Saturday, 28 November 2015

ဆင္ေခါင္းပဲ အာလူးအစပ္ခ်က္


ဆင္ေခါင္းပဲျပဳပ္ျပီးသားကို ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ႕ သုပ္စားရတာ ႀကိဳက္သလို ဆီစိမ္းေလးဆမ္းျပီး စားရတာကိုလဲ ႏွစ္သက္ပါတယ္ ဒီတခါေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ဟင္းေလးခ်က္ျပီး ပလာတာနဲ႕တြဲျပီးစားဖို႕ ျပင္ထားပါတယ္ စားလို႕ေကာင္းလြန္းတဲ့ ပဲအစပ္ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ျပဳပ္ျပီးသား ဆင္ေခါင္းပဲ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ
  • အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အေနေတာ္တံုးထားေသာအာလူး - အေနေတာ္ ၂လံုး
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အေနေတာ္ ၂ခက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇႊန္း ေလးဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ေရ လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တလံုးခြဲေလာက္ႏွင့္ စိမ္ထားေသာ မက်ီးသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ေမႊျပီး ေမႊးလာေအာင္ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕အာလူးကို ထည့္ေမႊျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ အာလူးႏူးေအာင္ ခ်က္ေပးပါ
  • အာလူးႏူးတာနဲ႕ ျပဳပ္ျပီးသားပဲ ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မက်ီးမွည့္ရည္ထည့္ကာ ေရခမ္းတဲ့အထိ ခ်က္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္အုပ္ျပီး မီးပိတ္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
တြဲဘက္စားရန္ 

  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အေနေတာ္ စိပ္ထားပါ
  • သခြားသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ

2 comments: