Tuesday, 13 September 2016

အိမ်လုပ် နံပြား











ဒီေန႕ေတာ့ အိမ္လုပ္ နံျပားလုပ္ျဖစ္လို႕ ပဲကုလားဟင္းရည္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးခ်က္ကာ စားဖို႕ျပင္ဆင္ေပးပါတယ္ ဟင္းရည္ ပူပူေလးနဲ႕ဆမ္းျပီး စားရတဲ့အရသာက ရန္ကုန္က နယူးေဒလီစားေတာ္ဆက္ကို ေရာက္သြားသလိုပါဘဲ အခ်ိန္ရျပီး အားတဲ့ရက္ေလးမွာ ေပါ့ေပါ့ပါးပါးေလးဘဲ လုပ္ရတာမို႕လို႕ လုပ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဂ်ဳံမွဳန္႕ - 500 g
  2. ေရေႏြး က်က္​သည္​းဖ်န္​း  - 320 ml
  3. ဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. သၾကား  - ထမင္​းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. Yeast - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း 6 g
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္​ဇြန္​း
  7. ၾကက္ဥ​ - တစ္​လံုး
  8. ေအာက္ေခ်မကပ္ေသာ ဒယ္ျပား - တစ္ခု
  9. အဝတ္စမ်ားကိုစုျပီး ထုတ္ထားေသာ အဝတ္ထုတ္ - တစ္ခု

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေရေႏြးက်က္သည္းဖ်န္း 320 ml yeast 6 g ထည္႔ျပီး ေပ်ာ္ေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ေနာက္ထပ္ ဇလံုတစ္လံုးထဲကို ဂ်ဳံမွဳန္႔စစ္ဇကာႏွင္႔ ဂ်ဳံမွဳန္႔မ်ားကိုစစ္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
  • yeast နွင္​႔ ေရေႏြးက်က္သည္းဖ်န္း ေဖ်ာ္ထားေသာ ဇလံုထဲကို ဆားႏွင္႔ သၾကားတို႔ထည္႔ျပီး ေပ်ာ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  • ပန္​းကန္​တစ္ခုထဲမွာ ၾကက္ဥ​ကို ခေလာက္​ထားပါ
  • ဂ်ဳံမွဳန္႔ထည္႔ထားေသာ ဇလံုထဲမွာ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို အရင္ဆံုးထည္႔ျပီး နယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ yeast ေဖာက္​ထားေသာ အရည္ကို ဂ်ဳံႏွင္႔ၾကက္ဥ နယ္ထားေသာ ဇလံုထဲကို နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ျပီး နယ္ေပးပါ
  • ၿပီးတာနဲ႔ ထိုဂ်ဳံသားထဲကို ဆီထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ
  • ဂ်ဳံဒိုးသားရေအာင္ လက္အားသန္သန္နဲ႕ ၁၅မိနစ္ခန္႕ နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားနယ္ေနစဥ္ လက္ဖေနာင့္ႏွင့္ ဖိဖိနယ္ေပးရသလို လက္သီးဆုတ္နဲ႕လဲ ထိုးထိုးေပးပါ
  • လက္မွာ ဂ်ဳံမ်ားမကပ္ေတာ့တဲ့အထိ နယ္ေပးျပီး ဒိုးသားရတာနဲ႕ ဒိုးသားထည့္ထားေသာ ဇလံုကို အေပၚမွ အဖံုးတခုဖံုးကာ ႏွစ္နာရီခန္႕ အုပ္ထားေပးပါ
  • ႏွစ္နာရီျပည့္တာနဲ႕ စားပြဲသန္႔သန္႔ေပၚမွာ ဂ်ဳံမွဳန္႕အနည္းငယ္ျဖဴးကာ လက္ကိုဆီသုတ္ျပီး  ဒိုးသားကို အေနေတာ္ေလးေတြ ၈ခုရေအာင္ ခြဲေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ တစ္ခုစီယူျပီး ဂ်ဳံမွဳန္႕ျဖဴးကာ ဒလိမ့္တံုးႏွင့္ ခပ္ျပားျပားေလးရေအာင္ ပံုပါအတိုင္း လွိမ့္ေပးပါ
  • မုန္႕ကို ဆက္တိုက္ အိုးပူတိုက္ျပီး ဖုတ္လို႕ရေအာင္ ဒိုးသားကုန္ေအာင္ လွိမ့္ေပးျပီးမွ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ထုတ္​ထားေသာ အဝတ္​ထုတ္​ေပၚမွာ ျဖန္​႔ျပီးကပ္​ေပးပါ
  • ဒယ္အိုးျပားျပားကို မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ အပူေပးထားပါ
  • မုန္႔သားကပ္​ျပီးတာနဲ႔ မုန္​႔သားအေပၚကို ေရအနည္​းငယ္ လက္မွာစြတ္ျပီး ေတာက္​ေပးပါ
  • ဒယ္အိုးပူလာျပီးတာနဲ႕ မီးကို အနည္းငယ္ ေလ်ွာ့လိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရေတာက္​ထားေသာ မုန္႕သားကို ဒယ္အိုးမွာ ကပ္​ေပးပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ မုန္႕သားထည့္ျပီးတာနဲ႕ ေအာက္ဖက္မွ အပူ႐ွိန္ေၾကာင့္ မုန္႕သားပြတက္လာျပီး က်က္ပါက ဒယ္အိုးကို လက္​ကိုင္​ကိုင္​းမွ ကိုင္​ကာ မီးဖိုေပၚမွ အနည္းငယ္ခြာကာ ေမွာက္​တင္​ေပးပါ
  • တဖက္ကို လွန္ေပးထားေသာ ေအာက္ဖက္မွာ ေ႐ႊ၀ါေရာင္ နည္းနည္းသန္းလာတာနဲ႕ နံျပားကို ဒယ္အိုးေပၚမွ ဖယ္ေပးပါ
  • အထက္ပါ နည္းအတိုင္း မုန္႕သားကုန္ေအာင္ အိုးပူတိုက္ျပီး ဖုတ္ေပးပါ
  • နံျပားအားလံုး ျပီးတာနဲ႕ အဆင္သင့္ ခ်က္ထားေသာ ပဲကုလားဟင္းႏွင့္ ဆမ္းျပီးစားႏိူင္သလို ႏြားႏို႕ပူပူေလးႏွင့္လဲ စိမ္ျပီးစားႏိူင္ကာ ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားႏိူင္ပါျပီ။
  • ျမန္မာျပည္မွာလို စဥ့္အိုးႀကီးကို အပူေပးျပီး ဖုတ္ထားေသာ နံျပားအရသာအတိုင္း ရပါတယ္။

No comments:

Post a Comment