Saturday 28 January 2017

လက်ပံပြား ကြက်ကြော်


လက္ပံျပားၾကက္ေၾကာ္ လက္ပံျပားၾကက္ေၾကာ္နဲ႕ နံမည္ႀကီးလြန္းေပမဲ့ တစ္ခါမွေတာ့ မစားခဲ့ဖူးတာ အမွန္ပါဘဲ ေၾကာ္နည္းေလး လာေမးတိုင္းလဲ ေလ့လာသိ႐သေလာက္က မေသခ်ာမွာ ဆိုးတာနဲ႕ ကိုယ္ကိုတိုင္ မစမ္းရဲခဲ့တဲ့ အျဖစ္ပါ။

ဒီေန႕ေတာ့ မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ ေျပာတဲ့နည္းအတိုင္း စမ္းေၾကာ္ၾကည့္တာ စားလို႕အရမ္းေကာင္းတဲ့အတြက္ လက္ပံျပားၾကက္ေၾကာ္ အစစ္မဟုတ္တဲ့ ေအာ္စီၾကက္ေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

လက္​ပံျပားၾကက္​​ေၾကာ္​က အဓိက အိမ္ၾကက္ ဗမာၾကက္နဲ႕ေၾကာ္ၾကျပီး ေၾကာ္မဲ့ၾကက္က ေလးဆယ္သား ငါးဆယ္သား အေကာင္ေလာက္နဲ႕ ေၾကာ္တာအေကာင္းဆံုးပါ အေကာင္ႀကီးရင္ ေၾကာ္ျပီးတဲ့အခါ မာသြားတတ္ပါတယ္ ဗမာၾကက္ မ႐ွိေလေတာ့ ေအာ္ဂဲနစ္ ၾကက္နဲ႕ေၾကာ္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေအာ္ဂဲနစ္ၾကက္ သို႕မဟုတ္ ဗမာၾကက္ - တေကာင္ (ငါးဆယ္သားခန္႕)
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  3. အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. နႏြင္းမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. ခ်င္း - တစ္လက္မခန္႕
  6. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. ဆီ - တစ္လီတာခန္႕

ျပင္ဆင္ပံု
  • အေမႊးႏူတ္ျပီးသား ၾကက္အေကာင္လိုက္ကို မလိုတာေတြဖယ္ျပီး ေျခာက္တံုးတံုးေပးပါ
  • ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီး အရည္ကိုဘဲ ယူေပးပါ
  • ခုတ္ျပီးသား ၾကက္သားမ်ားႏွင့္ ဆား သၾကား ခ်င္းရည္ အရသာမွဳန္႕ႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ကို ဇလံုတစ္ခုထဲထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္မွာ အေရာင္လွေစရန္ သၾကားသံုးတာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ သၾကားအရမ္းမမ်ားဖို႕ သတိထားျပီး ထည့္နယ္ပါ
  • အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ေဇာက္နက္ျပီး မကပ္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ေပးျပီး ေရျမဳပ္တယ္ဆို႐ံုေလး ထည္​့ေပးကာ ေရခမ္​းတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ထားေသာ ေရခမ္းတာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ ဒယ္​အိုးတစ္လုံးမွာ ဆီတစ္လီတာခန္​႔ကို ထည့္ေပးျပီး အပူ​ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သားကို ထည့္ေပးျပီး ေရႊဝါ​ေရာင္​​ေလး ရလာတဲ့အထိ ေၾကာ္​ေပးျပီး ဆီစစ္​ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားျပီ ဆိုတာနဲ႕ လက္ပံျပား ၾကက္ေၾကာ္ကို အရသာ႐ွိစြာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment