Thursday, 19 January 2017

ခ်ဥ္ငံစပ္ နန္းႀကီးသုပ္











ျမန္မာျပည္မွာလို လမ္းထိပ္ထြက္လိုက္တာနဲ႕ စားခ်င္တာေလး ၀ယ္စားလို႕ မရေလေတာ့ အိမ္မွာဘဲ အပင္ပန္းခံျပီး ျပင္ဆင္ရပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္သားဟင္းေလးခ်က္ ပဲအရည္ေသာက္ေလးခ်က္ကာ နန္းႀကီးသုပ္ သုပ္စားျဖစ္လို႕ ျပင္ဆင္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • နန္းႀကီးမုန္႕ဖတ္အစို - တကီလိုခြဲ
  • ဆီ - ဟင္းခတ္ဇြန္းႀကီး ၄ဇြန္း (ဆီမ်ားမ်ား မႀကိဳက္ပါက ေလ်ွာ့ထည့္ပါ)
  • ဆန္ျပားအေျခာက္ - အနည္းငယ္ (အႂကြတ္ေၾကာ္ရန္)
  • ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီ အလုံးႀကီးႀကီး - ၃လံုး
  • ၾကက္အ႐ိုးအသားတြဲေနေသာ ရင္ပံုသား  - 500g
  • ဆား - လိုသေလာက္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လိုသေလာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း( ၾကက္သားဆီသတ္ရန္ႏွင့္ ပဲဟင္းရည္ထဲထည့္ရန္)
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • သံပုရာသီး - ႏွစ္လံုး
  • ၾကက္ဥ - ၆လံုး
ၾကက္သားျပဳပ္ရန္

  • ၾကက္ရင္ပံုသားကို ေရေဆးကာ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးမွာ ထည့္ထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္ရင္ပံုသား ထည့္ထားေသာ အိုးထဲမွာ ခ်င္း ဆား အခ်ိဳမႈန္႔တို႔ကိုထည့္ျပီး ၾကက္သားကို အရသာ၀င္ေအာင္နယ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခမ္းတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားက်က္ပါက ဆယ္ၿပီး အေအးခံေပးပါ
  • ထိုအိုးထဲမွာဘဲ အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆားႏွင့္ ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ႏူးေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • အေအးခံထားေသာ ၾကက္သားေအးလာပါက အသားကို ခပ္မြမြေလး ျဖစ္ေအာင္ ႏႊင္ထားပါ
ၾကက္သားဟင္း ဆီသတ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာထားျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထည့္ကာ ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အသားမႊထားေသာ ၾကက္သားႏွင့္ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခန္႕ကို ထည့္ေမႊပါ
  • ဆီသတ္ထားေသာၾကက္သား ဆီျပန္လာပါက မီးပိတ္ထားေပးပါ
အႂကြတ္ေၾကာ္ ေၾကာ္ရန္
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္ေလ်ွာ့ျပီးမွ ဆန္ျပားကို နည္းနည္းခ်င္း ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ အထက္ေအာက္ လွန္ေပးျပီး ပြျပီးႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
ပဲဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  • ၾကက္႐ိုးျပဳပ္ထားေသာ ဟင္းရည္အိုးကို နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္ တည္ေပးထားပါ
  • ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ကို ေရအနည္းႏွင့္ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ အ႐ိုးျပဳပ္အိုးထဲကို အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ပဲအႏွစ္မ်ား ခဲမသြားေစရန္ ပဲအရည္ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ပဲမ်ားဥလာတဲ့အထိ ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ
  • ပဲမ်ားအႏွစ္တက္လာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးကာ မီးေႏြးေႏြးႏွင့္ တည္ထားေပးပါ
ၾကက္ဥျပဳပ္ရန္
  • ၾကက္ဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အေအးခံကာ အခြံခြာထားပါ
လိုအပ္သည္မ်ား ျပင္ထားရန္
  • နန္းႀကီးဖတ္ကို ေရေႏြးႏွင့္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ တလံုးကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီး၍ ေရေဆးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • အႂကြတ္ေၾကာ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ၾကက္သားဟင္း ငံျပာရည္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕တို႕ကို ျပင္ထားပါ
  • နံနံပင္ သို႕မဟုတ္ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္ဥကို အခြံခြာျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
စားပြဲျပင္ရန္
  • ပန္းကန္တခုထဲတြင္ တပြဲစာ နန္းႀကီးမုန္႔ဖတ္ ႀကက္သားဟင္းအဖတ္ႏွင့္ဟင္းအႏွစ္ ပဲအက်က္မွဳန္႔ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ အနည္းငယ္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ ႀကက္ဥ သံပုရာရည္တို႔ထည္႔နယ္ၿပီး နန္းႀကီးသုတ္ကို ျပင္ေပးကာ အႂကြတ္ေၾကာ္ ထည့္ေပး၍ ပဲဟင္းရည္ ပူပူေလးႏွင့္ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးပါ






No comments:

Post a Comment