Friday 26 May 2017

သီးစုံ ချဉ်ရည်ဟင်း





ဒီေန႕ေတာ့ အိမ္႐ွင္မေတြ ဟင္းပြဲျပင္ရာမွာ အရည္ေသာက္ဆမ္း ဟင္းတစ္မယ္အတြက္ စိတ္မပူရေလေအာင္ မစားရတာ ၾကာျပီျဖစ္တဲ့ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္ျပန္ပါျပီ ထမင္းစားျမိန္ေစတဲ့ ဟင္းေလးျဖစ္လို႕တစ္ခါတေစ္ခါက္ေလာက္ေတာ့ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. မံုလာဥ - ငါးပင္
  2. ပဲသီး - ငါးေတာင့္
  3. မ်ွစ္ - ခပ္ေသးေသးႏွစ္ပင္ခန္႕
  4. ပန္းေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  5. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  6. ႐ံုးပေတသီး - ၁၅ေတာင့္ခန္႕
  7. ၾကက္သြန္နီ - တစ္ျခမ္း
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္မႊာ
  9. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္၏ တစ္ဝက္
  10. ငရုတ္သီးမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  13. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  14. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  15. မန္က်ည္းသီးမွည္႔ အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  16. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  17. ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၅ေကာင္ခန္႕
  18. နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  1. မံုလာဥျဖဴႏွင့္ မံုလာဥနီကို သင့္သလိုလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
  2. ပုဇြန္ထုတ္ကို ေရေဆးျပီး ေခါင္းျဖဳတ္၍ မလိုတာေတြဖယ္ကာ သန္႕စင္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
  4. ပဲသီးကို အညွာျဖတ္ျပီး ေရေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  5. မ်ွစ္ႏွင့္ ပန္းေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး လွီးထားပါ
  6. ႐ံုးပေတသီးကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးျပီး တစ္ပိုင္းပိုင္းထားေပးပါ
  7. ေဇာက္နက္ေသာအိုးထဲမွာ လွီးထားေသာ မံုလာဥမ်ား ပုဇြန္ထုတ္ နႏြင္းမွဳန္႕ ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ ဆီႏွင့္ င႐ုတ္သီးေထာင္းတို႕ကိုထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ
  8. အရသာနယ္ျပီးပါက ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အရင္ဆံုး ေရဆူေအာင္ တည္လိုက္ပါ
  9. ေရဆူလာတာနဲ႕ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ေမႊေပးျပီး အဖံုးအုပ္ကာ ျပန္တည္ထားပါ
  10. မံုလာဥမ်ား ေတာ္ေတာ္ေလး ႏြမ္းလာတာနဲ႕ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ
  11. ေရပြက္ပြက္ဆူကာ မံုလာဥမ်ား ႏူးလာပါက မန္က်ည္းသီးမွည့္ အႏွစ္ကိုထည့္ျပီး ေရကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ထပ္ဆူေအာင္ထားလိုက္ပါ 
  12. ျပီးတာနဲ႕ ႐ံုးပေတးသီးကို ထည့္ကာ ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ေလးမိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
  13. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပး၍ နံနံပင္အုပ္ကာ အရသာျမည္းျပီး မီးပိတ္ေပးပါ
  14.  မံုလာဥသီးစံု ခ်ဥ္ရည္ဟင္း အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment