ဒီေန႕ေတာ့ အိမ္လုပ္ နံျပားလုပ္ျဖစ္လို႕ ပဲကုလားဟင္းရည္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးခ်က္ကာ စားဖို႕ျပင္ဆင္ေပးပါတယ္ ဟင္းရည္ ပူပူေလးနဲ႕ဆမ္းျပီး စားရတဲ့အရသာက ရန္ကုန္က နယူးေဒလီစားေတာ္ဆက္ကို ေရာက္သြားသလိုပါဘဲ အခ်ိန္ရျပီး အားတဲ့ရက္ေလးမွာ ေပါ့ေပါ့ပါးပါးေလးဘဲ လုပ္ရတာမို႕လို႕ လုပ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဂ်ဳံမွဳန္႕ - 500 g
- ေရေႏြး က်က္သည္းဖ်န္း - 320 ml
- ဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- Yeast - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း 6 g
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
- ေအာက္ေခ်မကပ္ေသာ ဒယ္ျပား - တစ္ခု
- အဝတ္စမ်ားကိုစုျပီး ထုတ္ထားေသာ အဝတ္ထုတ္ - တစ္ခု
ျပင္ဆင္ပံု
- ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေရေႏြးက်က္သည္းဖ်န္း 320 ml yeast 6 g ထည္႔ျပီး ေပ်ာ္ေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ေနာက္ထပ္ ဇလံုတစ္လံုးထဲကို ဂ်ဳံမွဳန္႔စစ္ဇကာႏွင္႔ ဂ်ဳံမွဳန္႔မ်ားကိုစစ္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
- yeast နွင္႔ ေရေႏြးက်က္သည္းဖ်န္း ေဖ်ာ္ထားေသာ ဇလံုထဲကို ဆားႏွင္႔ သၾကားတို႔ထည္႔ျပီး ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
- ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ၾကက္ဥကို ခေလာက္ထားပါ
- ဂ်ဳံမွဳန္႔ထည္႔ထားေသာ ဇလံုထဲမွာ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို အရင္ဆံုးထည္႔ျပီး နယ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ yeast ေဖာက္ထားေသာ အရည္ကို ဂ်ဳံႏွင္႔ၾကက္ဥ နယ္ထားေသာ ဇလံုထဲကို နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ျပီး နယ္ေပးပါ
- ၿပီးတာနဲ႔ ထိုဂ်ဳံသားထဲကို ဆီထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ
- ဂ်ဳံဒိုးသားရေအာင္ လက္အားသန္သန္နဲ႕ ၁၅မိနစ္ခန္႕ နယ္ေပးပါ
- မုန္႕သားနယ္ေနစဥ္ လက္ဖေနာင့္ႏွင့္ ဖိဖိနယ္ေပးရသလို လက္သီးဆုတ္နဲ႕လဲ ထိုးထိုးေပးပါ
- လက္မွာ ဂ်ဳံမ်ားမကပ္ေတာ့တဲ့အထိ နယ္ေပးျပီး ဒိုးသားရတာနဲ႕ ဒိုးသားထည့္ထားေသာ ဇလံုကို အေပၚမွ အဖံုးတခုဖံုးကာ ႏွစ္နာရီခန္႕ အုပ္ထားေပးပါ
- ႏွစ္နာရီျပည့္တာနဲ႕ စားပြဲသန္႔သန္႔ေပၚမွာ ဂ်ဳံမွဳန္႕အနည္းငယ္ျဖဴးကာ လက္ကိုဆီသုတ္ျပီး ဒိုးသားကို အေနေတာ္ေလးေတြ ၈ခုရေအာင္ ခြဲေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ တစ္ခုစီယူျပီး ဂ်ဳံမွဳန္႕ျဖဴးကာ ဒလိမ့္တံုးႏွင့္ ခပ္ျပားျပားေလးရေအာင္ ပံုပါအတိုင္း လွိမ့္ေပးပါ
- မုန္႕ကို ဆက္တိုက္ အိုးပူတိုက္ျပီး ဖုတ္လို႕ရေအာင္ ဒိုးသားကုန္ေအာင္ လွိမ့္ေပးျပီးမွ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ထုတ္ထားေသာ အဝတ္ထုတ္ေပၚမွာ ျဖန္႔ျပီးကပ္ေပးပါ
- ဒယ္အိုးျပားျပားကို မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ အပူေပးထားပါ
- မုန္႔သားကပ္ျပီးတာနဲ႔ မုန္႔သားအေပၚကို ေရအနည္းငယ္ လက္မွာစြတ္ျပီး ေတာက္ေပးပါ
- ဒယ္အိုးပူလာျပီးတာနဲ႕ မီးကို အနည္းငယ္ ေလ်ွာ့လိုက္ပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေရေတာက္ထားေသာ မုန္႕သားကို ဒယ္အိုးမွာ ကပ္ေပးပါ
- ဒယ္အိုးထဲမွာ မုန္႕သားထည့္ျပီးတာနဲ႕ ေအာက္ဖက္မွ အပူ႐ွိန္ေၾကာင့္ မုန္႕သားပြတက္လာျပီး က်က္ပါက ဒယ္အိုးကို လက္ကိုင္ကိုင္းမွ ကိုင္ကာ မီးဖိုေပၚမွ အနည္းငယ္ခြာကာ ေမွာက္တင္ေပးပါ
- တဖက္ကို လွန္ေပးထားေသာ ေအာက္ဖက္မွာ ေ႐ႊ၀ါေရာင္ နည္းနည္းသန္းလာတာနဲ႕ နံျပားကို ဒယ္အိုးေပၚမွ ဖယ္ေပးပါ
- အထက္ပါ နည္းအတိုင္း မုန္႕သားကုန္ေအာင္ အိုးပူတိုက္ျပီး ဖုတ္ေပးပါ
- နံျပားအားလံုး ျပီးတာနဲ႕ အဆင္သင့္ ခ်က္ထားေသာ ပဲကုလားဟင္းႏွင့္ ဆမ္းျပီးစားႏိူင္သလို ႏြားႏို႕ပူပူေလးႏွင့္လဲ စိမ္ျပီးစားႏိူင္ကာ ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားႏိူင္ပါျပီ။
- ျမန္မာျပည္မွာလို စဥ့္အိုးႀကီးကို အပူေပးျပီး ဖုတ္ထားေသာ နံျပားအရသာအတိုင္း ရပါတယ္။
No comments:
Post a Comment