ဒီေန႕ေတာ့ ရာသီဥတုက ေဆာင္းအကုန္ဆိုေပမဲ့ အေအးဓါတ္ကလဲ 12°Cေလာက္အထိ ေအးေနတုန္း မိုးေလးကလဲ တဖြဲဖြဲ ႐ြာေနဆိုေတာ့ အျပင္လဲ မထြက္ခ်င္တာနဲ႕ မနက္ေစာေစာစာ သားအမိသားအဖ သံုးေယာက္စာ ၾကက္ဥပလာတာေလး လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။
အခ်ိန္ေလး ေပး႐တာကလြဲရင္ လုပ္နည္းေလးက လြယ္ပါတယ္ ဂ်ဳံကို ဒိုးသားရေအာင္ စျပီးနယ္ခ်ိန္ေလးဘဲ အားစိုက္ရပါတယ္ အားစိုက္ရတယ္ ဆိုတာကလဲ ငါးမိနစ္ေလာက္သာမို႕ ေသြးပူေလ့က်င့္ခန္းေလး လုပ္တယ္သေဘာထားျပီး နယ္လိုက္ လက္သီးနဲ႕ထိုးလိုက္ လက္ဖေနာင့္နဲ႕ ဖိလိုက္မို႕လို႕ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးတစ္ခြက္ေတာင္ ျဖစ္လာမွာပါ ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဂ်ဳံမွဳန္႕ - 3 cups
- ေရ - 1 cup
- ၾကက္ဥ - ရွစ္လံုး
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း (မုန္႕သားစပ္ရန္)
- ဆီ - လိုသေလာက္ (မုန္႕သားႏွပ္ရန္ႏွင့္ေၾကာ္ရန္ )
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
- ဇလံုတစ္လံုးထဲကို ဇကာစိတ္စိတ္ ခံေပးျပီး ဂ်ဳံမွဳန္႕ကို ေလာင္းထည့္ကာ ဇကာခ်ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ဂ်ဳံမွဳန္႕ကို အလယ္မွာ အခ်ဳိင့္ေလးလုပ္ကာ ေရနည္းနည္းျခင္းထည့္ျပီး ဆားႏွင့္ဆီကို ထည့္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ဂ်ဳံသားေျပာ့ေပ်ာင္းလာေအာင္ နယ္ေပးပါ ေရကို တခါထဲ မထည့္ဘဲ နည္းနည္းျခင္း ထည့္နယ္ေပးပါ
- ဂ်ဳံသား ေပ်ာ့လာတာနဲ႕ ဇလံုထဲမွာဘဲ ဂ်ဳံသားကို လက္သီးဆုတ္ လက္ဖေနာင့္ႏွင့္ ၅မိနစ္ခန္႕ ဖိဖိနယ္ေပးပါ
- ဂ်ဳံ ဒိုးသားရတာနဲ႕ ဇလံုထဲမွာ အ၀တ္ေရစိုကို ေရညွစ္ေပးျပီး မိနစ္၃၀ေလာက္ အုပ္ေပးထားပါ
- မိနစ္၃၀ျပည့္တာနဲ႕ ဒိုးသားကို ပံုပါအတိုင္း ႐ွည္ေျမာင္းေျမာင္းေလးရေအာင္ လွိမ့္ေပးပါ
- ထိုမုန္႕သားကို အ႐ြယ္တူ အေနအထားေလးေတြ ၈ပိုင္းရေအာင္ ျဖတ္ေပးပါ
- မ်က္ႏွာျပင္ညီေသာ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံမွဳန္႕အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးျပီး ဒိုးသားတခုကို တင္ေပးပါ
- ဒိုးသားကို မုန္႕လုပ္သည့္ ဒလိမ့္တုံုးႏွင့္ ျပားႏိုင္သေလာက္ ျပားေအာင္ လွိမ့္ေပးပါ
- မုန္႕သားျပားလာတာနဲ႕ မုန္႕ျပားတခုလံုးကို ဆီ႐ႊဲေနေအာင္ သုပ္ေပးပါ
- ဆီသုပ္ျပီးတာနဲ႕ အလယ္ဗဟိုခ်က္ေလာက္မွ ေအာက္အနားထိ ပံုျပပါအတိုင္း ဓါးႏွင့္လွီးခ်ေပးပါ
- လွီးထားသည့္ေနရာမွ အတြင္းဘက္သို႕ လိပ္ျပီးယူသြားပါ
- လိပ္ျပီးတာနဲ႕ ပံုျပပါအတိုင္း ထိပ္ဖက္အခြ်န္ကို လက္မႏွင့္ အတြင္းဘက္ကို အသာဖိခ်ေပးပါ
- ဤသို႕လုပ္ေပးျခင္းေၾကာင့္ ပလာတာ အထပ္ေလးမ်ား ရလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္
- မုန္႕ဒိုးသားမ်ား အားလံုးကို အထက္ပါ နည္းအတိုင္း လုပ္ေပးပါ
- ဆီ လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္ကန္လံုး ၂လံုးစာေလာက္ကို ဇလံုခပ္ေသးေသးေလးထဲမွာ ထည့္ထားပါ
- မုန္႕သားအားလံုး ျပီးတာနဲ႕ မုန္႕တလံုးျခင္းဆီကို ဆီထည့္ထားေသာ ဇလံုပန္းကန္ထဲမွာ ထည့္ေပးျပီ ဆီစိုေကာင္လုပ္ကာ ျပန္ျပီးဆယ္ေပးပါ
- အားလံုးဆီစြတ္ျပီးတာနဲ႕ ဒိုးသားမ်ားကို ညီညီညာဘာ စီေပးကာ အ၀တ္ကို ေရစြတ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ညွစ္ကာ ဒိုးသားမ်ားအေပၚမွာ မိနစ္၂၀ေလာက္ လံုေအာင္ အုပ္ေပးထားပါ
ပလာတာလုပ္ရန္
- ပလာတာလုပ္ရန္ ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို မီးေငြ႕ေငြ႕နဲ႕ အပူေပးထားပါ
- မုန္႕ဒိုးသားမ်ား ဆီစြတ္ေပးျပီး ပိုေသာဆီကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
- ၾကက္ဥကို တလံုးျခင္း ခေလာက္ေပးထားပါ ပလာတာ တခ်ပ္လ်ွင္ ၾကက္ဥတလံုး ထည့္မွာျဖစ္တဲ့အတြက္ တလံုးျခင္း ခေလာက္ေပးပါ
- ဆီစြတ္ျပီး ႏွပ္ထားေသာ ဒိုးသားကို စားပြဲေပၚတင္ျပီး ဒလိမ့္တုံုးႏွင့္ ပံုမွာျပထားသည့္အတိုင္း ခပ္ျပားျပား အေနအထား ရသည္အထိ လွိမ့္ေပးပါ
- မီးအပူေပးထားေသာ ဒယ္အိုးကို ဆီထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေလာက္ထည့္ကာ မီးအ႐ွိန္ကို အလယ္ေလာက္အထိ ထပ္ျပီးျမွင့္ေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ ဒလိမ့္တုံးႏွင္႕ လွိမ့္ထားေသာ မုန္႕သားကို ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ
- မီးအားအရမ္း မျပင္းေအာင္ သတိထားပါ
- မုန္႕သားမ်ား ပြတက္လာတာနဲ႕ အထက္ေအာက္ ႏွစ္ဖက္ကို ၾကက္ဥအုပ္မိေအာက္ ေခါက္လိုက္ပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ေဘးႏွစ္ဖက္ကို ဆက္ေခါက္ေပးျပီး တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
- ေအာက္ဖက္အျခမ္းႏွင့္ လွန္ေပးထားေသာအျခမ္း က်က္လာလ်ွင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးထားပါ
- မုန္႕သားအားလံုး ထိုနည္းအတိုင္း ေၾကာ္ေပးျပီးပါက ၾကက္ဥ ပလာတာ စိမ့္စိမ့္ေလး ရပါျပီ။
- အထက္ပါ နည္းအတိုင္း သၾကားပလာတာ ပဲပလာတာ ပဲရည္ဆမ္းပလာတာ မ်ဳိးစံုေအာင္ လုပ္စားႏိူင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment