Monday, 22 May 2017

ကြက်ဟင်းခါးသီး အစာသွပ်ဟင်း







လူ႕ေလာဘ အေတာသတ္မရ ဆိုတဲ့အတိုင္း ေစ်းတခါသြားရင္ အသား၀ယ္ရင္ ပိုပို၀ယ္မိတာက မ်ားမ်ားသြားေလေတာ့ အဲဒီအသားေတြ ကုန္ေအာင္ခ်က္ဖို႕ စဥ္းစားရတာလဲ အခါခါပါဘဲ။

အခုရက္ထဲ အစာသြပ္ဟင္းေလးေတြ စားလို႕ေကာင္းေနတဲ့အတြက္ ဒီတခါေတာ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အစာသြပ္ေလး ခ်က္ျဖစ္ျပန္ပါတယ္ အရမ္းကို စားေကာင္းလြန္းလို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ဟင္းခါးသီး - အလံုးႀကီးႀကီး တစ္လံုး 
  2. ၀က္သား - 250 g
  3. ၾကက္သြန္နီ - ဥႀကီးႀကီး တစ္လံုး (ဆီသတ္ရန္ အနည္းငယ္ ခ်န္ထားပါ)
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ေလးမႊာ (ဆီသတ္ရန္ တစ္၀က္ခ်န္ထားပါ )
  5. ေကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း 
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (တစ္၀က္ကို အစာထဲထည့္ေပးပါ)
  7. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (တစ္၀က္ကို အစာထဲ ထည့္ေပးပါ)
  8. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (ဆီသတ္ရန္ တစ္၀က္ခ်န္ထားပါ )
  9. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း 

ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီး ပံုပါအတိုင္း လက္၃လံုးစာ အထူေလးေတြ လွီးေပးပါ 
  • လွီးထားေသာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအထဲမွ အေစ့မ်ားကို တဖက္ပိတ္ခ်န္ျပီး တဖက္မွ ကေလာ္ထုတ္ေပးပါ
  • ကေလာ္ထုတ္ထားေသာ ၾကက္ဟင္းခါးေစ့မ်ားကိုဖယ္ျပီး အေစ့ခြံေလးမ်ား ခြာျပီးယူထားပါ
  • ၀က္သားကို ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းကာ ဆား နႏြင္း အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုပ္ႏုပ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ၀က္သား ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ နႏြင္းမွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕ ေကာ္မွဳန္႕ႏွင့္ ဆီအနည္းငယ္တို႕ကို ေရာျပီးနယ္ထားေပးပါ
  • အသားကို အရသာနယ္ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲကို အစာသြတ္ေပးပါ
  • အစာသြပ္ျပီးလို႕ ပိုေနတဲ့ အစာေတြကို ဆီသတ္ရန္ ခ်န္ထားေပးပါ
  • အစာသြပ္ျပီးျပီဆိုတာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးကာ ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ခ်န္ထားေသာ နႏြင္းမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးတို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ ပိုေနေသာ အစာမ်ားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္ထားေသာ အသားမ်ား မာလာပါက အစာသြပ္ထားေသာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • အထက္ေအာက္ အသာလွန္ေပးျပီး အစာသြပ္ထားေသာ အသားမ်ား မာလာပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ပါ
  • ျပီးလ်ွင္ ခ်န္ထားေသာ ဆားႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕ကို ထည့္ေမႊေပးျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ၾကက္ဟင္းခါးသီး ႏူးလာျပီဆိုရင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment