Tuesday 24 November 2015

ပင်လယ်စာသုပ်



အခုရက္ထဲ စားျဖစ္ေနတဲ့ ပင္လယ္စာေလးေတြထဲကို ဒီေန႕ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္ျဖစ္လို႕ သုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ပင္လယ္စာတို႕သဘာ၀ အစံုပါတဲ့အတြက္ တစ္ခ်ဳိ႕က ပင္လယ္စာ အနံ႕ကို မႀကိဳက္ၾကပါဘူး။

မာမာကိုယ္တိုင္လဲ ပင္လယ္စာရဲ ႔အနံ႕ရရင္ မႀကိဳက္လို႕ ပင္လယ္စာအစံုရဲ႕ အနံ႕ေပ်ာက္ေအာင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ   စပါးလင္ ခ်င္းတို႕နဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ ျပဳပ္ျပီးမွ သုပ္ထားတာမို႕လို႔ ျပဳပ္နည္း ပင္လယ္စာ သုပ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ပင္လယ္စာအစံု ျပဳပ္ရန္
  1. ပင္လယ္စာအစံု - 350 g
  2. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး သံုးျပား (အခြံခြာျပီး လွီးထားပါ)
  3. စပါးလင္ - တစ္လက္မသာသာ (လွီးျပီး ထုထားပါ)
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - သံုးမႊာ (အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ)
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  6. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ငါးဗူးစာ
  7. အရင္ဆံုး ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရ စပါးလင္ ခ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ဆားတို႕ထည့္ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးကာ ေရဆူေအာင္္ တည္ေပးပါ
  8. ေရကို ၁၅မိနစ္ေလာက္ ေပးဆူေစျပီးမွ ပင္လယ္စာမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  9. ေလးမိနစ္ေလာက္ ေရပြက္ပြက္ ဆူျပီးတာနဲ႕ ဇကာတစ္ခုထဲ သြန္ခ်ျပီး ပင္လယ္စားမ်ားကို ယူထားကာ စပါးလင္ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ဖယ္ထားပါ
အသုပ္သုပ္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္သြန္နီ - ဥၾကီးၾကီး တစ္ဥ 
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး  - အေနေတာ္ သံုးလံုး 
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - သံုးေတာင့္ 
  • နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္ 
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမ္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ 
  • သံပုရာသီး - တစ္စိတ္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္အါးပါး လွီးထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာ ျပဳပ္ထားေသာ ပင္လယ္စာမ်ား ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း  ငံျပာရည္ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီခ်က္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နံနံပင္တို႕ႏွင့္အတူ သံပုရာ႐ည္ညွစ္ျပီး ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး  လိုသလိုျပင္ကာ ခ်ဥ္ငံစပ္ ပင္လယ္စာ အစံုသုပ္ ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိ ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment