Monday, 30 November 2015

သရက္ခ်ဥ္ ေမႊးေမႊးေလး











သရက္သီးစိမ္း ေပၚခ်ိန္ေလးမွာ သရက္သီးကို အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားျဖစ္တဲ့ အထဲက ဒီေန႕ေတာ့ သရက္ခ်ဥ္လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • သရက္သီး လွီးျပီးသား - 1000g
  • ဆားၾကမ္း - 100g
ျပင္ဆင္ပံု
  1. သရက္သီးမ်ားကို အညွာဖက္မွ အနည္းငယ္လွီးကာ အေစးမ်ား ထြက္ေစရန္ ေရ ၃နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  2. ေရစိမ္ျပီးပါက သရက္သီးမ်ားကို အခြံမခြာဘဲ ခပ္ပါးပါးစီ အခ်ပ္ေလးမ်ား ရေအာင္ အရင္ဆံုး လွီးေပးပါ
  3. သရက္ေစ့မ်ားကို ထည့္မသံုးပါ
  4. လွီးလို႕ရလာေသာ အခ်ပ္မ်ားကို အစိတ္အေျမွာင္းေလးမ်ားရေအာင္ လွီးေပးပါ
  5. အားလံုးလွီးျပီးတာနဲ႕ ဇလံုတလံုးထဲထည့္ျပီး ဆားႏွင့္ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  6. ဆားႏွင့္နယ္ေနစဥ္ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားႏွင့္အတူ ပလပ္စတိတ္အိတ္ သန္႕သန္႕ထဲထည့္ျပီး က်စ္ေနေအာင္ လိမ္ျပီးထုတ္ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႕ သြားထိုးတံ သန္႕သန္႕ျဖင့္ အေပါက္ေလးမ်ား လိုက္ေဖာက္ေပးကာ ဇလံုတခုထဲထည့္ျပီး အေပၚမွ ခပ္ေလးေလး အေလးတခုႏွင့္ ဖိျပီး တရက္ထားေပးပါ
  8. အေလးဖိထားစဥ္ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားႏွင့္ သရက္သီးမ်ားကို တေနကုန္ စိမ္ထားေပးပါ
  9. ေနာက္တေန႕မွာ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားကိုသြန္ျပီး ေနာက္တရက္ ထပ္ျပီး အေလးႏွင့္ ထပ္ဖိေပးထားပါ
  10. ထပ္ျပီးထြက္လာေသာ အရည္မ်ား စစ္သြားေစရန္ သရက္သီးထုတ္ေအာက္မွ ပန္းကန္ျပားတခ်ပ္ကို ေမွာက္ျပီးခံကာ သရက္သီးထုတ္တင္ျပီး အေပၚမွ အေလးျဖင့္ ထပ္ဖိထားေပးပါ
  11. ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားကို သြန္ျပစ္ျပီး သရက္ခ်ဥ္ႏွင့္ မထိေအာင္ ထားေပးပါ
  12. ၂ရက္ေျမာက္ေန႕မွာ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားစစ္သြားျပီး သရက္ခ်ဥ္ေမႊေမႊးေလး ရပါျပီ။

Sunday, 29 November 2015

ၾကက္သား ပ်ားရည္ေၾကာ္


ၾကက္သားနဲ႕ပ်ားရည္ေၾကာ္ရတာ စားလို႕ေကာင္းသေလာက္ ေၾကာ္ရတာေတာ့ နည္းနည္းေလး လက္၀င္ပါတယ္ မီးအခ်ိန္အစ ေတာ္ေတာ္ေလး သတိထားရျပီး မီးမ်ားတာနဲ႕ ပ်ားရည္အခ်ဳိအရသာေၾကာင့္ မည္းမည္းႀကီး ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။

မီးနည္းလြန္းရင္လဲ ေတာ္ေတာ္နဲ႕အတြင္းသားက မက်က္နိုင္ျပန္ပါဘူး ဒါေၾကာင့္မို႕ မာမာေၾကာ္တဲ့နည္းကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္ေပါင္ရင္းသား - ၄တံုး
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တလံုးခြဲ
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  1. ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ paper towel ႏွင့္ ေျခာက္ေအာင္ သုပ္ပါ
  2. နႏြင္းမွဳန္႕ ဆား ပ်ားရည္တို႕ႏွင့္ အရသာ၀င္ေအာင္ ဆုပ္ဆုပ္နယ္ေပးပါ
  3. ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ထပ္မွာ တည သို႕မဟုတ္ ၅နာရီေလာက္ ထားေပးပါ
  4. ေရခဲေသတၱာထဲမွာ မထားခ်င္လဲ ခ်က္ျခင္းေၾကာ္ႏိူင္ပါတယ္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆီကို မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးလိုက္ပါ
  • ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး အေငြ႕ျငိမ္ေအာင္ ထားလိုက္ပါ
  • ဆီအေငြ႕ျငိမ္ေတာ့မွ ၾကက္သားကို တတံုးျခင္း ဆန္႕သေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • အရည္ခြံမ်ား မည္းမသြားေစရန္ မၾကာမၾကာ လွန္လွန္ေပးျပီး တဖက္ကို ၃မိနစ္ေလာက္ဘဲ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ကာ မိုက္ခ႐ိုေ၀့ထဲမွာ တမိနစ္ဆီ ၂ခါ ၃ခါေလာက္ ဟိုဘက္ဒီဘက္လွန္ေပးျပီး ထည့္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ထမင္းပူပူေလးႏွင့္ တြဲျပီး စားႏိူင္တဲ့ ၾကက္သားပ်ားရည္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။

ပဲပင္ေပါက္ေဖာက္နည္း အဆင့္ဆင့္











၂၀၁၃ခုႏွစ္က ပဲပင္ေပါက္ ေဖာက္နည္း တခါတင္ေပးဖူးပါတယ္ ပဲပင္ေပါက္ ေဖာက္ရတာ အရမ္းကိုလြယ္လြန္းျပီး အိမ္မွာေဖာက္တဲ့ ပဲပင္ေပါက္က ပိုျပီးစားရတာ ေကာင္းျပီး သန္႕သန္႕ျပန္႕ျပန္႕ စားရတာမို႕ ေဖာက္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

အရင္တခါ တင္တုန္းက အပင္ေပါက္လာတာနဲ႕ အခြံေတြကို ေရေဆးျပီးခြ်တ္တဲ့ နည္းေလးတင္ေပးထားတာပါ အခုတေခါက္ေတာ့ အခြံေတြကို ေရမေဆးဘဲ ခြ်တ္တဲ့နည္းေလးက ပိုျပီးလြယ္လို႕ ဒီနည္းကို ျပန္ျပီးတင္ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပဲပင္ေဖာက္ပံု အဆင့္ဆင့္

  • ပဲေစ့ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ပဲမ်ားပြလာေအာင္ တညသိပ္ ေရစိမ္ထားေပးပါ
  • ေနာက္ေန႕မနက္ ပဲေစ့မ်ား ပြလာပါက အေပါက္ ခပ္စိပ္စိပ္ပါျပီး ေဇာက္နက္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ကာ ဇကာအေပၚမွ အုပ္ျပီးထားေပးပါ
  • သတိရရင္ ရသလို ေရေလာင္းေပးႏိုင္ေစရန္  ေဘဇင္နားတြင္ထားျပီး ေရေလာင္းေလာင္းေပးပါ
  • ဒုတိယေျမာက္ေန႕မွာ အပင္ေလးမ်ား စထြက္လာျပီး တတိယေန႕မွာ အပင္ေတာ္ေတာ္ေလး ႐ွည္လာပါလိမ့္မယ္
  • ေရကို မၾကာမၾကာ ေလာင္းေပးျပီး အဖံုးအုပ္ထားပါက အပင္ထြက္ႏူံး ပိုျမန္ပါတယ္
  • တတိယေျမာက္ ေန႕လည္ေလာက္ဆို ဇကာအေပၚကို ေမာက္တက္လာပါက ဗန္းက်ယ္က်ယ္ တခုထဲကို လက္တဆုတ္စာ စြဲယူျပီး ေအာက္ေျခအျမစ္မ်ားကို ကပ္ေၾကးျဖင့္ ညွပ္ခ်ျပီး အပင္မ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • အျမွစ္မ်ား မဖယ္ခ်င္လဲ ဒီအတိုင္း ဗန္းက်ယ္က်ယ္ထဲ ထည့္ကာ ပဲပင္မ်ားကို ဖြလိုက္ ခါလိုက္လုပ္ကာ ယူေပးပါ
  • အပင္မ်ားကို လက္ႏွစ္ဖက္ျဖင့္ ဖြဖြေပးျပီး အခြံမ်ားကို ခါခ်ေပးသလို ျဖစ္ျပီး အခြံမ်ား ေအာက္ဖက္မွာ က်န္ခဲ့ပါလိမ့္မယ္
  • အျမွစ္ႏွင့္ အခြံမ်ားကို လႊင့္ျပစ္ပါ
  • ပဲပင္ေပါက္ ကုန္တဲ့ထိ ထိုနည္းအတိုင္း လုပ္ေပးပါက ပဲအခြံခြ်တ္ရတာ ပိုျပီးျမန္ပါတယ္။





Saturday, 28 November 2015

ဆင္ေခါင္းပဲ အာလူးအစပ္ခ်က္


ဆင္ေခါင္းပဲျပဳပ္ျပီးသားကို ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ႕ သုပ္စားရတာ ႀကိဳက္သလို ဆီစိမ္းေလးဆမ္းျပီး စားရတာကိုလဲ ႏွစ္သက္ပါတယ္ ဒီတခါေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ဟင္းေလးခ်က္ျပီး ပလာတာနဲ႕တြဲျပီးစားဖို႕ ျပင္ထားပါတယ္ စားလို႕ေကာင္းလြန္းတဲ့ ပဲအစပ္ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ျပဳပ္ျပီးသား ဆင္ေခါင္းပဲ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ
  • အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အေနေတာ္တံုးထားေသာအာလူး - အေနေတာ္ ၂လံုး
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အေနေတာ္ ၂ခက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇႊန္း ေလးဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ေရ လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တလံုးခြဲေလာက္ႏွင့္ စိမ္ထားေသာ မက်ီးသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ေမႊျပီး ေမႊးလာေအာင္ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕အာလူးကို ထည့္ေမႊျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ အာလူးႏူးေအာင္ ခ်က္ေပးပါ
  • အာလူးႏူးတာနဲ႕ ျပဳပ္ျပီးသားပဲ ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မက်ီးမွည့္ရည္ထည့္ကာ ေရခမ္းတဲ့အထိ ခ်က္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္အုပ္ျပီး မီးပိတ္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
တြဲဘက္စားရန္ 

  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အေနေတာ္ စိပ္ထားပါ
  • သခြားသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ

Friday, 27 November 2015

စပ္စပ္ေမႊးေမႊး င႐ုတ္သီးဆားေထာင္း


ခ်ဥ္ရည္ဟင္း တမယ္ခ်က္တိုင္း မပါမျဖစ္တဲ့ င႐ုတ္သီးဆားေထာင္းေလး ေထာင္းျဖစ္တာမို႕ င႐ုတ္သီးဆားေထာင္း ေထာင္းနည္း အမ်ဳိးမ်ဳိးေတြထဲက ဒီတခါ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕နဲ႕ ေထာင္းျဖစ္တဲ့ နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၉မႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ပဲဆီစိမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  2. င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီတို႕ျပင္ထားပါ
  3. အရင္ဆံုး ၾကက္သြန္ျဖဴကို င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ မညက္တညက္ေထာင္းပါ
  4. ျပီးတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆားတို႕ထည့္ျပီး ၁၅ခ်က္ေလာက္ေထာင္းေပးပါ
  5. ပန္းကန္တခုထဲေျပာင္းျပီး င႐ုတ္သီးဆားေထာင္းကို ဆီစိမ္ေပးျပီး လိုက္ဖက္တဲ့ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းနဲ႕ တြဲဘက္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။



Thursday, 26 November 2015

ေဆးေပါင္းခမဲ့ မယ္ဇလီဖူးသုပ္









ဒီေန႕က တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ပါ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေန႕ ညအခါသမယတြင္ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ၉၆ပါးေသာေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစျပီး အသက္ကို႐ွည္ေစပါတယ္လို႕ သာရေကာမုနိေဆးက်မ္းက ဆိုထားပါတယ္။

တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ည အခါသမယမွာ ေဆးပင္တို႕ကိုေစာင့္ေ႐ွာက္ၾကတဲ့ နတ္အေပါင္းတို႕က မယ္ဇလီပင္ေစာင့္နတ္မင္းကို တခ်ိန္တည္းမွာ တညီတညြတ္တညြတ္ထဲ လာေရာက္ခစားၾကတဲ့အတြက္ ေဆးေပါင္းခတယ္လို႕လည္းဆိုပါတယ္။

တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ညက ၾကယ္တာရာနတၡအစံု ထြက္ေပၚခ်ိန္လရိပ္က ေရရဲ႕အလယ္က်ေနခ်ိန္ ျဖစ္တဲ့အတြက္ အဲဒီအခ်ိန္ခူးဆြတ္မိတဲ့ ေဆးပင္ေဆး႐ြက္တို႕ဟာ ေဆးအာနိသင္ အျပည့္အ၀ျပတယ္လို႕လဲ ဆိုၾကပါတယ္။

ညသန္းေခါင္ မြန္းတည့္ခ်ိန္ေရာက္ေသာအခ်ိန္မွာ ရရာသစ္ျမစ္ကို ႏူတ္ယူသိမ္းဆည္းကာ ေဆး၀ါးအျဖစ္သံုးစြဲတတ္ၾကပါေသးတယ္ ဤကဲ့သို႕ဘဲ လက္လွမ္းမွီရာ အသီးအ႐ြက္တ္ု႕ကို ခူးယူကာ သုပ္စားျခင္းျဖင့္လဲ ေဆးေပါင္းခတယ္လို႕ဆိုၾကပါတယ္။

ဒီေန႕ည လမြန္းတဲ့ခ်ိန္မွာ ေဆးေပါင္းခေအာင္စားမဲ့ မယ္ဇလီဖူးသုပ္ အေၾကာင္းေလးကို အရင္ႏွစ္က ေရးထားတဲ့စာေလးဘဲ ျပန္ကူးျပီး တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။

မယ္ဇလီဖူးသုပ္ရာတြင္ ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

  • ႏူးေနေအာင္ျပဳပ္ျပီး င႐ုတ္ဆံုထဲ ထည့္ျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ မယ္ဇလီဖူး - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုးေမာက္ေမာက္
  • ပါးပါးလီွးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ -အေနေတာ္ တလံုး
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ တလံုး
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအက်က္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း အားလံုးတို႕ကိုေရာနယ္ျပီး ခပ္ဖြဖြနယ္ကာ သုပ္ထားပါတယ္

ဆိတ္သား ဒံေပါက္




အခုတခါ ဆိတ္သားနဲ႕ ဒံေပါက္ ခ်က္စားျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ဟင္းထဲကိုထည့္တဲ့ အစာေတြကေတာ့ အရင္ၾကက္သားနဲ႕ခ်က္သလိုဘဲ ထည့္တဲ့ ပစၥည္းမ်ားအတူတူပါဘဲ ဆိတ္သားက ၾကက္သားလို မႏူးလြယ္တဲ့အတြက္ ဟင္းခ်က္ျပီးမွ ထမင္းထည့္ကာ ခ်က္ထားမို႕ ခ်က္နည္းေလး နည္းနည္းကြာပါတယ္။

ဒံေပါက္ ၃ပြဲစာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ဆိတ္သား 500g အတြက္ အရသာနယ္ရန္



  • ေလးညွင္း -၂ခု
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္ 
  • ဖာလာေစ့ - ၃ေစ့
  • ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ 
  • ေထာင္းထားေသာ နံနံေစ့ - ၁၀ေစ့ခန္႕
  • ေထာင္းထားေသာ ဇီယာေစ့ - ၁၀ေစ့ခန္႕ 
  • ဒိန္ခ်ဥ္ ထမင္းစားဇြန္း - ၃ဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မေလာက္ တေခ်ာင္း
  • ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္္
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ - ပူစီနံ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္
  • ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္အဖတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
    • အားလံုးကို ေရာနယ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တညသိပ္ႏွပ္ေပးပါ (သို႕မဟုတ္ )၄နာရီခန္႕ ႏွပ္ထားေပးပါ 

ထမင္းခ်က္ရန္ လိုေသာပစၥည္းမ်ား  
  • Basmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရ - 1.7 Lခန္႕
  • ghee ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္
  • ဖာလာေစ့ - ၂ေစ့
  • ေလးညွင္း - ၃ပြင့္
  • င႐ုတ္ေကာင္း - ၃ေစ့
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း

ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ျပီး ဆား ေထာပတ္ ကရေ၀း႐ြက္ ဖာလာေစ့ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႕ထည့္ျပီး တမိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္ထားပါ
  • တမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ဆန္ထည့္ကာ မီးအားျပင္ျပင္းနဲ႕ ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ
  • ဆန္တ၀က္က်က္ဖို႕ ငါးမိနစ္ေလာက္တည္ျပီးတာနဲ႕ အေပါက္စိတ္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ဆိတ္သားခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သား
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁၅ဇြန္း
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီပူလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  • အသားမ်ား အေရာင္ေျပာင္းျပီး မာလာပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အသားႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  • အသားႏူးျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ခ်ိန္ေလးမွာ တ၀က္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ထမင္းႏွင့္ ဒံေပါက္ေဖာက္ရန္ အေနေတာ္ ျဖစ္ပါျပီ

ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ေရစစ္ထားေသာ တ၀က္က်က္ထားသည့္ ထမင္း
  • အသားႏူးေလာက္နီးပါး ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သား
  • food colour အ၀ါေရာင္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ား ပါတယ္ဆို႐ံုေလး
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • စပ်စ္သီးေျခာက္ အနည္းငယ္
  • ႏြားနို႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း




    ပင္ဆင္ပံု
  • ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးဖင္ထူေသာ အိုးကို အပူေပးျပီး ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သားကိုထည့္ပါ
  • ျပီးလ်ွင္ ထိုဟင္းေပၚမွာ တ၀က္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားထားေသာ ထမင္းမ်ားကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ  ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ 
  • ထမင္းအေပၚမွာ ႏြားနို႕ကို ျဖန္႕ျပီး ဆမ္းထည့္၍ စပ်စ္သီးေျခာက္ထည့္ျပီး ထမင္းအနည္းငယ္ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အနည္းငယ္ ခ်န္ထားေသာ ထမင္းကို ျဖန္႕ခင္းကာ ေရထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းႏွင့္ food colur အ၀ါေရာင္ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းဖ်ားေလာက္ကို ေရာေမႊေပးျပီး ထမင္းေပၚမွာ ျဖန္႕ျပီးဆမ္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေလလံုေအာင္ foil ပါတ္ဖံုးျပီး အိုးအဖံုးဖံုးေပးပါ
  • မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚမွာ ထမင္းအိုးကိုတင္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မီးကို နံပါတ္ ၂ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ဆက္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ
  • နာရီ၀က္ျပည့္တာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ႏွပ္ထားျပီးမွ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ပါ


    ျပင္ဆင္တဲ့အခါ ထမင္းကို ခပ္ဖြဖြယူျပီးမွ  ဆိတ္သားကို ယူကာ စားပြဲကို ျပင္ေပးပါ
    ဆိတ္သား ခ်က္ရာမွာလဲ မာမာက ၄နာရီေလာက္ဘဲ ႏွပ္ျပီး ခ်က္ထားပါတယ္
    ညသိပ္မႏွပ္ပါ
    ဤနည္းအတိုင္း သိုးသား အမဲသားတို႕ႏွင့္ ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။



Wednesday, 25 November 2015

နာနတ္ယို ေမႊးေမႊးေလး





ဒီတခါေတာ့ နာနတ္သီး ယိုထိုးနည္းေလး မ်ွေ၀ေပးပါမယ္ အခ်ဳိအခ်ဥ္အရသာ အေနေတာ္ေလးေပမဲ့ အခ်ဳိအရမ္းမႀကိဳက္ရင္ သၾကားနည္းနည္းေလွ်ာ့ျပီး ယိုထိုးႏိူင္ပါတယ္ အုန္းသီးမွဳန္႕ကို အစိုထည့္ျပီး ယိုထိုးႏိူင္သလို အုန္းသီးမွဳန္႕ အေျခာက္ကိုလဲ သံုးႏိူင္ပါတယ္ မာမာကေတာ့ အုန္းသီးမွဳန္႕ အေျခာက္မွဳန္႕ကို သံုးျပီး ယိုထိုးထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • နာနတ္သီးအမွည့္ - အခြံခြာျပီးသား  1000g
  • အုန္းသီးမွဳန္႕ အေျခာက္ 200g
  • သၾကားအျဖဴ - 100g
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ေမာက္ေမာက္ ၂ဇြန္း


ျပင္ဆင္ပံု

  1. နာနတ္သီးကို အခြံခြာျပီး မ်က္ေစ့ေပါက္ေလးမ်ားထုတ္ကာ သရက္သီးေပါက္သလို ေပါက္ျပီး အစိတ္ေလးမ်ား ရေအာင္လွီးေပးထားပါ 
  2. အုန္းသီးမွဳန္႕ သၾကား ဆား ပ်ားရည္တို႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
  3. ေဇာက္နက္ျပီး ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ နာနတ္သီးႏွင့္နာနတ္သီးမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ား ဆား သၾကား အုန္းသီးမွဳန္႕ ပ်ားရည္တို႕ကိုထည့္ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင့္ အဆက္မျပတ္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  4. ေမႊေနရင္း နာနတ္သီးမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားခမ္းကာ သၾကားႏွင့္ ပ်ားရည္တို႕ ေပါက္ေစးက်လာကာ အေရာင္ပါ တျဖည္းျဖည္း ညိဳလာျပီး နာနတ္ယိုနံ႕သင္းလာပါလိမ့္မယ္
  5. ေရလဲခမ္း နာနတ္ယိုနံ႕လဲ ေမႊးလာျပီဆိုတာနဲ႕ မီးပိတ္ အေအးခံျပီး ခ်ဳိခ်ဥ္အရသာေကာင္းတဲ့ နာနတ္ယိုကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Tuesday, 24 November 2015

ပင္လယ္စာ ခ်ဥ္ငံစပ္အသုပ္



အခုရက္ထဲ စားျဖစ္ေနတဲ့ ပင္လယ္စာေလးေတြထဲက ဒီေန႕ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္ျဖစ္လို႕ သုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ပင္လယ္စာတို႕သဘာ၀ အစံုပါတဲ့အတြက္ တခ်ဳိ႕က အနံ႕ကို မႀကိဳက္ၾကပါဘူး မာမာကိုယ္တိုင္လဲ အနံ႕ရရင္ မႀကိဳက္လို႕ ပင္လယ္စာအစံုရဲ႕ အနံ႕ေပ်ာက္ေအာင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ စပါးလင္ ခ်င္းတို႕နဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ ျပဳပ္ျပီးမွ သုပ္ထားတာမို႕ ျပဳပ္နည္း သုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။


တပြဲစာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ပင္လယ္စာအစံု ျပဳပ္ရန္

  • ပင္လယ္စာအစံု - 350g
  • ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ၃ျပား (အခြံခြာျပီး လွီးထားပါ)
  • စပါးလင္ - တပင္ တလက္မသာသာ (လွီးျပီး ထုထားပါ)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃မႊာ (အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အရင္ဆံုး ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရ တ႐ုတ္ဟင္းေရေသာက္ပန္းကန္လံုး ၂လံုးစာႏွင့္ စပါးလင္ ခ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆားတို႕ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္ိည္ပါ
  • ေရကို ၁၅မိနစ္ေလာက္ေပးဆူေစျပီးမွ ပင္လယ္စာမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ၄မိနစ္ေလာက္ ဆူျပီးတာနဲ႕ ဇကာတခုထဲသြန္ခ်ျပီး စပါးလင္ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ဖယ္ထားပါ

အသုပ္သုပ္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္သြန္နီ - ဥၾကီးၾကီး တဥ (ပါးပါးလွီးပါျပီး ေရေဆးကာ စစ္ထားေပးပါ)
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး  - အေနေတာ္ ၃လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ေတာင့္ ( ပါးပါးလွီးထားပါ)
  • နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္ (အေနေတာ္ လွီးထားပါ)
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမ္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ 
  • သံပုရာသီး - တစိတ္


ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ ျပဳပ္ထားေသာ ပင္လယ္စာမ်ား ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း  ငံျပာရည္ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီခ်က္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နံနံပင္တို႕ႏွင့္အတူ သံပုရာ႐ည္ညွစ္ျပီး ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • နယ္ျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး  လိုသလိုျပင္ကာ ခ်ဥ္ငံစပ္ ပင္လယ္စာ အစံုသုပ္ေမႊးေမႊးေလးကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ

Monday, 23 November 2015

ခ်ဳိ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ ဇီးယိုေမႊးေမႊးေလး





ေႏြရာသီ ေရာက္လာျပီဆိုေတာ့ အစားအေသာက္က ပ်က္ခ်င္လာသလိုလို ျဖစ္လာခဲ့တယ္ေပါ့ေနာ္ အဲဒါနဲ႕ ေန႕လည္ေန႕ခင္း အပ်င္းေျပေလး စားရေအာင္ ဇီးယိုထိုးျဖစ္သြားပါတယ္ မာမာတို႕၉တန္း ၁၀တန္းေလာက္က အိမ္မွာ ယိုမ်ဳိးစံုလုပ္ငန္း လုပ္ေလေတာ့ ယိုထိုးရတာ ကိုယ့္လက္ ကိုယ့္ေျခလို ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕ ျမန္ျမန္နဲ႕ လြယ္လြယ္ျပီးေစမဲ့ ယိုထိုးနည္းေလး မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဇီးသီးေျခာက္ - 150g
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ - 100g
  • င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၃ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ေလးညွင္း - ၂ပြင့္
  • ဖာလာ - ၂ေစ့
  • စမံုစပါး - ၂၅ေစ့ အေစ့၃၀ခန္႕


ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဇီးသီးေျခာက္ကို ေရတနာရီေလာက္စိမ္ထားျပီး အသီးမ်ား ေပ်ာ့လာပါက ေရစစ္ထားပါ သို႕မဟုတ္ ေပါင္းအိုးထဲမွာ မိနစ္၂၀ေလာက္ ေပါင္းေပးပါ
  2. ထန္းလ်ွက္ခဲကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေပါက္ေစးမက်တက် က်ဳိပါ
  3. ထန္းလ်ွက္ရည္ ေပါက္ေစးမက်ခင္ အမွဳိက္မ်ားကို ဇကာႏွင့္စစ္ျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ကို အိုးထဲျပန္ထည့္ပါ
  4. ထန္းလ်ွက္ရည္ထဲသို႕ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ ဆား ေလးညွင္း ဖာလာ စမံုစပါး ဇီးသီးတို႕ထည့္ေမႊေပးျပီး ေရခမ္းေအာင္ မီးေအးေအးႏွင့္ေမႊေပးပါ
  5. ေရလဲခမ္း ဇီးယိုေလးလဲ ေမႊးလာျပီဆိုပါက အေအးခံျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

ပင္လယ္စာ ဟင္းခ်ဳိရည္


ဒီလိုအခ်ိန္ဆို ပင္လယ္စာအစံု ေရာျပီးသားေလးေတြ အရမ္းေပါပါတယ္ အရင္တကီလိုကို $13 ေလာက္ေရာင္းရင္ အခုလို အခ်ိန္မ်ဳိးမွာ $8 ေလာက္နဲ႕ ရတတ္ပါတယ္။

ပင္လယ္စာအစံုကို စပါးလင္ႏိူင္ႏိူင္နဲ႕ ျပဳပ္ျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ ဒီအတိုင္း ေသာက္ရတာကို သေဘာက်မိပါတယ္ ျမန္မာျပည္မွာ ခ႐ုျပဳပ္ျပီးေသာက္တဲ့ အရသာလိုဘဲမို႕ ျပဳပ္နည္းေလးလြယ္ကူေပမဲ့ မသိေသးသူေတြအတြက္ မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

  • ေရေဆးသန္႕စင္ထားေသာ  ပင္လယ္စာမ်ား - 450g
  • စပါးလင္ -၂ပင္
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံုမ႐ွိတ႐ွိ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အနည္းငယ္
  • သံပုရာသီး - တစိတ္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ပင္လယ္စာမ်ား ဆား ၾကက္သားမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ေပးပါ
  • စပါးလင္အ႐ြက္မ်ားကို ထံုးျပီး အရင္းပိုင္းကို ထုျပီးထည့္ေပးပါ
  • ေရကို အရင္ဆံုး ျမဳပ္တယ္ဆို႐ံုေလးထည့္ျပီး အသားမ်ား မာသြားေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ထားေသာ ေရမခမ္းခင္ ေနာက္ထပ္ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၂လံုးနီးပါးစာထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  • ေရသံုးမိနစ္ေလာက္ ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးပါ
  • အၾကာႀကီး ေရဆူေအာင္တည္စရာမလိုဘဲ သံုးမိနစ္ေလာက္ဆူျပီးတာနဲ႕ စားပြဲျပင္ဆင္ႏိူင္ပါျပီ
  • ဟင္းရည္ပန္းကန္ထဲ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္နီႏွင့္ သံပုရာရည္ထည့္ကာ ဟင္းရည္ပူပူ ေမႊးေမႊးေလး ေသာက္သံုးႏိူင္ပါျပီ။

Sunday, 22 November 2015

ပဲၾကာဇံေၾကာ္




သိပ္မထူးဆန္းတဲ့ အိမ္ေၾကာ္နည္းေလးအတိုင္း ေၾကာ္ျဖစ္တဲ့ ပဲၾကာဇံေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ဒီအတိုင္း စားလို႕ေကာင္းသလို ထမင္းနဲ႕စားရင္လဲ လိုက္ဖက္တဲ့ ၾကာဇံေၾကာ္မို႕လို႕ ေၾကာ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

ပဲၾကာဇံကို ေၾကာ္မယ္ဆိုရင္ ႐ိုး႐ိုးေရနဲ႕အနည္းဆံုး ၅နာရီေလာက္ စိမ္ထားျပီးမွေၾကာ္တာ အေကာင္းဆံုးပါ ေရေႏြးနဲ႕စိမ္ျပီးမွေၾကာ္ရင္ ျပစ္ခဲခဲႀကီး ျဖစ္ျပီး ေၾကာ္လို႕မေကာင္းပါဘူး မာမာကေတာ့ မနက္ေၾကာ္မယ္ဆို ညထဲက ေရစိမ္ထားလိုက္ပါတယ္ ေၾကာ္ရတာ အရမ္းျမန္သလို ျပစ္ခဲမေနလို႕ စားရတာလဲ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္။

အသီးအ႐ြက္မ်ားမ်ား ပဲငံျပာရည္အေနာက္ မ်ားမ်ားနဲ႕ေၾကာ္နိုင္သလို အသီးအ႐ြက္ နည္းနည္းနဲ႕ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ နည္းနည္းနဲ႕လဲ ေၾကာ္နိုင္ပါတယ္။

တပြဲစာ ေၾကာ္ရန္အတြက္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား


  • ၅နာရီခန္႕ေရျမဳပ္ေအာင္ စိမ္ထားေသာ ပဲၾကာဇံ - 100g
  • ျပဳပ္ျပီးအသားထြင္ထားေသာ ၾကက္သား - အနည္းငယ္
  • အေနေတာ္ လွီးထားေသာ ပဲသီး - ၅ေတာင့္
  • ခပ္ထူထူ လွီးထားေသာပန္းေဂၚဖီ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • အ႐ွည္အေျမွာင္း ရေအာင္ လွီးထားေသာ မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တဥ
  • တ႐ုတ္နံနံ - အနည္းငယ္
  • တလက္မေလာက္အေနေတာ္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ - အနည္းငယ္
  • ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း  ၂ဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • အရသာမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
ျပင္ဆင္ရန္
  • ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကိုေရစစ္ျပီး ပဲငံျပာရည္အၾကည္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ သၾကားတို႕နဲ႕ေရာျပီးနယ္ထားေပးပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ 

    •  
  • ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႕ ေမႊးလာပါက ပဲသီး မံုလာဥနီ ပန္းေဂၚဖီတို႕ကို အရသာမွဳန္႕ထဲ့ျပီး အားလံုးကိုေရာကာ နဲနဲႏြမ္းေအာင္ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ၾကာဇံထဲ့ျပီး ေရာေၾကာ္၍ ၾကာဇံ ေပ်ာ့လာျပီဆိုတာနဲ႕ တ႐ုတ္နံနံ ၾကက္သြန္မိတ္တို႕ထည့္ကာ အားလံုးကို ေရာေမႊကာ အရသာျမည္းေပးပါ အရသာအေနေတာ္ဆိုရင္ ပဲၾကာဇံေၾကာ္ေလးရပါျပီ။

Saturday, 21 November 2015

ေထာပါတ္ထမင္း ေမႊးေမႊးေလး



ဒီေန႕ေတာ့ ရသာစံု ေထာပါတ္ထမင္း အလြယ္ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးပါမယ္ ဟင္းမလိုေလာက္ေအာင္ကို စားေကာင္းတဲ့ ထမင္းမို႕လို႕ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

သံုးေယာက္စာအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ေရေဆးထားေသာBasmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  • ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • ဓါးျပားရိုက္ထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မ
  • ေလးညွင္း - ႏွစ္ပြင္႔
  • ဖာလာ - ႏွစ္ခု
  • ကရေဝးရြက္ - သံုးရြက္
  • စပ်စ္သီးေျခာက္ -  လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တ၀က္သာသာ
  • အတံုးေလးမ်ား လွီးထားေသာမံုလာဥနီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုး
  • ေထာပတ္ - 30 g 
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္(သို႔) သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ေျခာက္ဗူး

  • ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု

  • ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေထာပတ္ကိုအပူေပးျပီး ေပ်ာ္လာပါက သစ္ဂ်ပိုးေခါက္
    ကရေဝးရြက္ ဖာလာႏွင္႔ေလးညွင္းပြင္႔တို႔ကို ေလးငါးခ်က္ေလာက္
    ဆက္တိုက္ေမႊျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  •  ျပီးမွၾကက္သြန္ျဖဴ နီကိုအရင္ဆံုး မိနစ္ဝက္ေလာက္ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ေနာက္ဆံုးမွ မံုလာဥနီႏွင္႔စပ်စ္သီးေျခာက္္ တို႔ထဲ႔ကာ တမိနစ္ေလာက္ဆီသတ္ေပးပါ
  • အားလံုးဆီသတ္ျပီးပါက ေရေဆးထားေသာ ဆန္အိုးထဲသို႔ ဆီသတ္ထားေသာ ပစၥည္းမ်ားထဲ႔ေပးပါ
  • သီးစံုဆန္အိုးထဲသို႔ ေရ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ဆားႏွင္႔ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔တို႔ထဲ႔ကာ ႐ိုး႐ိုးထမင္းခ်က္သလိုဘဲ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႕ ခ်က္ေပးပါ
  • ထမင္းက်က္ပါက အရသာေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ေထာပါတ္ထမင္းကို ရပါျပီ
  • ၾကက္သားဟင္း ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ဳိတို႕ႏွင့္ တြဲဖက္ျပီးစားပါက နတ္သုဒၵါအလား ေကာင္းလြန္းပါတယ္။




Friday, 20 November 2015

ဘဲဥ ဒံေပါက္




အသားမစားတဲ့သူေတြအတြက္ ႀကံဖန္ျပီးခ်က္ေပးျဖစ္တဲ့ ဘဲဥဒံေပါက္ထမင္းပါ ခ်က္နည္းကေတာ့ အရင္ဒံေပါက္ ခ်က္နည္းအတိုင္းပါဘဲ
အိမ္ခ်က္ ဘဲဥဒံေပါက္ထမင္းေလး ခ်က္ရတာလြယ္ျပီး စားလို႕ေကာင္းလြန္းလို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္ မာမာခ်က္တဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ သဘာ၀အေရာင္ကိုဘဲ ယူတာမ်ားပါတယ္ food colour ေတြ သံုးခဲပါတယ္ ဒီတခါေတာ့ food colour အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ခ်က္ထားပါတယ္ တေယာက္နဲ႕တေယာက္ ခ်က္နည္းေတြ တူခ်င္မွ တူပါလိမ့္မယ္ အဆင္ေျပစြာ ခ်က္နိုင္ဖို႕ဘဲ လိုပါတယ္။


ဒံေပါက္ထမင္း ၃ပြဲစာ ခ်က္ရန္ လိုေသာပစၥည္းမ်ား  
  • Basmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရ. - 1.7 Lခန္႕
  • ghee ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္
  • ဖာလာေစ့ - ၂ေစ့
  • ေလးညွင္း - ၃ပြင့္
  • င႐ုတ္ေကာင္း - ၃ေစ့
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ျပီး ဆား ေထာပတ္ ကရေ၀း႐ြက္ ဖာလာေစ့ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႕ထည့္ျပီး တမိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္ထားပါ
  • တမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ဆန္ထည့္ကာ မီးအားျပင္ျပင္းနဲ႕ ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ
  • ဆန္တ၀က္က်က္ဖို႕ ငါးမိနစ္ေလာက္တည္ျပီးတာနဲ႕ အေပါက္စိတ္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ဘဲဥဟင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ဘဲဥ - ၃လံုး ျပဳတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ - ဥႀကီးႀကီး တလံုး ခပ္နုတ္နုတ္လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ ခပ္နုတ္နုတ္လွီးထားပါ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္
  • ဖာလာေစ့ -  ၂ေစ့
  • ေလးညွင္း - ၂ပြင့္
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္းခန္႕
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕-  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ

  • ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ေရစစ္ထားေသာ တ၀က္က်က္ထားသည့္ ထမင္း
  • ဆီသတ္ထားေသာ ဘဲဥ
  • စပ်စ္သီးေျခာက္ အနည္းငယ္
  • food colour (Yellow) - ႏွစ္စက္ခန္႕
  • အေရာင္ေရေရာရန္ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း
  • ႏြားနို႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း  
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးဖင္ထူေသာ အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီကိုထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ အဆင္သင့္ျပင္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း ဖာလာ ကရေ၀း႐ြက္ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ေလးညွင္း င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ ဘဲဥ ဆား ၾကက္သားမွဳန္႕တို႕ကိုထည့္ျပီး တမိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္လိုက္ပါ
  • ျပီးလ်ွင္ ထိုဟင္းေပၚမွာ တ၀က္က်က္ထားေသာ ထမင္းမ်ားကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ  ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ 
  • ထမင္းအေပၚမွာ ႏြားနို႕ကို ျဖန္႕ျပီး ထည့္၍ စပ်စ္သီးေျခာက္ထည့္ျပီး ထမင္းအနည္းငယ္ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  • ထမင္းအေပၚမွာ food colour ႏွစ္စက္ေလာက္ ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္႕ႏွင့္ေရာေမႊကာ ထမင္းေပၚမွာ ျဖန္႕ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေလလံုေအာင္ foil ပါတ္ဖံုးျပီး အိုးအဖံုးဖံုးေပးပါ
  • မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚမွာ ထမင္းအိုးကိုတင္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မီးကို နံပါတ္ ၂ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး ၁၀မိနစ္လာက္ ဆက္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ
  • ဆယ္မိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ႏွပ္ထားျပီးမွ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ပါ

Thursday, 19 November 2015

ဆိတ္သားႏွပ္ အိအိေလး


ဟင္းရံစဥ္းစားရတာ တခါတေလ ေခါင္းေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလး ေနာက္မိတယ္ အသားမစားတဲ့သူအတြက္ တမ်ဳိးစဥ္းစားရသလို အသားစားျပန္ေတာ့ အသားေပါင္းစံု မစားသူအတြက္ တမ်ဳိးစီစဥ္ရျပန္တယ္ ဒီေန႕ေတာ့ ကိုယ္စားခ်င္တာေလး ကိုယ္၀ယ္ခ်က္လိုက္တဲ့ ဆိတ္သားႏွပ္ အိအိေမႊးေမႊး ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
    

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္သားအရသာနယ္ရန္

  • ဆိတ္သား - 500g (အေနေတာ္တံုးထားပါ)
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ႏွစ္ျပားကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္တို႕ေရာနယ္ကာ အရသာ ၀င္ေအာင္ နာရီ၀က္ေလာက္ ထားပါ
  • အရသာ၀င္တာနဲ႕ ဆိတ္သားကို ေရျမဳပ္႐ံုေလး အရင္ထည့္ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ပထမ တရည္ခမ္းကာနီး ဒုတိရ ေရကို အသားျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ျပီး ျပဳပ္ပါ
  • ဆိတ္သားႏူးတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ


ဟင္းခ်က္ရန္လိုအပ္ေသာ ပစၥည္း

  1. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  2. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  3. ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းရန္ - အမႊာႀကီးႀကီး ငါးမႊာ
  4. ၾကက္သြန္နီ မညက္တညက္ေထာင္းရန္ - ခပ္ႀကီးႀကီး ႏွစ္ဥ
  5. ခ်င္းေထာင္းရန္ - တလက္မခန္႕
  6. စပါးလင္ေထာင္းၿပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  7. င႐ုတ္သီးမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  8. ကရေ၀း႐ြက္ - ၃႐ြက္
  9. ေလးညွင္း -၂ေစ့
  10. ဖာလာ -၂ေစ့
  11. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ -၂လက္မခန္႕
  12. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္



ဆိတ္သားႏွပ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု


  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ ခ်င္း စပါးလင္ေထာင္း ဖာလာေစ့ ေလးညွင္းပြင့္ ကရေ၀း႐ြက္ႏွင္႔ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႔ကို ေမႊးလာာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ ႏူးေနေအာင္ ျပဳဳပ္ထားေသာ ဆိတ္သားႏွင့္ ဆားကိုထဲ႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • အသားမ်ားႏွင့္ င႐ုတ္သီးဆီသတ္  သမသြားပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး  ေရမခမ္းေစဘဲ ဆီက်န္ေရက်န္တဲ့ထိ တည္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ရခမ္းၿပီး ဆီၿပန္လာပါက ဟင္းအႏွစ္မ်ားမ်ားႏွင့္ ဆိတ္သားႏွပ္ အိအိေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
  • ဤနည္းအတိုင္း အမဲသား သိုးသားတို႕ကိုလဲ ႏွပ္ႏိူင္ပါတယ္။