Friday, 22 September 2017

ဆန္ေလွာ္ ဆန္ျပဳပ္





ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းမခ်က္ဘဲ ဆန္ေလွာ္ ဆန္ျပဳပ္ေလး ျပဳပ္ျပီး ထမင္းလြတ္ ေသာက္ၾကပါတယ္ ဆန္ျပဳပ္ကေတာ့ ဘယ္လိုျပဳပ္ျပဳပ္ အရမ္းႀကိဳက္တာမို႕ မၾကာခနလဲ ျပဳပ္ျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆန္ - ​ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး
  • ေရ - လိုသေလာက္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ - လိုသေလာက္
  • ၾကက္သား - 150g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၃လံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး၅မႊာ
  • နႏြင္းမွဳန္႕-  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - လိုသေလာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆန္ကို ေရမေဆးဘဲ ေ႐ႊအိုေရာင္သန္းလာတဲ့ထိ မီးအေနေတာ္ႏွင့္ေလွာ္ေပးပါ
  2. ေလွာ္ေနစဥ္ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ
  3. ေ႐ႊအိုေရာင္သန္းလာတာနဲ႕ ျပဳပ္မည့္အိုးထဲသို႕ ေျပာင္းထည့္ပါ
  4. ဆန္ေလွာ္အထက္ ေရလက္ငါးလံုးေလာက္ ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  5. ေအာက္ေျခ မကပ္ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  6. ေရခမ္းကာနီး ဆန္ေစ့ေလးမ်ား ေက်လာတာနဲ႕ ေရအပ်စ္အက်ဲၾကည့္ျပီး ထည့္ကာ မီးေအးေအးႏွင့္ တည္ထားေပးပါ
  7. ဆန္သားေက်လာေလ ဆန္ေလွာ္ဆန္ျပဳပ္က ေကာင္းေလမို႕ မီးေအးေအးႏွင့္ တည္ထားျပီး မၾကာမၾကာေမႊေပးပါ
  8. ၾကက္သြန္မိတ္ကို အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  9. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ အဖတ္ေလးမ်ားရေအာင္ လွီးထားပါ
  10. ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  11. င႐ုတ္ေကာင္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  12. ၾကက္သားကို ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားျပီး ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္တို႕ႏွင့္ နယ္ထားပါ
  13. ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  14. ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ တ၀က္ဆီထည့္ေၾကာ္ပါ
  15. ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းတာနဲ႕အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည့္ျပီး ၄မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ပါ
  16. ၾကက္သား အသားမာလာတာနဲ႕ ဆန္ျပဳပ္အိုးထဲ ေျပာင္းထဲ့ပါ
  17. ၾကက္သားထည့္ျပီးတာနဲ႕ ဆား ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီတို႕ထည့္ကာ ၾကက္သြန္နီႏြမ္းတဲ့ထိ မီးအေနေတာ္ႏွင့္ ျပဳပ္ေပးပါ
  18. ၾကက္သြန္နီ ႏူးလာတာနဲ႕ ေရအပ်စ္အက်ဲ လိုသလိုျပင္ရန္ ေရေႏြးကို ထည့္ေပးပါ
  19. ျပီးတာနဲ႕ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ကာ အရသာျမည္း၍ လိုသလိုျပင္ကာ ဆန္ေလွာ္ဆန္ျပဳပ္ကို ၾကက္​သြန္​နီ​ေၾကာ္​ႏွင္​့ ၾကက္သြန္မိတ္ျဖဴးျပီး ေသာက္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment