Wednesday, 4 January 2017

မုန္႔ကုလားမည္း (ဒိုလ္ဒိုလ္)













အိမ္ေျပာင္းဖို႕ ပစၥည္းေတြ သိမ္းေနေတာ့ ေစ်းလဲမသြားႏိူင္ အိမ္မွာ႐ွိတာေတြဘဲ ထုတ္ခ်က္လိုက္ စားလိုက္လုပ္ေနတာ ၂ပါတ္ေလာက္ ႐ွိသြားခဲ့ျပီ။

ဒီေန႕ေတာ့ ေကာက္ညွင္းငခ်ိတ္ကို အမွဳန္႔ႀကိတ္ျပီး ဒိုလ္ဒိုလ္လို႕ေခၚတဲ့ မုန္႕ကုလားမည္ေလးး လုပ္စားျဖစ္လို႕ မာမာျပင္ဆင္ထားတဲ႔ မုန္႕လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညင္းငခ်ိတ္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး၂ ဗူး 
  2. အုန္းႏို႔. - 400 ml
  3. သၾကား - 250 g
  4. Ghee ေထာပတ္ - 150 g
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု


ျပင္ဆင္ပံု

  • ေကာက္ညင္းငခ်ိတ္ကို ေကာ္ဖီႀကိတ္စက္ထဲထည့္ျပီး ေက်မွဳန္႕သြားသည္အထိ ႀကိတ္ေပးပါ
  • အားလံုးႀကိတ္ျပီးတာနဲ႕ ဇကာစိတ္စိတ္ေလးႏွင့္ အမွဳန္႔ စစ္ေပးပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဇကာစစ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ ဆား သၾကားႏွင့္အုန္းႏို႕တို႕ကိုေရာကာ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • အားလံုးသမသြားပါက မိုက္ခ႐ိုေ၀့ မီးဖိုသံုး ပန္းကန္ထဲမွာ ထည့္ေပးပါ
  • အရင္ဆံုး မိုက္ခ႐ိုေ၀့ မီးဖိုထဲမွာ ၅မိနစ္ထည့္ျပီး ခ်က္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ အျပင္ကို ခနထုတ္ျပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါ
  • ေမႊျပီးတာနဲ႕ ေနာက္ထပ္ ၅မိနစ္ ထပ္ထည့္ေပးပါ
  • အခ်ိန္ျပည္႔တာနဲ႕ အျပင္ထုတ္ျပီးေမႊကာ ေထာပတ္ ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ
  • အရသာ သမသြားတာနဲ႔ ေနာက္ထပ္ ၄မိနစ္ မိုက္ခရိုေဝ႔ မီးဖိုထဲ ထပ္ထည့္ကာ မုန္႕သားေရခမ္းတဲ့အထိ တည္ေပးပါ
  • မုန္႔သားထဲမွာ ေရခမ္းလာျပီး ေထာပါတ္ဆီမ်ား ျပန္တက္လာပါက အပူခံေသာ ဗူးတခုထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးကာ မုန္႔သားမ်က္ႏွာပ်င္ ညီေနေအာင္ ေယာင္းမျဖင္႔ လိုက္ညွိေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မုန္႕သားေအးေအာင္ အေအးခံေပးျပီးမွ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တရက္ေလာက္ အေအးခံေပးပါ
  • ေနာက္ေန႔ေရာက္တာနဲ႔ မုန္႔သားလဲ ခဲေနျပီ ျဖစ္တဲ႔အတြက္ မိမိႏွစ္သက္တဲ႔ ပံုစံရလာေအာင္ လွီးေပးပါ
  • ႏူးညံ႕ျပီး ေမႊးပ်ံ႕ေနတဲ့ ဒိုလ္ဒိုလ္ (မုန္႕ကုလားမည္း)မုန္႕ေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment