Friday 17 February 2017

အိႏၵိယစတိုင္လ္ ၾကက္သားဟင္း


ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းစားလို႔ ျမိန္ေစမဲ့ အိႏၵိယစတိုင္လ္ ၾကက္သားဟင္း ေမႊးေမႊးေလး ခ်က္ျဖစ္လို႕ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ျဖစ္တဲ႔ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ၾကက္ေပါင္သား - 500 g 
  2. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  3. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္း
  6. ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  7. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္ဥ
  8. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  9. ေလးညွင္း  -ႏွစ္ပြင့္
  10. နံနံေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  11. စမံုစပါး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  12. ဖာလာ - တစ္ခု
  13. ကရေ၀း႐ြက္ - သံုး႐ြက္
  14. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - အေနေတာ္္ တစ္ခု
  15. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  16. မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  17. နံနံပင္ - အေနေတာ္ သံုးပင္

ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ အားလံုးတို႕ကို ၾကက္သားထဲထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ

လိုေသာပစၥည္းမ်ား ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္း
  2. ၾကက္သြန္ၿဖဴ ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးထားပါ
  4. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ကို ေရာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားႏွင္႔ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • မဆလာကို ျပင္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ကရေ၀း႐ြက္ နံနံေစ့ ဖာလာ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ စမံုစပါး ေလးညွင္း နံနံေစ့တို႕ကို အရင္ဆံုး ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ ႏွင္႔ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕တို႔ကို ေမႊးလာာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကိုထဲ႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားအသားမ်ား မာက်စ္လာတဲ႔ထိ သံုးမိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ေပးပါ
  • အသားမ်ားမာလာမွ ေရကိုၿမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ 
  • ေရခမ္းျပီး ဆီလည္ေရလည္ ျဖစ္လာပါက နံနံပင္ႏွင့္ မဆလာအုပ္ေပးျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ရအေနေတာ္ ျဖစ္လာပါက ေမႊးလြန္းတဲ့ ၾကက္သားဟင္း ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. ၾကက္သားဟင္းဓာတ္ပံု အျခားေနရာတြင္ အသံုးျပဳလုိပါတယ္။ ခြင့္ျပဳႏိုင္ပါသလား။
    ေအာက္ပါ email သုိ႔ အ ေၾကာင္း ျပန္ႏုိင္ပါက ျပန္ေပးပါ။
    ေလးစားစြာျဖင့္
    ksweverybody@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. သံုးလို႔ေတာ႔ ရပါတယ္ရွင္႔
      ဘေလာ႔နံမည္ေတာ႔ ထည္႔ေပးေစခ်င္ပါတယ္

      Delete