Monday, 18 September 2017

ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေလး








ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ စားခ်င္လို႕ တခါတေလေလး ေၾကာ္ပါတယ္ ဇေကာတခ်ပ္နဲ႕ကာလိုက္ ေျပးလိုက္ရတာ အေမာပါဘဲ ဆီကေပါက္လိုက္ ဇေကာနဲ႔ကာလိုက္ ဆီစဥ္မွာဆိုးလို႔ ေျပးလိုက္ ေၾကာ္ျပီးပန္ေတာ႔ ေဆးလိုက္ရတဲ႔ မီးဖိုနဲ႔ ၾကမ္းျပင္တခုလံုး နာရီနဲ႔ခ်ီျပီး ေဆးလိုက္ရေပမဲ႔ အခ်ိန္တန္ေတာ႔လဲ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ေလးေတာ႔ ျဖစ္လာတာပါဘဲ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ဝက္ေခါက္ - 1kg
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ထက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တလက္မခန္႕ 
  • နာနတ္ပြင့္ -၃ ပြင့္
  • ကရေဝးရြက္ - ၅ရြက္
  • ဖာလာ - ၃ေစ႔
  • ဆီ - ၀က္သားျမဳပ္လုနီးပါးထည့္ရန္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ၀က္ေခါက္ျမဳပ္ႏိူင္႐ံု ေရတ၀က္သာသာထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ ၀က္ေခါက္ ဆား နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ကို ထည့္ေပးပါ
  • အိုးအဖံုးကို အျပည့္မအုပ္ဘဲ မိနစ္၃၀ခန္႕ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ၀က္ေခါက္ျပဳပ္ထားစဥ္ ထြက္လာေသာ အျမဳွပ္မ်ားကို ခပ္ျပီးသြန္ေပးပါ 
  • အေခါက္ေပ်ာ့လာပါက ေရထဲမွဆယ္ၿပီး အေခါက္ကို ေနရာအႏွံ႕ ခက္ရင္းျဖင့္ လိုက္ထိုးေပးပါ
  • ၀က္ေခါက္မွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားကို စစ္ေပးျပီး ေျခာက္သြားေအာင္ ၃ နာရီခန္႔ ေလသလပ္ ခံေပးထားပါ
  • ေလသလပ္ခံထားေသာ ဝက္ေခါက္မ်ား ေရစစ္သြားပါက မိမိႏွစ္သက္သလို အတံုးေလးေတြ လွီးေပးကာ အခ်ဳိမွဳန္႔ ဆားတို႔ႏွင္႔ သင္႔ေတာ္သလို နယ္ေပးပါ
  • အရည္မ်ား ထပ္မံထြက္လာႏိုင္ေသးတဲ့အတြက္ အရည္စစ္ႏိူင္မည့္ ဇကာေပၚမွာ တင္ေပးထားပါ
  • အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္ပါက ေဇာက္နက္ျပီး အိုးအသားထူေသာ အိုးတလံုးကို အပူေပးပါ
  • ထိုအိုးထဲကို ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ့ေပးျပီးမွ လွီးထားေသာ ဝက္ေခါက္ကို နည္းနည္းျခင္း ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆီထဲထည့္ေပးျပီးပါက ဝက္ေခါက္မွ ဝက္ဆီမ်ား ေပါက္ထြက္တတ္တဲ့အတြက္ အိုးအဖံုးကို ခပ္ဟဟေလး အုပ္ေပးျပီးမွ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေနာက္တဖက္ လွန္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မီးကိုပိတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင့္ေပးျပီး ေနာက္တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
  • တဖက္ကို လွန္ေပးျပီးမွ မီးကိုျပန္ဖြင့္ေပးျပီး ဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆီေပါက္ျပီး လူကိုစင္ေစႏိူင္တဲ႔အတြက္ သတိထားျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • မိမိလွီးထားေသာ ဝက္ေခါက္အထူအပါးအေပၚ မူတည္ျပီး ေၾကာ္ခ်ိန္ကုိ ခ်င္႔ခ်ိန္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • တခါတရံ မိမိသံုးေသာ မီးဖို အပူခ်ိန္ ကြာဟမွဳ ရွိႏိူင္ေသာေၾကာင္႔ ေၾကာ္ခ်ိန္ကိုလဲ လိုတိုးပိုေလ်ွာ႔ လုပ္ေပးပါ
  • ဝက္ေခါက္မ်ား မြျပီးၾကြတ္လာကာ အညိဳေရာင္ဘက္ သန္းလာပါက ဆီစစ္ဇကာထဲသို႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္ျပီး ေအးသြားပါက ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေမြွးေမြွးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို ရွမ္းေခါက္ဆြဲ မုန္႔တီႏွင္႔ အခ်ဥ္ႏွင့္ တို႕ျပီးစားႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment