Sunday, 5 March 2017

မံုလာဥသီးစံု ခ်ဥ္ရည္ဟင္း


ေအး႐ွန္းေစ်းဆိုင္ကိုသြားတာ မံုလာဥတလံုးကို ၈ဆယ္သားေလာက္ ႐ွိတဲ့မံုလာဥေတြ ျမင္ေလေတာ့ မ၀ယ္ဘဲ မေနႏိူင္တာနဲ႕ ၀ယ္လာခဲ့့မိတယ္ အိမ္ေရာက္ေတာ့ ဘယ္ကစျပီး ခ်က္ရမလဲေပါ့ စဥ္းစားခန္းက ၀င္ပါေရာ။

ဒါနဲ႕ဘဲ အရင္ဆံုး မံုလာဥကို ႐ံုးပေတသီးနဲ႕ခရမ္းႂကြတ္သီးေလးေတြ ေရာသမကာ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္သြားခဲ့တယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
  • မံုလာဥ - လွီးျပီးသား တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္ တလံုးစာ
  • ခရမ္းႂကြတ္သီး - ၅လံုး
  • ႐ံုးပေတသီး - ၁၅ေတာင့္ခန္႕
  • ၾကက္သြန္နီ - တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္၏ တဝက္
  • ငရုတ္သီးမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • မက်ည္းအႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၅ေကာင္ခန္႕
  • နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. မံုလာဥကို သင့္သလိုလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
  2. ပုဇြန္ထုတ္ကို ေရေဆးျပီး ေခါင္းျဖဳတ္၍ မလိုတာေတြဖယ္ကာ သန္႕စင္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
  4. ခရမ္းႂကြတ္သီးကို အညွာျဖတ္ျပီး ေရေဆးကာ ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ
  5. ႐ံုးပေတသီးကို အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးျပီး တပိုင္းပိုင္းထားေပးပါ
  6. ေဇာက္နက္ေသာအိုးထဲမွာ လွီးထားေသာ မံုလာဥမ်ား ပုဇြန္ထုတ္ ခရမ္းႂကြတ္သီးမ်ား နႏြင္းမွဳန္႕ ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ ဆီႏွင့္ င႐ုတ္သီးေထာင္းတို႕ကိုထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ
  7. အရသာနယ္ျပီးပါက ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အရင္ဆံုး ေရဆူေအာင္တည္လိုက္ပါ
  8. ေရဆူလာတာနဲ႕ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ေမႊေပးျပီး အဖံုးအုပ္ကာ ျပန္တည္ထားပါ
  9. မံုလာဥမ်ား ေတာ္ေတာ္ေလး ႏြမ္းလာတာနဲ႕ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ
  10. ေရပြက္ပြက္ဆူကာ ခရမ္းသီးႏွင့္ မံုလာဥမ်ား ႏူးလာပါက မက်ည္းသီးမွည့္ အႏွစ္ကိုထည့္ျပီး ေရကို တမိနစ္ေလာက္ ထပ္ဆူေအာင္ထားလိုက္ပါ ျပီးတာနဲ႕ ႐ံုးပေတးသီးကို ထည့္ကာ ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ၄မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
  11. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပး၍ နံနံပင္အုပ္ကာ အရသာျမည္းျပီး မီးပိတ္ေပးပါ
  12.  မံုလာဥ ခ်ဥ္ငံစပ္ အရသာေမႊးလြန္းတဲ့ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းရပါျပီ။


No comments:

Post a Comment