Sunday, 29 January 2017

ခ်ဥ္ငံစပ္ျပီး ေမႊးေနတဲ့ မုန္႕ညွင္းေစာ





ဒီေန႕ေတာ့ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး တမယ္ပါေအာင္ မုန္​ညႇင္​း​ေစာအရည္ေလး ခ်က္ပါတယ္ မုန္႕ညွင္းေစာဆို တာက ႐ွမ္းစာပါ ခ်က္နည္းေလး ကြာသြားရင္ေတာ့ နားလည္ေပးေစလိုပါတယ္ တိုင္းရင္းသား ႐ိုးရာအစာေလး တခုျဖစ္ျပီး ရာသီဥတု ေအးေနခ်ိန္မွာ အင္မတန္မွ ထမင္းစား မိန္ေစတဲ့ အရံဟင္းတမယ္ဆိုလဲ မမွားပါဘူး အဆင္ေျပမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

မာမာကေတာ့ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီး မ႐ွိတဲ့အတြက္ အစားထိုးအေနနဲ႕ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကိုထည့္ျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • မုန္​ညႇင္​းစိမ္​း - အေနေတာ္ ၃စည္း
  • ခရမ္​းခ်ဥ္​သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ၃လုံး
  • ၾကက္​သြန္​နီ - အေနေတာ္ ၁လုံး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ခပ္ႀကီးႀကီး တမႊာ
  • ခ်င္​း​ - လက္တဆစ္ခန္႕
  • င႐ုတ္​သီးစိမ္​း - စားႏိူင္ေလာက္
  • နံနံပင္​ - အနည္​းငယ္​
  • မန္​က်ည္​းမွည္​့(သို႔) ခ်ဥ္​​ေစာ္​ခါးသီး​ေျခာက္​ - အနည္းငယ္
  • ႀကံသကာအညိဳ - အနည္းငယ္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း 
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • မုန္​ညႇင္​းရြက္​​ေတြကို ႏုတဲ့အပိုင္​း​ေလး​ေတြကို အရင္ေရြးၿပီး အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ေပးထားပါ
  • အနည္းငယ္ရင့္ေသာ အ႐ိုးတံရဲ႕ အ​ေပၚ​ေၾကာ​ေတြကို ခြာပလိုက္ျပီး ႏုတဲ့အပိုင္​း​ေလး​ေတြကို ေရြးယူျပီး လွီးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရ​ေဆးၿပီး ေရစစ္​ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး ႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • င႐ုပ္သီးစိမ္းကို အေတာင့္လိုက္ ထက္ျခမ္းျခမ္း ေပးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ မုန္​ညႇင္​းရြက္​​ႏွင့္အတူ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္​သြန္​နီ ေထာင္​းထားေသာ ၾကက္​သြန္​ျဖဴ ခပ္ပါးပါး လွီးထားတဲ့ ခရမ္​းခ်ဥ္​သီး ဆား အရသာမွဳန္႕ ႀကံသကာ တို႕ကိုထည့္နယ္ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး အပူ​ေပးပါ
  • အဖုံးကို မဖြင္​့ဘဲ အပူေငြ႔နဲ႕ မုန္​ညႇင္​း​ေတြကို ႏူးအိ​ေအာင္​ လုံးခ်က္​ေပးပါ
  • အိုးထဲမွ မုန္​ညႇင္​း​မ်ား အ​ေရာင္​​ေျပာင္​းၿပီး ႏူးအိ​လာတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ မန္က်ည္းရည္ကို ထည့္ေပးပါ
  • ေရအမ်ားႀကီး ထည့္စရာ မလိုတဲ့အတြက္ ေရစပ္က်ဥ္းေလးဘဲ ထည့္ေပးကာ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • စားခါနီး ဟင္းပြဲမျပင္ခင္ ပူေနေသာ ဟင္းရည္ထဲသို႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း လွီးထားေသာ ခ်င္း နံနံပင္တို႕ ထည့္ေမႊေပးကာ ခ်ိဳခ်ဳိ ခ်ဥ္ခ်ဥ္​ စပ္စပ္ ပူပူရိွန္​း​႐ွိန္းေလးနဲ႕ ေမႊးျပီးအရသာေကာင္းလြန္းတဲ့ မုန္႕ညွင္းေစာ အရည္ေသာက္ဆမ္းကို ၾကက္ေၾကာ္ ဘာလေခ်ာင္ အစပ္ေၾကာ္တို႕ႏွင့္အတူ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment