Thursday, 18 May 2017

ဂုံး စပါးလင်ပြုပ်




အင္မတန္မွ ေစ်းႀကီးလြန္းေသာ ဂံုးေလးေတြကို ၀ယ္မစားရင္လဲ မစားရတာဘဲ ႐ွိမွာမို႕လို႕ မ်က္ေစ့စံုမွိတ္ ၀ယ္ပလိုက္မိေလျခင္းေပါ့႐ွင္ ျမန္မာျပည္က ဂံုးေလးေတြနဲ႕ အျပင္ခြံမတူေပမဲ့ အတြင္းသား အရသာကေတာ့ အတူတူပါဘဲ ျပဳပ္နည္းေလးလဲ လြယ္ကူပါတယ္ ေသာက္တဲ့အခါမွာေတာ့ လ်ွာလည္သြားေစတဲ့အတြက္ လြယ္ကူျမန္ဆန္ ျပဳပ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဂံုး - တစ္ဗူး
  2. စပါးလင္  - တစ္ပင္
  3. ခ်င္း - လွီးျပီးသား ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္ခန္႕
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  5. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  6. င႐ုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  8. သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဂံုးကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  2. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး အ႐ွည္အေျမွာင္းေလးမ်ား ရေအာင္ လွီးထားပါ
  3. စပါးလင္ကို ေရေဆးျပီး အနည္းငယ္ ေက်သြားေအာင္ ထုျပီးထံုးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  5. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
  6. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ဂံုမ်ား စပါးလင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆားႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ကိုထည့္ပါ
  7. ျပီးလ်ွင္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  8. ေရ ၁၅မိနစ္ေလာက္ ပြက္ပြက္ဆူျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ခပ္ကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  9. ျပဳပ္ခ်ိန္ၾကာပါက ဂံုးအသားမ်ား ေပ်ာ့ျပဲသြားျပီး စားလို႕မေကာင္းေတာ့တဲ့အတြက္ ျပဳပ္ခ်ိန္ကို သတိထားေပးပါ
  10. ဟင္းရည္ပူပူေလးကို သံပုရာရည္ညွစ္ျပီး စားပြဲျပင္ေပးပါ
  11. ဂံုးအသားမ်ားကို ဖယ္စားျပီး ဂံုးျပဳပ္ရည္ ပူပူစပ္စပ္ ေမႊးေမႊးေလးကို ေသာက္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment