Monday 13 March 2017

ဆိတ်နှစ်လုံးဟင်း


ဒီေန႕ေတာ့ ဆိတ္ႏွစ္လံုးကို အေမႊးအႀကိဳင္ ခပ္မ်ားမ်ားနဲ႕ ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ထမင္းနဲ႕စားလို႕ အဆင္ေျပသလို ေပါင္မုန္႕နဲ႕စားရင္လဲ အဆင္ေျပတဲ့ ဟင္းေလးျဖစ္တာေၾကာင့္ ခ်က္စားႏိူင္ေအာင္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆိတ္ႏွစ္လံုး - အေနေတာ္ ႏွစ္ခု
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ သံုးလုံး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ငါးမႊာ
  4. စပါးလင္ - အ႐ြက္မ်ားပါေသာ အပင္ႏွစ္ပင္
  5. င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ - ခြန္ႏွစ္ေတာင့္ခန္႔
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  7. ကရေ၀း႐ြက္ - သံုး႐ြက္
  8. ဖာလာ - တစ္ခု
  9. ေလးညွင္း - တစ္ပြင့္
  10. သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - တစ္လက္မခန္႕
  11. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ရွစ္ဇြန္း
  12. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  13. ဟင္းခတ္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. င႐ုတ္သီး အေျခာက္ - ငါးေတာင့္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆိတ္ႏွစ္လံုးကုိ ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အတုံးေလးမ်ား တုံးေပးပါ
  • တံုးထားေသာ ႏွစ္လံုးကို ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႔ နႏြင္းမႈန္႔ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္တို႕ျဖင့္ အရသာနယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ကို အညွာေႁခြျပီး ေပ်ာ့သြားေအာင္ ေရစိမ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ  ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • စပါးလင္ကို ေရေဆးျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ကာ ထံုးထားပါ

ခ်က္ျပဳပ္ပံု

  • ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ ဆီကိုထည့္ၿပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ထုံးထားေသာ စပါးလင္ ကရေ၀း႐ြက္ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ ေလးညွင္း ဖာလာတို႕ကို ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာပါက ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ထည့္ၿပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • င႐ုတ္သီး ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာပါက အရသာ နယ္ထားေသာ ဆိတ္ႏွစ္လံုးတို႕ကို ထည့္ၿပီးေမႊေပးပါ
  • ႏွစ္လံုးအေပၚယံေၾကာေတြ မာတင္းလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖုံးကိုပိတ္ကာ တည္ေပးပါ
  • ဆီသံေလး ၾကားလာတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ 
  • ထည့္ထားေသာ ေရခမ္းတာနဲ႕ ႏွစ္လံုးမ်ား ႏူးလာအာင္ ေရအနည္းငယ္စီ ထပ္ထပ္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ႏွစ္လံုးအသား ႏွဳးလာျပီဆိုတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ဆီလည္ေရလည္ရေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီလည္ေရလည္ အေနေတာ္ ရသြားၿပီဆိုမွ မီးကိုေလ်ွာ့ကာ ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္လာျပီဆိုမွ စပါးလင္ထုံးကိုဖယ္ကာ အရသာ႐ွိေသာ ဆိတ္ႏွစ္လံုးဟင္းဆီျပန္ ေမႊးေမႊးေလးကို စားပြဲျပင္ေပးပါ။

No comments:

Post a Comment