Sunday, 29 January 2017

ခ်ဥ္ငံစပ္ျပီး ေမႊးေနတဲ့ မုန္႕ညွင္းေစာ






ဒီေန႕ေတာ့ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး တစ္မယ္ပါေအာင္ မုန္​ညႇင္​း​ေစာ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး ခ်က္ပါတယ္ မုန္႕ညွင္းေစာဆိုတာက ႐ွမ္းအစားအစာပါ ခ်က္နည္းေလး ကြာသြားရင္ေတာ့ နားလည္ေပးေစလိုပါတယ္။

တိုင္းရင္းသား ႐ိုးရာအစာေလး တစ္ခုျဖစ္ျပီး ရာသီဥတု ေအးေနခ်ိန္မွာ အင္မတန္မွ ထမင္းစား မိန္ေစတဲ့ အရံဟင္း တစ္မယ္ဆိုလဲ မမွားပါဘူး အဆင္ေျပမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ခ်က္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

မာမာကေတာ့ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီး မ႐ွိတဲ့အတြက္ အစားထိုးအေနနဲ႕ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကိုထည့္ျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မုန္​ညႇင္​းစိမ္​း - အေနေတာ္ သံုးစည္း
  2. ခရမ္​းခ်ဥ္​သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ႏွစ္လုံး
  3. ၾကက္​သြန္​နီ - အေနေတာ္ တစ္လုံး
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္မႊာ
  5. ခ်င္​း​ - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  6. င႐ုတ္​သီးစိမ္​း - စားႏိူင္ေလာက္
  7. နံနံပင္​ - အနည္​းငယ္​
  8. မန္​က်ည္​းမွည္​့(သို႔) ခ်ဥ္​​ေစာ္​ခါးသီး​ေျခာက္​ - အနည္းငယ္
  9. ႀကံသကာအညိဳ - အနည္းငယ္
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း 
  11. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • မုန္​ညႇင္​းရြက္​​ရဲ ႔ ႏုတဲ့အပိုင္​း​ေလး​ေတြကို အရင္ေရြးၿပီး အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ေပးထားပါ
  • အနည္းငယ္ရင့္ေသာ အ႐ိုးတံရဲ႕ အ​ေပၚ​ေၾကာ​ေတြကို ခြာပလိုက္ျပီး အတြင္းပိုင္း ႏုတဲ့အပိုင္​း​ေလး​ေတြကို ေရြးယူျပီး လွီးေပးကာ ျပီးတာနဲ႕ ေရ​ေဆးၿပီး ေရစစ္​ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆူကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး ႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • င႐ုပ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အညွာျဖဳတ္ကာ အေတာင့္လိုက္ ထက္ျခမ္းျခမ္း ေပးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ မုန္​ညႇင္​းရြက္​​ႏွင့္အတူ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္​သြန္​နီ ေထာင္​းထားေသာ ၾကက္​သြန္​ျဖဴ  ခပ္ပါးပါး လွီးထားတဲ့ ခရမ္​းခ်ဥ္​သီး ဆား အရသာမွဳန္႕ ႀကံသကာ တို႕ကိုထည့္နယ္ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး အပူ​ေပးပါ
  • အဖုံးကို မဖြင္​့ဘဲ အပူေငြ႔နဲ႕ မုန္​ညႇင္​း​ေတြကို ႏူးအိ​ေအာင္​ လုံးခ်က္ ခ်က္​ေပးပါ
  • အိုးထဲမွ မုန္​ညႇင္​း​မ်ား အ​ေရာင္​​ေျပာင္​းၿပီး ႏူးအိ​လာတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ မန္က်ည္းမွည္႔ရည္ကို အရည္စစ္ျပီး ထည့္ေပးပါ
  • ေရအမ်ားႀကီး ထည့္စရာ မလိုတဲ့အတြက္ ေရစပ္က်ဥ္းေလးဘဲ ထည့္ေပးကာ အရသာျမည္းျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • စားခါနီး ဟင္းပြဲမျပင္ခင္ ပူေနေသာ ဟင္းရည္ထဲသို႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း လွီးထားေသာ ခ်င္း နံနံပင္တို႕ ထည့္ေမႊေပးကာ ခ်ိဳခ်ဳိ ခ်ဥ္ခ်ဥ္​ စပ္စပ္ ပူပူရိွန္​း​႐ွိန္းေလးနဲ႕ ေမႊးျပီးအရသာ ေကာင္းလြန္းတဲ့ မုန္႕ညွင္းေစာ အရည္ေသာက္ဆမ္းကို ၾကက္ေၾကာ္ ဘာလေခ်ာင္ အစပ္ေၾကာ္တို႕ႏွင့္အတူ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment