Friday, 20 November 2015

ဘဲဥ ဒံေပါက္




အသားမစားတဲ့သူေတြအတြက္ ႀကံဖန္ျပီးခ်က္ေပးျဖစ္တဲ့ ဘဲဥဒံေပါက္ထမင္းပါ ခ်က္နည္းကေတာ့ အရင္ဒံေပါက္ ခ်က္နည္းအတိုင္းပါဘဲ
အိမ္ခ်က္ ဘဲဥဒံေပါက္ထမင္းေလး ခ်က္ရတာလြယ္ျပီး စားလို႕ေကာင္းလြန္းလို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္ မာမာခ်က္တဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ သဘာ၀အေရာင္ကိုဘဲ ယူတာမ်ားပါတယ္ food colour ေတြ သံုးခဲပါတယ္ ဒီတခါေတာ့ food colour အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ခ်က္ထားပါတယ္ တေယာက္နဲ႕တေယာက္ ခ်က္နည္းေတြ တူခ်င္မွ တူပါလိမ့္မယ္ အဆင္ေျပစြာ ခ်က္နိုင္ဖို႕ဘဲ လိုပါတယ္။


ဒံေပါက္ထမင္း ၃ပြဲစာ ခ်က္ရန္ လိုေသာပစၥည္းမ်ား  
  • Basmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရ. - 1.7 Lခန္႕
  • ghee ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္
  • ဖာလာေစ့ - ၂ေစ့
  • ေလးညွင္း - ၃ပြင့္
  • င႐ုတ္ေကာင္း - ၃ေစ့
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ျပီး ဆား ေထာပတ္ ကရေ၀း႐ြက္ ဖာလာေစ့ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႕ထည့္ျပီး တမိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္ထားပါ
  • တမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ဆန္ထည့္ကာ မီးအားျပင္ျပင္းနဲ႕ ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ
  • ဆန္တ၀က္က်က္ဖို႕ ငါးမိနစ္ေလာက္တည္ျပီးတာနဲ႕ အေပါက္စိတ္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ဘဲဥဟင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ဘဲဥ - ၃လံုး ျပဳတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ - ဥႀကီးႀကီး တလံုး ခပ္နုတ္နုတ္လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ ခပ္နုတ္နုတ္လွီးထားပါ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္
  • ဖာလာေစ့ -  ၂ေစ့
  • ေလးညွင္း - ၂ပြင့္
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မခန္႕
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္းခန္႕
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕-  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ

  • ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ေရစစ္ထားေသာ တ၀က္က်က္ထားသည့္ ထမင္း
  • ဆီသတ္ထားေသာ ဘဲဥ
  • စပ်စ္သီးေျခာက္ အနည္းငယ္
  • food colour (Yellow) - ႏွစ္စက္ခန္႕
  • အေရာင္ေရေရာရန္ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း
  • ႏြားနို႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း  
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးဖင္ထူေသာ အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီကိုထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ အဆင္သင့္ျပင္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း ဖာလာ ကရေ၀း႐ြက္ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ေလးညွင္း င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ ဘဲဥ ဆား ၾကက္သားမွဳန္႕တို႕ကိုထည့္ျပီး တမိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္လိုက္ပါ
  • ျပီးလ်ွင္ ထိုဟင္းေပၚမွာ တ၀က္က်က္ထားေသာ ထမင္းမ်ားကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ  ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ 
  • ထမင္းအေပၚမွာ ႏြားနို႕ကို ျဖန္႕ျပီး ထည့္၍ စပ်စ္သီးေျခာက္ထည့္ျပီး ထမင္းအနည္းငယ္ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  • ထမင္းအေပၚမွာ food colour ႏွစ္စက္ေလာက္ ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္႕ႏွင့္ေရာေမႊကာ ထမင္းေပၚမွာ ျဖန္႕ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေလလံုေအာင္ foil ပါတ္ဖံုးျပီး အိုးအဖံုးဖံုးေပးပါ
  • မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚမွာ ထမင္းအိုးကိုတင္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မီးကို နံပါတ္ ၂ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး ၁၀မိနစ္လာက္ ဆက္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ
  • ဆယ္မိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ႏွပ္ထားျပီးမွ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ပါ

2 comments:

  1. Ma Ma Mar, it is interesting! Thanks

    ReplyDelete
  2. လြယ္တယ္ ခ်က္ၾကည့္ေနာ္

    ReplyDelete