Wednesday, 18 January 2017

အမဲသားကင္ ေမႊးေမႊးေလး





အမဲသား ၀က္သား အိမ္မွာ မစားရေလေတာ့ မခ်က္ျဖစ္တာ မ်ားပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ မိတ္ေဆြေတြအတြက္ အမဲသားကင္ေလး လုပ္ျဖစ္တာနဲ႕ ကင္ရတာ လြယ္ကူျပီး စားလို႕ေကာင္းတဲ့ ကင္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အမဲသား မိုးခိုသား - တကီလို
  • ခ႐ုဆီ  - ထမင္းစားဇြန္း ၆ဇြန္း       
  • ဟင္းခ်က္၀ိုင္ - ထမင္းစားဇြန္းတဇြန္း
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ေျပာင္းဖူး - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • ဘ႐ိုကိုလီ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • မံုလာဥနီ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • ပဲစိမ္းသီး - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • အာလူး - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • သံလြင္ဆီ - အနည္းငယ္
  • ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • အမဲသားကို ကင္မယ္ဆိုရင္ ႏူးညံ့ျပီး ကင္ရလြယ္တဲ႕ မိုးခိုသားကို သံုးတာက အေကာင္းဆံုးပါ
  • အမဲသားကို ေရေဆးျပီး လက္ႏွစ္လံုးေလာက္ အထူ အတံုးႀကီးႀကီး လွီးေပးပါ
  • ဆား အရသာမွဳန္႕ ခ႐ုဆီ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ဟင္းခ်က္၀ိုင္တို႕ျဖင့္ အရသာနယ္ကာ အနည္းဆံုး ၄နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • မာမာကေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တညသိပ္ ထားျပီးမွ ကင္ပါတယ္
  • ေျပာင္းဖူး ဘ႐ိုကိုလီ ပဲစိမ္းသီး မံုလာဥနီတို႕ကို ေရေဆးျပီး ႏူးေအာင္ျပဳပ္ထားပါ
  • အာလူးကို အခြံခြာျပီး အေနေတာ္ အေခ်ာင္းေလးေတြ လွီးထားပါ
  • လွီးထားေသာ အာလူးေခ်ာင္းကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္တို႕ႏွင့္ သင့္သလိုနယ္ျပီး ခနႏွပ္ထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဆီပူပူမွာ ႂကြတ္ေနေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
အသားကင္ရန္
  • အသားကင္သည့္အိုး သို႕မဟုတ္ မကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ
  • အိုးပူလာတာနဲ႕ သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္သုတ္ျပီး အကင္အိုးေပၚ တင္ေပးပါ
  • ကင္ေနစဥ္ အသားေျခာက္ကပ္ကပ္ႀကီး မျဖစ္ေစရန္ အရသာနယ္ထားေသာ အႏွစ္မ်ားကို အသားကင္ေပၚ သုတ္ေပးပါ
  • မက်က္တက်က္ အေနေတာ္ ႀကိဳက္တာဆိုရင္ေတာ့ တဖက္ကို ၂မိနစ္ခြဲေလာက္ ကင္ေပးပါ
  • ေနာက္တဖက္လွန္ျပီး ၂မိနစ္ခြဲေလာက္ ကင္ေပးျပီးပါက ဆယ္ေပးပါ
  • မက်က္တက်က္ မစားရဲပါက တဖက္ကို ၄မိနစ္ေလာက္ ကင္ေပးပါ
  • ကင္ေပးျပီးျပီဆိုတာနဲ႕ ပန္းကန္ျပား တခုထဲမွာ အမဲသားကင္ႏွင့္အတူ အသီးအႏွံ အာလူးေၾကာ္တို႕ကို ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment