလာက္
  • ပဲဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း (ငါးေၾကာ္ဆမ္းဖို႕ အႏွစ္ေၾကာ္ရန္အတြက္)
ငါးေၾကာ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးကို အေၾကးထိုးျပီး မလိုေသာ ဆူးေတာင္မ်ား ခုတ္ကာ ဗိုက္ခြဲျပီး မလိုတာေတြ ထုတ္ေပးပါ
  • အေကာင္လိုက္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးမွ ေရစစ္ကာ ငါးရဲ႕တဖက္ဆီမွာ ခပ္ႀကီးႀကီး တခ်က္စီ မႊန္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငါးကိုေရစစ္ထားျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆားတို႕ႏွင့္ အရသာ၀င္ေအာင္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး နယ္ေပးထားပါ
  • အရသာနယ္ျပီးတာနဲ႕ ငါးတေကာင္လံုးကို ဂ်ဳံမွဳန္႕ျဖဴးျပီး နယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဒယ္အိုးႀကီးႀကီးကို အပူေပးျပီး ဆီမ်ားမ်ား ထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ငါးကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • တဖက္က်က္မွ တဖက္ကို လွန္ေပးျပီး ၂ဖက္လံုး က်က္ေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
ခ်ဳိ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ေဆာ့စ္ အရသာစပ္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း အနီေတာင့္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေ်းကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး တလံုးႏွင့္ ေရစိမ္ထားျပီး အႏွစ္ယူထားပါ
  • နံနံပင္အျမစ္ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ပန္းကန္တခုထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း လွီးထားေသာ  ၾကက္သြန္နီ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္း ငံျပာရည္ သၾကား အႏွစ္တိုင္ထားေသာ မန္က်ည္းသီးမွည့္  ေထာင္းထားေသာ နံနံပင္အျမစ္တို႕ကို ေရ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တလံုးခြဲေလာက္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ ဒယ္အိုးတလံုး ကိုအပူေပးျပီး ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႕ကိုထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ အရသာစပ္ထားေသာ ခ်ဳိ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ေဆာ့စ္ကို ဆီထဲထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေစးကပ္ကပ္ေလး ျဖစ္လာျပီဆိုတာနဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာငါးအေပၚသို႕ ေလာင္းခ်ကာ နံနံပင္အုပ္ေပးျပီးပါက ခ်ဳိ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ေဆာ့အရည္ေလာင္းထားေသာ ငါးအႂကြတ္ေၾကာ္ကို မိန္ယွက္စြာ စားသံုးႏိူင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။.

No comments:

Post a Comment