Thursday, 19 November 2015

ဆိတ္သားႏွပ္ အိအိေလး


ဟင္းရံစဥ္းစားရတာ တခါတေလ ေခါင္းေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလး ေနာက္မိတယ္ အသားမစားတဲ့သူအတြက္ တမ်ဳိးစဥ္းစားရသလို အသားစားျပန္ေတာ့ အသားေပါင္းစံု မစားသူအတြက္ တမ်ဳိးစီစဥ္ရျပန္တယ္ ဒီေန႕ေတာ့ ကိုယ္စားခ်င္တာေလး ကိုယ္၀ယ္ခ်က္လိုက္တဲ့ ဆိတ္သားႏွပ္ အိအိေမႊးေမႊး ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
    

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္သားအရသာနယ္ရန္

  • ဆိတ္သား - 500g (အေနေတာ္တံုးထားပါ)
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ႏွစ္ျပားကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္တို႕ေရာနယ္ကာ အရသာ ၀င္ေအာင္ နာရီ၀က္ေလာက္ ထားပါ
  • အရသာ၀င္တာနဲ႕ ဆိတ္သားကို ေရျမဳပ္႐ံုေလး အရင္ထည့္ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ပထမ တရည္ခမ္းကာနီး ဒုတိရ ေရကို အသားျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ျပီး ျပဳပ္ပါ
  • ဆိတ္သားႏူးတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ


ဟင္းခ်က္ရန္လိုအပ္ေသာ ပစၥည္း

  1. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  2. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  3. ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းရန္ - အမႊာႀကီးႀကီး ငါးမႊာ
  4. ၾကက္သြန္နီ မညက္တညက္ေထာင္းရန္ - ခပ္ႀကီးႀကီး ႏွစ္ဥ
  5. ခ်င္းေထာင္းရန္ - တလက္မခန္႕
  6. စပါးလင္ေထာင္းၿပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  7. င႐ုတ္သီးမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  8. ကရေ၀း႐ြက္ - ၃႐ြက္
  9. ေလးညွင္း -၂ေစ့
  10. ဖာလာ -၂ေစ့
  11. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ -၂လက္မခန္႕
  12. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္



ဆိတ္သားႏွပ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု


  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ ခ်င္း စပါးလင္ေထာင္း ဖာလာေစ့ ေလးညွင္းပြင့္ ကရေ၀း႐ြက္ႏွင္႔ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႔ကို ေမႊးလာာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ ႏူးေနေအာင္ ျပဳဳပ္ထားေသာ ဆိတ္သားႏွင့္ ဆားကိုထဲ႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • အသားမ်ားႏွင့္ င႐ုတ္သီးဆီသတ္  သမသြားပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး  ေရမခမ္းေစဘဲ ဆီက်န္ေရက်န္တဲ့ထိ တည္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ရခမ္းၿပီး ဆီၿပန္လာပါက ဟင္းအႏွစ္မ်ားမ်ားႏွင့္ ဆိတ္သားႏွပ္ အိအိေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
  • ဤနည္းအတိုင္း အမဲသား သိုးသားတို႕ကိုလဲ ႏွပ္ႏိူင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment