Friday 3 March 2017

အမဲသား တောချက်ဟင်း


ဒီေန႔ေတာ့ ေစ်းကေန ဝယ္လာတဲ႔ အမဲသား အတိုအစေလးေတြ အ႐ိုးႏုေလးေတြ အမဲဝမ္းတြင္းသားေလးေတြရယ္ကို ေရာၿပီးေတာ႔ ေတာခ်က္ ဆီျပန္ဟင္းေလးတစ္မယ္ ခ်က္ပါတယ္ ထမင္းစားလို႔ ျမိန္ေစတဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. အမဲသားအစံု -1 kg
  2. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ေလးမႊာ
  5. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ သာသာသာ
  6. စပါးလင္္ - တစ္ပင္
  7. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ - သံုးခက္ခန္႔
  8. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  11. အရသာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ

ျပငိဆင္ပံု
  • အစံုပါေသာ အမဲသားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ခ်င္းတို႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • စပါးလင္ အရင္းပိုင္းကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးမွဳန္႔ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီႏွင့္ စပါးလင္တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • ပိုေနေသာ စပါးလင္အပင္ကို ေရေဆးျပီး အထံုးေလး ထံုးထားပါ
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကို ေရေဆးျပီး အရြက္ ေႁခြထားပါ
  • ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • အဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ထည္႔ေပးပါ
  • ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကိုထည့္ၿပီး အရသာဝင္ေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ
  • ၿပီးတာနဲ႔ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ေမႊၿပီးတာနဲ႔ အဖံုးအုပ္ကာ ျပန္တည္ေပးပါ
  • ပထမဆံုး ထည့္ထားတဲ့ လံုးရည္ခမ္းလာတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး ဆက္တည္ေပးပါ
  • ပထမတစ္ရည္ ခမ္းေအာင္တည္ေပးၿပီး အသားႏူးမႏူး ျမည္းေပးပါ
  • အသားမႏူးေသးပါက ေရထပ္ထည့္ၿပီး တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႔ အရသာျမည္ၿပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ဆီျပန္ေအာင္ ဆက္တည္ေပးပါ
  • ဆီမျပန္ခင္ အိုးမကပ္ေစေအာင္ မၾကမၾကာ ေမႊေပးပါ
  • ေရခမ္းၿပီး ဆီျပန္လာပါက မီးပိတ္ေပးပါ
  • အရသာ႐ွိၿပီး ေမႊးပ်ံ႕ေနတဲ့ အမဲသားအစံု ေတာခ်က္ဆီျပန္ဟင္းကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment