Sunday, 19 March 2017

ငါးခူ ၾကာဇံခ်က္



ၾကာဇံခ်က္လို႕ ေျပာလိုက္တာနဲ႕ အရင္ဆံုး ေျပးျမင္မိတာက ၾကက္သားနဲ႕ ခ်က္တာပါဘဲ မာမာကေတာ့ ေရခဲေသတၱာ႐ွင္းရင္း ငါးခူတထုတ္ ထြက္လာတာနဲ႕ ငါးခူကိုျပဳပ္ျပီး ခ်က္လိုက္ပါတယ္ ငါးအခ်ဳိနဲ႕ ၾကက္သားအခ်ဳိမတူပါဘူး ၾကာဇံခ်က္မွာ ငါးအခ်ဳိက ပိုျပီးေလးပင္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ဒီတခါ ငါးနဲ႕ခ်က္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ငါးခူအစား ငါးရံ႕ ငါးက်ည္း ငါးျမစ္ခ်င္း ငါးခ်င္းတို႕နဲ႕ အဆင္ေျပစြာ ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ပဲၾကာဇံ အေျခာက္ – 200g
  • ငါးခူ – 400g
  • ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ေသးေသး ၅လံုး (ဟင္းရည္ထဲထည့္ရန္)
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တလံုး (အခ်ဥ္တည္ရန္)
  • ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ တလံုး (ဆီသတ္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာ (ဆီသတ္ရန္)
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္ (အခ်ဥ္တည္ရန္)
  • သံပုရာသီး - သံုးလံုးခန္႕ (အခ်ဥ္တည္ရန္)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု (အခ်ဥ္တည္ရန္)
  • ေဂၚဖီ - တစိတ္ခန္႕ (အခ်ဥ္တည္ရန္)
  • နံနံပင္ - စားႏိူင္သေလာက္
  • မွဳိေျခာက္ – 30gခန္႕
  • ပဲလိပ္ေျခာက္ – 30g
  • ပန္းေျခာက္ – 30gခန္႕
  • နႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (ဆီသတ္ရန္)
  • ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (ဆီသတ္ရန္)
  • ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  - ေလးမႊာ (ဟင္းရည္အနံ႕အတြက္ သံုးရန္)
  • င႐ုတ္ေကာင္း - ၁၀ေစ့ခန္႕ (ဟင္းရည္အနံ႕အတြက္ သံုးရန္)
အခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲဖက္စားရန္အတြက္ျပင္ဆင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္သြန္နီကိုအခြံခြာ၍ ပါးပါးလွီးကာ ေရေဆးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားကာ အားလံုးကို ဆားႏွင့္ သံပုရာသီး တျခမ္းညွစ္၍ နယ္ထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို အစိတ္စိတ္ထားပါ
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ ျပင္ထားပါ
  • ငါးငံျပာရည္ကို ျပင္ထားပါ

 ျပင္ဆင္ပံု

  1. ပဲၾကာဇံ မွဳိေျခာက္ ပန္းေျခာက္ ပဲလိပ္တုိ႔ကို သတ္သတ္ဇလံု တလံုးစီမွာ ေရျမဳပ္ေအာင္ စိမ္ထားပါ
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီ အလံုးေသးမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာကို အခြံခြာျပီး င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ေရာေထာင္းထားပါ
  6. ေဇာက္နက္ေသာ အုိးထဲမွာ ေရ(၄လီတာ)ထည္႔ျပီး ငါးမ်ားကို ျပဳတ္ထားပါ
  7. ငါးအသားမ်ား ႏူးလာလွ်င္ ငါးျပဳတ္အုိးကို မီးပိတ္လိုက္ျပီ ငါးမ်ားကို ျပန္ဆယ္၍ အေအးခံျပီ ငါးမွ အသားမ်ား ထြင္ေပးပါ
  8. ငါးအ႐ိုးမ်ားကို ေထာင္းျပီး အရည္ငင္ကာ အ႐ိုးမ်ားကို ဖယ္ျပီး အရည္မ်ားကို ငါးျပဳပ္ရည္အိုးထဲ ေရာျပီး ထည့္ထားပါ
  9. ဒယ္အိုးထဲ ဆီႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္၍ ဆီပူလာမွ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး ေမႊးလာတဲ့အထိ ဆီသတ္ေပးပါ
  10. ဆီသတ္နံ႕ သင္းလာတာနဲ႕ ထြင္ထားေသာ အသားမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  11. ငါးဖတ္ေလးမ်ား အနံ႕သင္းလာတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးပါ
  12. ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  13. ေရစိမ္ထားေသာ ပန္းေျခာက္ မွဳိေျခာက္ ပဲလိပ္ေျခာက္ ငါးဆီသတ္တုိ႔ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ။
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္

  1. ငါးျပဳတ္ရည္ကို ေရဆူေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ
  2. ေရဆူလာလွ်င္ ငါးဆီသတ္ ပဲၾကာဇံ မွဳိေျခာက္ ပန္းေျခာက္၊ ပဲလိတ္ေျခာက္၊ ငါးဖယ္ ငုံးဥ တုိ႔ကိုထည္႔ျပီး ေရဆူလာေအာင္ တည္ေပးပါ
  3. ဟင္းရည္ အရသာအတြက္ ငါးငံျပာရည္ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီတု႔ိကုိ ထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  4. ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီးပါက င႐ုတ္ေကာင္း ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းခပ္၍ အရသာျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ေပးျပီး သံပုရာသီး ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ င႐ုတ္သီးစိိမ္း င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ နံနံပင္တို႕ႏွင့္ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ငါးခူၾကာဇံခ်က္ေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment