Tuesday, 30 August 2016

မုန္႕လက္ေကာက္ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္







အျပင္မသြားျဖစ္တဲ့ ရက္ေတြတိုင္း အိမ္မွာျမန္မာမုန္႕ေလးေတြ လုပ္စားရတာ အင္မတန္ ေပ်ာ္ဖို႕ေကာင္းပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ မုန္႕လက္ေကာက္ကို ႏွမ္းျဖဴ ထန္းလ်ွက္ရည္ေလးနဲ႕နယ္ျပီး အရသာ တမ်ဳိးယူကာ ေၾကာ္ထားပါတယ္။

ေကာက္ညွင္းမုန္႕လက္ေကာက္ဆိုရင္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ ေပ်ာ့သြားတယ္လို႕ ေျပာတတ္ၾကပါတယ္ ေကာက္ညွင္းတို႕ရဲ႕ ထံုးစံမို႕လို႕ မုန္႕လုပ္ရင္ ေပ်ာ့တတ္တာ သဘာ၀ပါဘဲ မေပ်ာ့ေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲဆိုျပီး အႀကိမ္ႀကိမ္ စမ္းသပ္လိုက္တာ ဒီတခါေတာ့ ေအာင္ျမင္သြားပါျပီ။

မုန္႕လက္ေကာက္ကို မီးအရမ္း မျပင္းေစဘဲ မီးအေနေတာ္နဲ႕ ပထမတခါေၾကာ္ျပီး က်က္တာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္၍ အေအးခံကာ ေနာက္တႀကိမ္ မီးအနည္းငယ္ ထပ္ေလ်ွာ့ျပီး မီးေအးေအးနဲ႕ ျပန္ျပီးေၾကာ္ေပးျခင္းျဖင့္ ေကာင္ညွင္းမုန္႕လက္ေကာက္ ႂကြတ္ႂကြတ္ မြမြေၾကာ္ေလး ရလာပါလိမ့္မယ္။

မုန္႕လက္ေကာက္က ေၾကာ္တတ္ျပီး ေၾကာ္နည္းေလးသိရင္ စားလို႕အရမ္းေကာင္းသလို ေၾကာ္လို႕လဲ လြယ္ပါတယ္ မုန္႕စပ္နည္းနဲ႕ ေၾကာ္နည္းမကြ်မ္းက်င္ရင္ေတာ့ ေၾကာ္တဲ့အခါ အႏၲရာယ္ နည္းနည္းမ်ားပါတယ္။

မေၾကာ္ခင္ မုန္႕သားစပ္ျပီး အနည္းဆံုး၄နာရီမွ ၅နာရီေလာက္ မုန္႕သားေသေအာင္ ထားေပးရပါတယ္ မုန္႕သားမေသရင္ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ မုန္႕သားက ဆီေပါက္ျပီး ဆီေရာ မုန္႕သားေတြပါ ေတာ္ေတာ္ ခပ္ေေ၀းထိ လြင့္စင္ျပီး ေပါက္တတ္ပါတယ္ ျဖစ္ႏိူင္ရင္ေတာ့ မုန္႕လက္ေကာက္ကို မုန္႕သားစပ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တညသိပ္ထားျပီးမွ ေၾကာ္တာအေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႕ မိမိကို ဆီပူမထိရေလေအာင္ မုန္႕သားေသေအာင္ ထားျပီးမွ ေၾကာ္တာက အေကာင္းဆံုးပါဘဲ မုန္႕သားေသသြားရင္ေတာ့ ေၾကာ္ေနစဥ္ ဆီပူေပါက္ျပီးမွန္မွာ မေၾကာက္ရေတာ့ ဘူးေပါ့ရွင္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  2. ေရက်က္ေအး - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးခြဲ
  3. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  4. ထန္းလွ်က္ခဲ - 200 g
  5. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး (ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိရန္)
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔စပ္ရန္ႏွင္႔ ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိတဲ႔အထဲ ထည္႔ရန္)
  7. ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  8. ႏွမ္းျဖဴ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ကို ထည္႔ထားပါ
  • ေရကို အိုးတလံုးထဲမွာထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူလာေအာင္ အပူေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ထဲကို က်ဳိထားေသာေရ နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးကာ နယ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ အေပ်ာ႔အမာအေပၚ မူတည္ျပီး ေရကို နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးျပီး နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးလာျပီဆိုရင္ မုန္႕သားအရမ္း မေပ်ာ့ေစရန္ေရကို အကုန္မထည္႔ဘဲ ခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက အ၀တ္စသန္႕သန္႕ကို ေရစြတ္ျပီး ေရညွစ္ကာ မုန္႕သားအေပၚ အုပ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕သားေသျပီး ေၾကာ္လို႕ေကာင္းေစရန္ မုန္႕သားကို အနည္းဆံုး ၄နာရီေက်ာ္ ၅နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕သားႏွပ္ျပီးတာနဲ႕ လက္တစ္ဖ်စ္စာသာသာ  အေနေတာ္မုန္႕သားကိုယူကာ လက္ဖ၀ါး ႏွစ္ဖက္နဲ႕ ပြတ္ျပီး မုန္႕သား႐ွည္႐ွည္ေလး ရတာနဲ႕ ထိပ္စ၂ဖက္ကို အ၀ိုင္းေလးလုပ္ကာ ဖိျပီးဆက္လိုက္ပါ
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကိုမီးအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့ျပီးမွ မုန္႔ကြင္းကို တခုခ်င္း ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • မီးျပင္းလြန္းရင္ အတြင္းသားေတြ မက်က္ဘဲ အျပင္သားလဲ ကြ်မ္းလြယ္ပါတယ္
  • ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မီးအေနေတာ္နဲ႔ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၂ဖက္လံုး မုန္႕သားအေရာင္ ေရႊဝါေရာင္သို႔ ေျပာင္းသြားျပီး ကြ်တ္လာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ဇကာထဲထည့္ကာ ဆီစစ္ေပးပါ
  • ထိုနည္းအတိုင္း မုန္႕သားအားလံုးကုန္ေအာင္ ေၾကာ္ေပးကာ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ကာ အေအးခံထားပါ
  • ေၾကာ္ထားေသာ မုန္႕လက္ေကာက္မ်ား ေအးလာပါက ဆီကို မီးအနည္းငယ္ ထပ္ေလ်ာ့ကာ အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာမွ မုန္႕လက္ေကာက္မ်ားကို တခုျခင္းစီ အိုးဆန္႕သေလာက္ထည္႔ေပးကာ ထပ္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကြတ္ရြလာတဲ့အထိ စိတ္႐ွည္႐ွည္ ေၾကာ္ေပးျပီး ဆယ္ကာဆီျပန္ျပီး စစ္ေပးထားပါ
  • မုန္႔လက္ေကာက္ ေၾကာ္ေနစဥ္ တဖက္က်က္လာရင္ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
  • ၂ဖက္လံုး မုန္႕သားအေရာင္ ေျပာင္းသြားျပီး တစ္ခုလံုး ကြ်တ္လာပါက ဆယ္ျပီး Paper Towels ေပၚတင္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ။
ထန္းလ်ွက္ရည္က်ဳိရန္
  • အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ထန္းလ်ွက္ခဲ ဆားႏွင္႔ ေရကိုထည္႔ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ ထန္းလွ်က္ခဲ ေက်ေအာင္က်ဳိေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲမ်ား ေက်သြားပါက ထန္းလ်ွက္ရည္ကို ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ပိတ္ပါးစထဲထည္႔ကာ အမွဳိက္မ်ား စစ္ေပးပါ
  • အမွဳိက္စစ္ထားေသာ ထန္းလ်ွက္ရည္ကို အိုးသန္႔သန္႔ တစ္လံုးထဲ ျပန္ထည္႔ျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ ပ်စ္လာတဲ႔အထိ ျပန္က်ဳိေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ရည္ ႂကြက္ျမီွးတန္း အေနအထား ရမရသိေစရန္ ထန္းလ်ွက္ရည္ကို သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ဆယ္ျပီး အိုးထဲမွာဘဲ ျပန္ေလာင္းခ်ၾကည့္ပါ
  • ႂကြက္ျမွီးတန္း အေနအထားေလာက္ရရင္ အေအးခံျပီးပါက ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ မုန္႔လက္ေကာက္ ေမႊးေမႊးေလးႏွင္႔တို႔ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ေပးလို႕ ရပါျပီ။

No comments:

Post a comment