Monday 25 September 2017

သရက်သီးစိမ်းယို




















စေနေန႔က ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းသြားရင္း ေက်ာင္းကိုေရာက္မွ မိတ္ေဆြတစု အျပင္ခန သြားျဖစ္ၾကတယ္ သရက္ပင္မွာ သရက္သီးစိမ္းေတြေတြ႔ေတာ႔ သရက္ယို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေလး စားခ်င္လာတာနဲ႔ ခူးလာခဲ႔မိျပန္ပါတယ္။
ထန္းလွ်က္ကေတာ႔ ျမန္မာျပည္က ထန္းလ်ွက္ခဲလို မမာဘဲ ရွိတဲ႔ထန္းလ်ွက္ခဲကိုဘဲ ခုတ္ထစ္ျပီး ယိုထိုးဖို႔ ျပင္ထားပါတယ္ ဒီေန႔ေတာ႔ စားခ်င္တာကို အေကာင္အထည္ေဖာ္ကာ သရက္သီးစိမ္းကို ယိုထိုးမိျပန္ေတာ႔ ယိုထိုးနည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္​ပစၥည္​းမ်ား

  1. သရက္သီးစိမ္း – 1 kg
  2. ကြမ္းစားထံုး - လက္​ဖက္​ရည္​ဇြန္​း တစ္ဝက္
  3. ထန္​းလ်ွက္​ခဲ - ၅၀သား (အခ်ဳိမျကိဳက္လ်ွင္ ေလ်ွာ႔ထည္႔ပါ)
  4. ဆား – လက္ဖက္​​ရည္ဇြန္း ၇ ဇြန္း
  5. မဆလာ - ထမင္​းစားဇြန္​း ၂ဇြန္​း
  6. ငရုတ္​သီး အၾကမ္​းမႈန္​႔ - ထမင္​းစားဇြန္​း ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္ (အစပ္ၾကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည္႔ပါ )
  7. ေရ – 60 ml


ျပင္​ဆင္​ပံု
  • သရက္သီးမ်ားကို ထိပ္​ဖက္​မွ အညႇာကိုလွီးကာ ​ေရေဆးၿပီး အလံုးလိုက္ ​ေရတစ္နာရီ​ေလာက္​ စိမ္​ထားပါ
  • ၿပီးလ်ွင္​ ပံုပါအတိုင္း ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ ေရနာရီဝက္ေလာက္ စိမ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ပံုပါအတိုင္း အနည္းငယ္ ခပ္ထူထူ​ေလး လွီး​ေပးပါ
  • သရက္သီးမ်ား လွီးျပီးတာနဲ႔ ​ေရ ထံုးနွင့္ ဆား ထမင္​း​စားဇြန္​း ၄ဇြန္​းခန္႔​ေရာကာ သရက္သီး ျမဳပ္ေလာက္ရံု စိမ္ႏိူင္ေအာင္ ေရထည္႔ျပီး ​ေဖ်ာ္​ထား​ေပးပါ ​
  • သရက္​သီးမ်ားကို ​ေဖ်ာ္ထားသည့္ ေရထဲထည့္ကာ အနည္းဆံုး ၁၀ နာရီခန္႔ စိမ္ထားပါ
  • ၁၀ နာရီခန္႔ ထံုးရည္​စိမ္ၿပီးလွ်င္ ေရျဖင္႔ ထံုးရည္မ်ား စင္သြားေအာင္ ၃ ခါေလာက္ ေဆး​ေပးကာ ေရသန္႔သန္႔ထဲမွာ ေနာက္ထပ္ ၇ နာရီခန္႔ ထပ္စိမ္ထားေပးပါ
  • ေရစိမ္ျပီးတာနဲ႔ ဇကာထဲထည့္ကာ ေရစစ္ထားပါ
  • သရက္သီး ေရစစ္ထားတုန္း ထန္းလ်ွက္​ခဲနွင့္ ေရ 60 ml ကို အိုးၾကီးၾကီးထဲထည့္ေပးကာ မီးအ​ေန​ေတာ္​ ျဖင့္ ထန္းလ်ွက္ခဲမ်ား ေပ်ာ္သြားေအာင္ က်ဳိေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ထန္းလ်ွက္​ခဲမ်ား ေပ်ာ္လာပါ သစ္​သား​ေယာင္​းမျဖင့္ ခပ္နာနာေလး ေမႊေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္မ်ားအားလံုး အရည္​​ေပ်ာ္္​သြားတာနဲ႔ ေရစစ္ထားေသာ သရက္သီးမ်ားကို အရင္ဆံုး ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • သရက္သီးထဲ ထန္းလ်ွက္ရည္ အရသာ ဝင္သြားတာနဲ႔ ဆား လက္​ဖက္​ရည္​ဇြန္​း ၃ဇြန္​း ငရုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႔ နွင့္ မာဆလာတို႔ကိုထည့္ျပီး  သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • အရသာဝင္ျပီး သမသြားေအာင္ ေမႊျပီးတာနဲ႔ မီးအပူရွိန္ကို အနည္းငယ္ ထပ္​ျမႇင္​့ေပးပါ
  • မီးရွိန္ နည္းနည္း ပိုပူလာတာနဲ႔ သရက္သီးမ်ားကို အရသာ၀င္​​ေအာင္​ ထပ္​ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနစဥ္မွာဘဲ သရက္သီးထဲမွ အရည္အနည္းငယ္ ထြက္လာပါလိမ္႔မယ္
  • ထိုအရည္မ်ား ခမ္းျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ ေပါက္ေစးက်လာေစရန္ဆက္ျပီး က်ဳိေပးပါ
  • က်ဳိေနစဥ္မွာဘဲ ထန္းလ်ွက္ရည္မ်ား အရမ္းခမ္းျပီး ခဲမသြားေစရန္ မီးပိတ္ေပးပါ
  • မီးပိတ္ျပီးတာနဲ႔ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးကာ အေအးခံထားပါ
  • သရက္သီး အစိမ္းယို အေအးခံထားတာ ေအးသြားျပီဆိုတာနဲ႔ တထုတ္ထုတ္ႏွင္႔ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ သရက္သီးစိမ္း အစပ္ယို ရွဴးရွဴးရွဲရွဲေလးကို မဆလာနံ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment