Thursday 11 August 2016

ငါး မျှစ်ချဉ်ဟင်း



မာမာ့ရဲ႕တပင္တိုင္မင္းသမီး ဘာဆာငါးနဲ႕ မ်ွစ္ခ်ဥ္ကို ဒီေန႕ခ်က္ပါမယ္ မ်ွစ္ခ်ဥ္နဲ႕ အသားေရာခ်က္ေလတိုင္း အသားက အရသာနည္းသြားေပမဲ့ မ်ွစ္ခ်ဥ္က အရသာ အရမ္း႐ွိတာမို႕လို႕ မ်ွစ္ခ်ဥ္ကို ပိုျပီး ထည့္ထားပါတယ္ စားမဲ့ လူဦးေရ နည္းရင္ေတာ့ ခ်င့္ခ်ိန္ျပီး ခ်က္ေစခ်င္ပါတယ္ လြယ္ကူတဲ့ ခ်က္နည္းေလးေပမဲ့ ထမင္းစားျမိန္တဲ့ ဟင္းတမ်ဳိးျဖစ္လို႕ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မ်ွစ္ခ်ဥ္ - 1 kg
  2. ဘာဆားငါး အသားျပား - 500 g 
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  5. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ၃ျပားေလာက္
  6. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  7. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  8. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  9. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  11. ဆန္ေဆးရည္ - မ်ွစ္ခ်ဥ္ျမဳပ္ေလာက္ေအာင္ ယူထားပါ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးအသားျပားမ်ားကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ေရစ္ထားေသာ ငါးေအသားမ်ားကို ခပ္ႀကီးႀကီးတံုးေပး၍ ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ ႏွင့္ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ
  • ငါးအသားကို ဟင္းခ်က္ေနစဥ္ ေက်မသြားေစရန္ ထူထူတံုးပါ 
  • မ်ွစ္ခ်ဥ္ကို အခ်ဥ္ေပါ့ေစရန္ႏွင့္ အဆိပ္အေတာက္ ေျပေစရန္ ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ ျမဳပ္ေအာင္ထည့္၍ တနာရီေလာက္ စိမ္ထားျပီးမွ ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ညက္ေနေအာင္ ေရာေထာင္းေပးထားပါ
  • အရည္ ေသာက္ဆမ္းဟင္း ခ်က္မွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ငါးအသား ပြေယာင္းေယာင္းႀကီး ျဖစ္မေနေစရန္ ငါးကို ဆီသတ္ေပးျပီးမွ ခ်က္ပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ငါးကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  • ငါးထည့္ျပီးျပီးျခင္း အထက္ေအာက္ အရသာမ်ွေအာင္ သံုးေလးခ်က္ေလာက္ ေမႊေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ား လံုးမိေစရန္ႏွင့္ ငါးအသားမ်ား ေက်မသြားေစရန္ အိုးကို တခ်က္တေလ လွဳပ္ေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ား အေရာင္ေျပာင္းလာျပီး လံုးမိျပီဆိုတာနဲ႕ မ်ွစ္ခ်ဥ္မ်ားထည့္ျပီး ၂ခ်က္ေလာက္ သမေအာင္ ေမႊလိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္လိုက္ပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးပါ
  • မ်ွစ္ခ်ဥ္က အငံမ်ားတဲ့အတြက္ အငံအရသာကို ခ်င့္ခ်ိန္ျပီးထည့္ေပးပါ
  • မ်ွစ္ခ်ဥ္ဟင္းရည္ ပထမ တစ္ရည္ခမ္းေအာင္ တည္လိုက္ျပီး ေနာက္တစ္ရည္ ျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထည့္ျပီး တည္ပါ
  • ဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆိုတာနဲ႕မ်ွစ္ခ်ဥ္နံ႕ေမႊးေနတဲ့ ငါးဟင္းကို စားသံုးႏိူင္သလို မီးကိုေလ်ွာ့လိုက္ျပီး မီးမ်ွင္းမ်ွင္းနဲ႕ တေနကုန္ တည္ထားျပီး စားပါက ပိုျပီးစားေကာင္းတဲ့ ငါးမ်ွစ္ခ်ဥ္ဟင္းကို အရသာေကာင္းေကာင္းနဲ႕ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment