အိမ္မွာ မၾကာမၾကာ ဆိုသလို ခ်က္စားျဖစ္တဲ့ ၾကက္ဆီထမင္း အိမ္ခ်က္ေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ အရင္တုန္းကလဲ ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္နည္းေလးေတြ တင္ဖူးပါတယ္။
ဒါေပမဲ႔ တင္ဖူးတဲ႔ ပို႕စ္အေဟာင္းေတြက ေနာက္မွာ က်န္ခဲ့ေလေတာ့ ခ်က္နည္းေလးေတြ ျပန္႐ွာရခက္သလို ေန႕စဥ္ ျမင္ေနရရင္ေတာ့ စိတ္ထဲမွာ စားခ်င္စိတ္ေလး ေပၚလာရင္ ခ်က္ႏိူင္ေအာင္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ျဖစ္တဲ႔ ခ်က္နည္းေလးကို ျပန္လည္ျပီး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္ေပါင္ - တစ္ကီလိုခန္႕
- ဘာစမာတီဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ေလးဗူး
- ၾကက္အဆီဖတ္ - ငါးခုခန္႕ (သို႕မဟုတ္) ၾကက္အရည္ခြံ - ငါးခုခန္႕
- စပါးလင္ - ရွစ္လက္မခန္႕
- ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ ႏွစ္ဆယ္ခန္႕ (အခ်ဥ္စပ္ရန္ ၾကက္ျပဳပ္ရန္ႏွင့္ ဆန္ဆီသတ္ရန္ ခြဲသံုးပါ)
- ၾကက္သြန္မိတ္ - သံုးပင္
- ခ်င္း - ႏွစ္လက္မခန္႕ (အခ်ဥ္စပ္ရန္ ၾကက္ျပဳပ္ႏွင့္ ဆန္ဆီသတ္ရန္ ခြဲသံုးပါ )
- နံနံပင္ - အနည္းငယ္
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - ငါးေတာင့္
- သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း
- ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ပ်ားရည္မ႐ွိက သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
- သခြားသီး - အနည္းငယ္
- အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ (ဟင္းခ်ဳိႏွင့္ ၾကက္ျပဳပ္တြင္သံုးရန္)
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ ( ၾကက္ျပဳပ္ထဲႏွစ္ဇြန္းထည့္ရန္ႏွင္႔ ပိုတာကို ဟင္းခ်ဳိရည္ထဲ ထည့္ရန္)
- ေရ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ၾကက္ျပဳပ္ရည္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ရွစ္ဗူး (ထမင္းခ်က္ရန္)
- ၾကက္ေပါင္သားကို သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေပးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ေပးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ေလးျခမ္း စိတ္ထားပါ
- ခ်င္းခပ္ပါးပါး ၇ျပားခန္႕ကို အခြံခြာျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ကို တစ္လက္မ အရွည္ခန္႔ လွီးထားပါ
- စပါးလင္ကို ၂လက္မအ႐ြယ္ ေလးပိုင္းပိုင္း၍ အနည္းငယ္ ထုေပးထားပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္သား ခ်င္း ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္မိတ္တို႕ႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ဟင္းရည္မ်ား ေ၀မက်ေစရန္ အဖံုးမဖံုးဘဲ မီးအားေကာင္းေကာင္းနဲ႕ ျပဳပ္ေပးပါ
- ဟင္းရည္မ်ား ဆူလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့ကာ အဖံုးဖံုးျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
- စုစုေပါင္း နာရီဝက္ခန္႕ျပဳပ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ အေအးခံျပီး မိမိႏွစ္သက္သည့္ပံုစံ ခုတ္ေပးထားပါ
ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
- ဆန္ကို ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ
- ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းထားပါ
- ဆား အနည္းငယ္ကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္အဆီဖတ္ကို ေရေဆးထားပါ
- ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဒယ္အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးပါ
- ပူလာတာနဲ႕ ဆီ ၾကက္ဆီဖတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ခ်င္းတို႕ကို ထည့္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
- ၾကက္ဆီဖတ္မ်ား ေပ်ာ္လာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတို႕ေမႊးလာပါက မေပ်ာ္္ေသးတဲ့ ၾကက္ဆီဖတ္မ်ားကို ဖယ္ေပးျပီး လႊင့္ပလိုက္ပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ေရေဆးျပီး စစ္ထားေသာ ဆန္ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
- ၂မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးျပီး ဆန္သားၾကည္လာတာနဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာဆန္ႏွင့္ ၾကက္ျပဳပ္႐ည္ကို ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၈ဗူးထည့္ျပီး ခ်က္ေပးပါ
- မိမိသံုးေသာ ဆန္အေနအထားေပၚ မူတည္ျပီး ေရကိုထည့္ပါ
- ဆန္ေပ်ာ့ကို ခ်က္ပါက ပံုမွန္အတိုင္း ေရကိုထည့္ျပီး ဆန္မာကို သံုးပါက ေရပိုထည့္ပါ
- ဆန္အမာ သံုးထားသည့္အတြက္ ေရကိုပိုျပီး သံုးထားပါတယ္
- ထမင္းအိုး ေရဆူလာပါက အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ႏွစ္ခ်က္ သံုးခ်က္ေလာက္ ေမႊေပးပါ
- ထမင္းအိုး ခလုပ္တက္ပါက ၾကက္ဆီထမင္း က်က္ပါျပီ
- ထမင္းႏွင့္ တြဲစားရန္ သခြားသီးကို လွီးေပးထားပါ
- အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
ၾကက္ဆီထမင္းႏွင့္ တြဲစားရန္ sauce စပ္ရန္
- ခ်င္း လက္တဆစ္ခန္႕ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
- င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
- နံနံပင္ကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
- ပဲငံျပာရည္ သံပုရာရည္ ပ်ားရည္တို႕ကိုျပင္ထားပါ
- ပ်ားရည္ သို႕မဟုတ္ သၾကားကို ျပင္ထားပါ
- ေရေႏြး အေအးခံျပီးသား ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္းကို ျပင္ေပးထားပါ
- ဇလံုထဲမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အကုန္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ
ဟင္းခ်ဳိရည္ခ်က္ရန္
- ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္ရာတြင္ ပိုေနေသာ ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ေရသင့္႐ံုထည့္ျပီး ဆားႏွင့္အခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက အ႐သာျမည္းျပီး ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းကို အနည္းငယ္ ခပ္ေပးပါ
ၾကက္ဆီထမင္း စားရန္ မိသားစု နည္းတဲ့အတြက္ ၾကက္သားႏွင့္ဆန္ကို သင့္႐ံုေလးဘဲ ခ်က္ထားပါတယ္ မိသားစု ၅ငါးေယာက္စာအတြက္ အထက္ပါ ႏံူးထားအတိုင္း ခ်က္ေပးပါ။
No comments:
Post a Comment