Tuesday, 2 August 2016

ၾကက္ဆီထမင္​း ေမႊးေမႊးေလး








ခ်က္ရတာ လြယ္ကူျပီး စားလို႕အရမ္းေကာင္းတဲ့ ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ဘယ္အခ်ိန္ခ်ိန္မွာဘဲစားစား မ႐ိုးအီႏိူင္တဲ့ အရသာ ထမင္းတမ်ဳိးပါ  ၅ေယာက္စာအတြက္ ခ်က္နည္းကို ေရးထားေပမဲ့ မာမာတကယ္ခ်က္တာကေတာ့ ၃ေယာက္စာပါဘဲ ၾကက္ဆီပါတဲ့အတြက္ အမ်ားႀကီး မစားႏိူင္ပါဘူး မိသားစု နည္းရင္ေတာ့ ခ်င့္ခ်ိန္ျပီး ခ်က္ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္တေကာင္ - တကီလိုခန္႕
  • ဘာစမာတီဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၄ဗူး
  • ၾကက္အဆီဖတ္ - ၅ခုခန္႕ သို႕မဟုတ္ ၾကက္အရည္ခြံ ၅ခုခန္႕
  • စပါးလင္ - ၈လက္မခန္႕
  • ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ၂၀ခန္႕ (အခ်ဥ္စပ္ရန္ ၾကက္ျပဳပ္ရန္ႏွင့္ ဆန္ဆီသတ္ရန္  ခြဲသံုးပါ)
  • ၾကက္သြန္မိတ္ - ၃ပင္
  • ခ်င္း - ႏွစ္လက္မခန္႕ (အခ်ဥ္စပ္ရန္ ၾကက္ျပဳပ္ႏွင့္ ဆန္ဆီသတ္ရန္ ခြဲသံုးပါ )
  • နံနံပင္ - အနည္းငယ္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ေတာင့္
  • သံပုရာသီး - တျခမ္း
  • ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္ ပ်ားရည္မ႐ွိက သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • သခြားသီး - အနည္းငယ္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း  ၂ဇြန္းခြဲ (ဟင္းခ်ဳိႏွင့္ ၾကက္ျပဳပ္တြင္သံုးရန္)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ ( ၾကက္ျပဳပ္ထဲ ၂ဇြန္းထည့္ရန္ႏွင္ ပိုတာကို ဟင္းခ်ဳိရည္ထဲ ထည့္ရန္)
  • ေရ - လိုသေလာက္
  • ၾကက္ျပဳပ္ရည္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၈ဗူး (ထမင္းခ်က္ရန္)


 ၾကက္သားျပဳပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္အေကာင္လိုက္မွ မလိုေသာ ၾကက္ေမႊးမ်ား  ေျခေထာက္ႏွင့္ ဗိုက္အတြင္းမွ ကလီစာမ်ားထုတ္၍ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ေပးထားပါ  
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ေလးျခမ္း စိတ္ထားပါ
  • ခ်င္းခပ္ပါးပါး ၇ျပားခန္႕ကို အခြံခြာျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို တလက္မ အရွည္ခန္႔လွီးထားပါ
  • စပါးလင္ကို ၂လက္မအ႐ြယ္ ေလးပိုင္းပိုင္း၍ အနည္းငယ္ ထုေပးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ၾကက္သား ခ်င္း ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္မိတ္တို႕ႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ဟင္းရည္မ်ား ေ၀မက်ေစရန္ အဖံုးမဖံုးဘဲ မီးအားေကာင္းေကာင္းနဲ႕ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္မ်ား ဆူလာျပီဆိုတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့ကာ အဖံုးဖံုးျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • တဖက္ကို မိနစ္၂၀ခန္႕ျပဳပ္ေပးျပီး ေနာက္တဖက္ကို အရည္ခြံမ်ား လန္မထြက္ေစရန္ အသာလွန္ေပးျပီး မိနစ္၂၀ခန္႕ ဆက္ျပဳပ္ေပးပါ
  • မိနစ္၄၀ခန္႕ ျပဳပ္ေပးျပီးတာနဲ႕ အေအးခံျပီး မိမိႏွစ္သက္သည့္ပံုစံ ခုတ္ေပးထားပါ
ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကို ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ
  • ခ်င္း လက္တဆစ္ေလာက္ကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • ဆား အနည္းငယ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္အဆီဖတ္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးပါ
  • ပူလာတာနဲ႕ ဆီ ၾကက္ဆီဖတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းတို႕ကို ထည့္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္ဆီဖတ္မ်ား ေပ်ာ္လာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတို႕ေမႊးလာပါက မေပ်ာ္္ေသးတဲ့ ၾကက္ဆီဖတ္မ်ားကို ဖယ္ေပးျပီး လႊင့္ပလိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရေဆးျပီး စစ္ထားေသာ ဆန္ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၂မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးျပီး ဆန္သားၾကည္လာတာနဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာဆန္ႏွင့္ ၾကက္ျပဳပ္႐ည္ကို ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၈ဗူးထည့္ျပီး ခ်က္ေပးပါ
  • သံုးေသာ ဆန္အေနအထားေပၚ မူတည္ျပီး ေရကိုထည့္ပါ 
  • ဆန္ေပ်ာ့ကို ခ်က္ပါက ပံုမွန္အတိုင္း ေရကိုထည့္ျပီး  ဆန္မာကိုသံုးပါက ေရပိုထည့္ပါ
  • ဆန္အမာ သံုးထားသည့္အတြက္ ေရကိုပိုသံုးထားပါတယ္
  • ထမင္းအိုး ေရဆူလာပါက အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ႏွစ္ခ်က္ သံုးခ်က္ေလာက္ ေမႊေပးပါ
  • ထမင္းအိုး ခလုပ္တက္ပါက ၾကက္ဆီထမင္း က်က္ပါျပီ
  • ထမင္းႏွင့္ တြဲစားရန္ သခြားသီးကို လွီးေပးထားပါ
  • အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
ၾကက္ဆီထမင္းႏွင့္ တြဲစားရန္ sauce စပ္ရန္
  • ခ်င္း လက္တဆစ္ခန္႕ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • နံနံပင္ကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ပဲငံျပာရည္ သံပုရာရည္ ပ်ားရည္တို႕ကိုျပင္ထားပါ
  • ပ်ားရည္ သို႕မဟုတ္ သၾကားကို ျပင္ထားပါ
  • ေရေႏြး အေအးခံျပီးသား ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းကို ျပင္ေပးထားပါ
  • ဇလံုထဲမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အကုန္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ

ဟင္းခ်ဳိရည္ခ်က္ရန္

  • ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္ရာတြင္ ပိုေနေသာ ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ေရသင့္႐ံုထည့္ျပီး ဆားႏွင့္အခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက အ႐သာျမည္းျပီး ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းကို အနည္းငယ္ ခပ္ေပးပါ
ၾကက္ဆီထမင္း စားရန္ မိသားစု နည္းတဲ့အတြက္ ၾကက္သားႏွင့္ဆန္ကို သင့္႐ံုေလးဘဲ ခ်က္ထားပါတယ္ မိသားစု ၅ေယာက္စာအတြက္ အထက္ပါ ႏံူးထားအတိုင္း ခ်က္ေပးပါ။


No comments:

Post a Comment