Thursday, 26 November 2015

ဆိတ္သား ဒံေပါက္




အခုတခါ ဆိတ္သားနဲ႕ ဒံေပါက္ ခ်က္စားျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ဟင္းထဲကိုထည့္တဲ့ အစာေတြကေတာ့ အရင္ၾကက္သားနဲ႕ခ်က္သလိုဘဲ ထည့္တဲ့ ပစၥည္းမ်ားအတူတူပါဘဲ ဆိတ္သားက ၾကက္သားလို မႏူးလြယ္တဲ့အတြက္ ဟင္းခ်က္ျပီးမွ ထမင္းထည့္ကာ ခ်က္ထားမို႕ ခ်က္နည္းေလး နည္းနည္းကြာပါတယ္။

ဒံေပါက္ ၃ပြဲစာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ဆိတ္သား 500g အတြက္ အရသာနယ္ရန္



  • ေလးညွင္း -၂ခု
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္ 
  • ဖာလာေစ့ - ၃ေစ့
  • ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ 
  • ေထာင္းထားေသာ နံနံေစ့ - ၁၀ေစ့ခန္႕
  • ေထာင္းထားေသာ ဇီယာေစ့ - ၁၀ေစ့ခန္႕ 
  • ဒိန္ခ်ဥ္ ထမင္းစားဇြန္း - ၃ဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မေလာက္ တေခ်ာင္း
  • ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္္
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ - ပူစီနံ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္
  • ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္အဖတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
    • အားလံုးကို ေရာနယ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တညသိပ္ႏွပ္ေပးပါ (သို႕မဟုတ္ )၄နာရီခန္႕ ႏွပ္ထားေပးပါ 

ထမင္းခ်က္ရန္ လိုေသာပစၥည္းမ်ား  
  • Basmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရ - 1.7 Lခန္႕
  • ghee ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္
  • ဖာလာေစ့ - ၂ေစ့
  • ေလးညွင္း - ၃ပြင့္
  • င႐ုတ္ေကာင္း - ၃ေစ့
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း

ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ျပီး ဆား ေထာပတ္ ကရေ၀း႐ြက္ ဖာလာေစ့ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႕ထည့္ျပီး တမိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္ထားပါ
  • တမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ဆန္ထည့္ကာ မီးအားျပင္ျပင္းနဲ႕ ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ
  • ဆန္တ၀က္က်က္ဖို႕ ငါးမိနစ္ေလာက္တည္ျပီးတာနဲ႕ အေပါက္စိတ္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ဆိတ္သားခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သား
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁၅ဇြန္း
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီပူလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  • အသားမ်ား အေရာင္ေျပာင္းျပီး မာလာပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အသားႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  • အသားႏူးျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ခ်ိန္ေလးမွာ တ၀က္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားေသာ ထမင္းႏွင့္ ဒံေပါက္ေဖာက္ရန္ အေနေတာ္ ျဖစ္ပါျပီ

ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ေရစစ္ထားေသာ တ၀က္က်က္ထားသည့္ ထမင္း
  • အသားႏူးေလာက္နီးပါး ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သား
  • food colour အ၀ါေရာင္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ား ပါတယ္ဆို႐ံုေလး
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • စပ်စ္သီးေျခာက္ အနည္းငယ္
  • ႏြားနို႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း




    ပင္ဆင္ပံု
  • ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးဖင္ထူေသာ အိုးကို အပူေပးျပီး ခ်က္ထားေသာ ဆိတ္သားကိုထည့္ပါ
  • ျပီးလ်ွင္ ထိုဟင္းေပၚမွာ တ၀က္က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားထားေသာ ထမင္းမ်ားကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ  ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ 
  • ထမင္းအေပၚမွာ ႏြားနို႕ကို ျဖန္႕ျပီး ဆမ္းထည့္၍ စပ်စ္သီးေျခာက္ထည့္ျပီး ထမင္းအနည္းငယ္ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အနည္းငယ္ ခ်န္ထားေသာ ထမင္းကို ျဖန္႕ခင္းကာ ေရထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းႏွင့္ food colur အ၀ါေရာင္ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းဖ်ားေလာက္ကို ေရာေမႊေပးျပီး ထမင္းေပၚမွာ ျဖန္႕ျပီးဆမ္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေလလံုေအာင္ foil ပါတ္ဖံုးျပီး အိုးအဖံုးဖံုးေပးပါ
  • မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚမွာ ထမင္းအိုးကိုတင္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မီးကို နံပါတ္ ၂ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ဆက္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ
  • နာရီ၀က္ျပည့္တာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ႏွပ္ထားျပီးမွ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ပါ


    ျပင္ဆင္တဲ့အခါ ထမင္းကို ခပ္ဖြဖြယူျပီးမွ  ဆိတ္သားကို ယူကာ စားပြဲကို ျပင္ေပးပါ
    ဆိတ္သား ခ်က္ရာမွာလဲ မာမာက ၄နာရီေလာက္ဘဲ ႏွပ္ျပီး ခ်က္ထားပါတယ္
    ညသိပ္မႏွပ္ပါ
    ဤနည္းအတိုင္း သိုးသား အမဲသားတို႕ႏွင့္ ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။



No comments:

Post a Comment