Thursday 19 November 2015

ချဉ်ပေါင်ကြော် ထမင်းသုပ်


ေႏြဦး၀င္ကာစ ထမင္းစားေလးက ပ်က္ခ်င္ခ်င္မို႕လို႔ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ေၾကာ္နဲ႕ ထမင္းသုပ္ျပီး စားလိုက္တာ အင္မတန္ ခံတြင္းလိုက္တဲ့ ထမင္းသုပ္တစ္ပြဲ ျဖစ္ခဲ့တာမို႕လို႔ သုပ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ထမင္းသုပ္ဖို႕ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ကိုေတာ့ အ႐င္ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းအတိုင္းဘဲ ေၾကာ္ထားျပီး ထမင္းနဲ႕ေရာနယ္ကာ အငံႏွင္႔အစပ္ အရသာကို ပိုျပီး ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ငါးပိရည္နဲ႔ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထပ္ထည့္ျပီး သုပ္ေပးႏိူင္ပါတယ္။

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ခ်ဥ္ေပါင္အနီ - ဇကာအလတ္ တစ္လံုး
  2. မွ်စ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္ တစ္လံုးစာ
  3. ပုဇြန္ေျခာက္ - အေကာင္ သံုးဆယ္ခန္႕
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ငါးမႊာ
  6. င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  7. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  8. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  10. နႏြင္းမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  11. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို အရိုးသင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • မွ်စ္ကိုႏူးစေနေအာင္ ျပဳပ္ေပးျပီး အမွ်င္ေလးေတြ ရလာေအာင္ ျခစ္ေပးထားပါ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရတစ္နာရီေလာက္ စိမ္ေပးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပိး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ အိုးကိုအပူေပးျပီး ဆီႏွင့္နႏြင့္မွဳန္႕ကိုထည့္ပါ
  • ဆီပူလာပါက ၾကက္သြန္နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ကို ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ကို တစ္မိနစ္ေလာက္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္ကို ထည့္ျပီးေမႊပါ
  • ခ်ဥ္ေပါင္႐ြက္မ်ား ေက်လာတာနဲ႕မ်ွစ္ကို ထည့္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • အားလံုးသမသြားတာနဲ႕ ငံျပာရည္ႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႕ထည့္ျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • အားလံုး အရသာ သမသြားျပီ ဆိုတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ
  • အသုပ္သုပ္ရန္ လိုသေလာက္ဘဲ သံုးျပီး ပိုေသာခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ကို ထမင္းနဲ႕စားရန္ျပင္ထားေပးပါ

အသုပ္သုပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ထမင္း - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ေမာက္ေမာက္ သံုးဇြန္းသာသာ
  • ငါးပိရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • အားလံုးကိုေရာျပီး ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုထဲးမွာ ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးျပီး အရသာျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ေပးျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ ခ်ဥ္ေပါင္ထမင္းသုပ္ကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment