Thursday 9 March 2017

သတ်သတ်လွတ် ပဲကုလားဟင်း





ဒီေန႕ေတာ့ သတ္သတ္လြတ္စားမဲ့ သမီးေလးအတြက္ ပဲနဲ႕အာလူးကို သတ္သတ္လြတ္ ခ်က္ပါတယ္ ပလာတာနဲ႕စားၾကမွာမို႕ ပလာတာေလးလဲေၾကာ္ကာ အခ်ဥ္ေလးလဲျပင္ရင္း ပဲကုလားဟင္း အလြယ္ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 

  1. ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္
  2. မက်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ 
  3. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အခက္ႀကီးႀကီး ၂ခက္
  4. အာလူး - အေနေတာ္ ၃လံုး
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  6. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ပဲျပဳပ္ထဲႏွင့္ဆီသတ္ရာတြင္ သံုးရန္)
  8. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း (ဟင္းဆီသတ္ရန္)
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  10. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  11. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  12. ကုလားေလးမဆလာ - တစ္ထုတ္
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  14. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  15. သံပုရာသီး - တစ္လံုး
  16. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  17. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - စားႏိူင္သေလာက္
  18. ပူစီနံ - ႏွစ္သက္သေလာက္

တြဲဖက္စားရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးေပးပါ
  • လွီးျပီးေသာ ၾကက္သြန္မ်ားကို ေရတထပ္ နယ္ျပီးေဆးေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • သံပုရာသီးကို အေနေတာ္ စိတ္ေပးထားပါ
  • ပူစီနံကို ေရေဆးထားပါ
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ကုလားပဲဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ နႏြင္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပဲကိုမႏူးတႏူး ပဲအျခမ္းလိုက္ အေနအထား မပ်က္ေအာင္ ျပဳဳပ္ျပီးထားပါ
  • မက်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ကာ ေ႐စိမ္ထားပါ
  • အာလူးကို အခြံခြာျပီး သင့္သလိုလွီးကာ ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕နဲ႕ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ င႐ုတ္သီးေထာင္းကိုထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္မ်ားကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ထားေသာအာလူးမ်ား ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ကိုထည့္ေမႊျပီး ဆီဆက္ျပီးသတ္ပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ မီးပိတ္ထားေပးပါ
  • ဆီသတ္ျပီးတာနဲ႕ ျပဳပ္ထားေသာ ပဲအိုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ျပီး ေရလိုသေလာက္ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႕ အာလူး ႏူးေအာင္ တည္ေပးကာ ေရစိမ္ထားေသာ မက်ည္းမွည့္ကို လက္နဲ႕နယ္ေဖ်ာ္ျပီး မက်ည္းရည္ ထည့္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ကုလားေလးမဆလာကို ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ
  • မဆလာနံ႕ ေမႊးေနေသာ သတ္သတ္လြတ္ပဲဟင္း အရည္ေသာက္ဆမ္းကို ပလာတာႏွင့္ျဖစ္ေစ ထမင္းနဲ႕ ျဖစ္ေစ အဆင္ေျပသလို င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ လွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္း ပူစီနံႏွင့္ သံပုရာညွစ္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment