ဒီေန႕ေတာ့ ရာသီဥတု ပူပူမွာ င႐ုတ္ေကာင္း ပူပူေလးနဲ႕ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲေလး စားခ်င္စိတ္က ေပၚလာခဲ့ပါတယ္ ပူပူလူလူ ေခြ်းတလံုးလံုးနဲ႕ စားရေလေအာင္ င႐ုတ္ေကာင္း ႏိူင္ႏိူင္နဲ႕ ဒီေန႕ခ်က္ျဖစ္တဲ့ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- မုန္႕ဖတ္ - 1000 g
- ငါးခူ သို႕မဟုတ္ ဘာဆာငါး - 200 g
- ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
- စပါးလင္ - ၃ေခ်ာင္း
- ခ်င္း -၂လက္မခန္႕
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (တစ္၀က္ငါးျပဳပ္ တစ္၀က္ငါးဆီသတ္ )
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
- ၾကက္သြန္နီ အ- လံုးေသး အလံုး ၂၀ခန္႕
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ ၂၀ခန္႕ (တ၀စ္က္ဆီခ်က္ တစ္၀က္ငါးဆီသတ္ရန္ )
- ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ တစ္ဇြန္း
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
- ပဲပင္ေပါက္ - လိုသေလာက္
- ပဲသီး - လိုသေလာက္
- ပူစီနံ - လိုသေလာက္
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးအစိမ္းႏွင့္အမွည့္ - လိုသေလာက္
- ျငဳပ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္
- ၾကက္ဥ - လိုသေလာက္
- သံပုရာသီး - လိုသေလာက္
- ငါးခူကို ေဘးဆူးေတာင္မ်ား ခုတ္ျပီး ဗိုက္ထဲမွ မလိုေသာ ကလီစာမ်ား ထုတ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ဆား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ျပီး ပြတ္တိုက္ေဆးေပးပါ
- ငါးအရည္ခြံ ေတာ္ေတာ္ေလး ျဖဴလာတာနဲ႕ ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရေဆးထားေသာ ငါးခူကုိဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ငံျကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႕ စပါးလင္၂ေခ်ာင္းႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
- ငါးအသား ႏူးလာတာနဲ႕ အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ႏႊင္ေပးထားပါ
- အသားႏႊင္ ထားေသာ အရုိးႏွင့္ ထည့္ျပဳပ္ထားေသာ စပါးလင္ေခ်ာင္းကို ေၾကေအာင္ေထာင္းျပီး ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ငင္ထားပါ
ငါးဆီသတ္ရန္
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေ ရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ေထာင္းထားပါ
- ၾကက္သြန္နီ အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း ေထာင္းထားပါ
- ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
- စပါးလင္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
- ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု ထည့္ေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ စပါးလင္ ခ်င္းေထာင္းတို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အ႐ိုးထြင္ထားေသာ ငါးႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ကို ထည့္ေမႊေပးပါ
- ဆီသတ္နံ႕ သင္းလာျပီဆိုတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးပါ။
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲ ငါးျပဳပ္ရည္ ငါးအ႐ိုးကိုေထာင္းျပီး အရည္ငင္ထားေသာ ငါး႐ိုးအရည္ ငါးဆီသတ္မ်ားႏွင့္ ေရ ၃လီတာခန္႔ထည့္ျပီး ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ ၾကက္ဥသံုးလံုးကို အလံုးလိုက္ ထည့္ေပးျပီး တည္ေပးပါ
- ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ
- ၾကက္ဥအစိမ္း တစ္လံုးကို ပန္းကန္ထဲထည္႔ျပီး ခေလာက္က္ထားပါ
- ၾကက္ဥ ၆လံုးကို ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
- ေရဆူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ ဥအေသးမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီဥထည့္ျပီး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႕ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ အရည္ေဖ်ာ္ကိုထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကို သင့္သလိုထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ထည့္ျပီး ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာကာ ၾကက္သြန္မ်ား ႏူးလာျပီဆိုတာနဲ႕ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည့္ေမႊပါ
- ၾကက္ဥအမ်ွင္ေလးမ်ား ရေအာင္ ၾကက္ဥထည္႔ျပီးတာနဲ႔ တစ္ဖက္သတ္ထဲ အခ်က္၂၀ေလာက္ ေမႊေပးပါ
- ေမႊေပးျပီးတာနဲ႕ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ခတ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အရသာ ျမည္းေပးျပီး လိုသလို ျပင္ေပးျပီးပါက င႐ုတ္ေကာင္း မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ ပူပူေလး ရပါျပီ။
မုန္႕ဟင္းခါးႏွင့္ တြဲဖက္စားရန္
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ပူစီနံႏွင့္ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
- ပဲေတာင့္႐ွည္ကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ ျပင္ထားပါ
- မုန္႕ဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
- ဘဲဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
- သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- ဟင္းရည္ကို ျပင္ထားေပးပါ
- လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား ျပင္စဥ္ျပီးပါက မိမိႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္မည့္ င႐ုတ္ေကာင္း မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္က်ဲ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment