Sunday, 8 November 2015

ၾကက္သား ဒံေပါက္


အိမ္ခ်က္ ဒံေပါက္ထမင္းေလး ခ်က္ရတာလြယ္ျပီး စားလို႕ေကာင္းလြန္းလို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀ခ်င္ပါတယ္ မာမာခ်က္တဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ သဘာ၀အေရာင္ကိုဘဲ ယူတာမ်ားပါတယ္ food colour ေတြ သံုးခဲပါတယ္ တေယာက္နဲ႕တေယာက္ ခ်က္နည္းေတြ တူခ်င္မွ တူပါလိမ့္မယ္ အဆင္ေျပစြာ ခ်က္နိုင္ဖို႕ဘဲ လိုပါတယ္  ဒါေၾကာင့္မို႕ အိမ္ခ်က္ ဒံေပါက္ခ်က္နည္းေလးလို႕ နံမည္ေပးလိုက္တာပါ။

ဒံေပါက္ ၃ပြဲစာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္

ၾကက္လက္ဖ်ံသား -  ၅ခု  သို႕မဟုတ္ ၾကက္ေပါင္ - ၃ခု  



  • ေလးညွင္း -၂ခု
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္ 
  • ဖာလာေစ့ - ၃ေစ့
  • ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ 
  • ေထာင္းထားေသာ နံနံေစ့ - ၁၀ေစ့ခန္႕
  • ေထာင္းထားေသာ ဇီယာေစ့ - ၁၀ေစ့ခန္႕ 
  • ဒိန္ခ်ဥ္ ထမင္းစားဇြန္း - ၃ဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မေလာက္ တေခ်ာင္း
  • ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္္
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ - ပူစီနံ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ဇြန္း၂၀ခန္႕ 
  • ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္အဖတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
    • )
  • အားလံုးကို ေရာနယ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တညသိပ္ႏွပ္ေပးပါ (သို႕မဟုတ္ )၄နာရီခန္႕ ႏွပ္ထားေပးပါ
ထမင္းခ်က္ရန္ လိုေသာပစၥည္းမ်ား  
  • Basmati ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရ. - 1.7 Lခန္႕
  • ghee ေထာပါတ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္
  • ဖာလာေစ့ - ၂ေစ့
  • ေလးညွင္း - ၃ပြင့္
  • င႐ုတ္ေကာင္း - ၃ေစ့
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေရကိုဆူေအာင္တည္ျပီး ဆား ေထာပတ္ ကရေ၀း႐ြက္ ဖာလာေစ့ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့တို႕ထည့္ျပီး တမိနစ္ေလာက္ ဆူေအာင္ထားပါ
  • တမိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ဆန္ထည့္ကာ မီးအားျပင္ျပင္းနဲ႕ ဆူေအာင္ ဆက္တည္ပါ
  • ဆန္တ၀က္က်က္ဖို႕ ငါးမိနစ္ေလာက္တည္ျပီးတာနဲ႕ အေပါက္စိတ္ေသာ ဇကာထဲ သြန္ခ်ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ဒံေပါက္ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ေရစစ္ထားေသာ တ၀က္က်က္ထားသည့္ ထမင္း
  • အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သား
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • စပ်စ္သီးေျခာက္ အနည္းငယ္
  • ႏြားနို႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း  
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေအာက္ေျခမကပ္ဘဲ အိုးဖင္ထူေသာ အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီကိုထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ဆီသတ္ျပီး တ၀က္က်က္ေအာင္ ခ်က္လိုက္ပါ
  • ျပီးလ်ွင္ ထိုဟင္းေပၚမွာ တ၀က္က်က္ထားေသာ ထမင္းမ်ားကို အနည္းငယ္ခ်န္ကာ  ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ 
  • ထမင္းအေပၚမွာ ႏြားနို႕ကို ျဖန္႕ျပီး ထည့္၍ စပ်စ္သီးေျခာက္ထည့္ျပီး ထမင္းအနည္းငယ္ ျဖန္႕ခင္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေလလံုေအာင္ foil ပါတ္ဖံုးျပီး အိုးအဖံုးဖံုးေပးပါ
  • မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚမွာ ထမင္းအိုးကိုတင္ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မီးကို နံပါတ္ ၂ေလာက္ထိေလ်ွာ့ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ဆက္ျပီးႏွပ္ထားေပးပါ
  • နာရီ၀က္ျပည့္တာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး ၁၅မိနစ္ေလာက္ မီးဖိုေပၚမွာ ဆက္ႏွပ္ထားျပီးမွ စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္ပါ
  • အေရာင္မထည့္ထားေပမဲ့ ဒံေပါက္ထမင္းအေရာင္လို လွလွေလး ရပါတယ္ 
  • ျပင္ဆင္တဲ့အခါ ထမင္းကို ခပ္ဖြဖြယူျပီးမွ  ၾကက္သားကို ယူကာ စားပြဲကို ျပင္ေပးပါ










2 comments:

  1. Ma Ma Mar!

    Thank you for your goodwill for sharing the very useful recipes.

    ReplyDelete