Saturday, 28 January 2017

လက္ပံျပား ၾကက္ေၾကာ္


လက္ပံျပားၾကက္ေၾကာ္ လက္ပံျပားၾကက္ေၾကာ္နဲ႕ နံမည္ႀကီးလြန္းေပမဲ့ တခါမွေတာ့ မစားခဲ့ဖူးတာ အမွန္ပါဘဲ ေၾကာ္နည္းေလး လာေမးတိုင္းလဲ ေလ့လာသိ႐သေလာက္က မေသခ်ာမွာဆိုးတာနဲ႕ ကိုယ္ကိုတိုင္ မစမ္းရဲခဲ့တဲ့ အျဖစ္ပါ။

ဒီေန႕ေတာ့ မိတ္ေဆြတေယာက္ ေျပာတဲ့နည္းအတိုင္း စမ္းေၾကာ္ၾကည့္တာ စားလို႕အရမ္းေကာင္းတဲ့အတြက္ လက္ပံျပားၾကက္ေၾကာ္ အစစ္မဟုတ္တဲ့ ေအာ္စီၾကက္ေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

လက္​ပံျပားၾကက္​​ေၾကာ္​က အဓိက အိမ္ၾကက္ ဗမာၾကက္နဲ႕ေၾကာ္ၾကျပီး ေၾကာ္မဲ့ၾကက္က ေလးဆယ္သား ငါးဆယ္သား အေကာင္ေလာက္နဲ႕ ေၾကာ္တာအေကာင္းဆံုးပါ အေကာင္ႀကီးရင္ ေၾကာ္ျပီးတဲ့အခါ မာသြားတတ္ပါတယ္ ဗမာၾကက္ မ႐ွိေလေတာ့ ေအာ္ဂဲနစ္ ၾကက္နဲ႕ေၾကာ္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေအာ္ဂဲနစ္ၾကက္ သို႕မဟုတ္ ဗမာၾကက္ တေကာင္ ငါးဆယ္သားခန္႕
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ခ်င္း တလက္မခန္႕
  • သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ တလီတာခန္႕
ျပင္ဆင္ပံု
  • အေမႊးႏူတ္ျပီးသား ၾကက္အေကာင္လိုက္ကို မလိုတာေတြဖယ္ျပီး ၆တံုးတံုးေပးပါ
  • ခ်င္းကိုေထာင္းျပီး အရည္ကိုဘဲယူပါ
  • ခုတ္ျပီးသား ၾကက္သားမ်ားႏွင့္ ဆား သၾကား ခ်င္းရည္ အရသာမွဳန္႕ႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ကို ဇလံုတခုထဲထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္မွာ အေရာင္လွေစရန္ သၾကားသံုးတာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ သၾကားအရမ္းမမ်ားဖို႕ သတိထားျပီး ထည့္နယ္ပါ
  • အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ေပးျပီး ေရျမဳပ္တယ္ဆို႐ံုေလး ထည္​့ေပးကာ ေရခမ္​းတဲ့အထိ ျပဳတ္​ေပးပါ
  • ျပဳပ္ထားေသာ ေရခမ္းတာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ ဒယ္​အိုးတလုံးမွာ ဆီတလီတာခန္​႔ကို ထည့္ေပးျပီး အပူ​ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သားကို ထည့္ေပးျပီး ေရႊဝါ​ေရာင္​​ေလး ရလာတဲ့အထိ ေၾကာ္​ေပးျပီး ဆီစစ္​ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားျပီဆိုတာနဲ႕ လက္ပံျပား ၾကက္ေၾကာ္ကို အရသာ႐ွိစြာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment