ၾကက္သား ငါးတို႔နဲ႔ ခ်က္ထားတဲ႔ ၾကာဇံခ်က္ ခ်က္နည္းေလးေတြကို မာမာ မၾကာခန တင္ဘူးပါတယ္ ဒါေပမဲ႔ ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္႐ိုးျပဳပ္ရည္နဲ႕ ၾကာဇံခ်က္ေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကာဇံခ်က္ထဲ ထည့္ရမဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ အသားမပါတာကလြဲရင္ အတူတူပါဘဲ ဒါေၾကာင့္မို႕ အသားမပါဘဲ ၾကက္႐ိုးျပဳပ္ရည္နဲ႕ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ ၾကာဇံခ်က္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ပဲၾကာဇံ အေျခာက္ – 200 g
- ၾကက္႐ိုး – 1000 g ၾကက္ေပါင္မွ အသားထြင္ျပီးသား အ႐ိုးကို သံုးပါတယ္
- ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ေသးေသး ၅လံုး (ဟင္းရည္ထဲထည့္ရန္)
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တစ္လံုး (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ တစ္လံုး (ဆီသတ္ရန္)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ (ဆီသတ္ရန္)
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္ (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- သံပုရာသီး - သံုးလံုးခန္႕ (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္ခန္႕ (အခ်ဥ္တည္ရန္)
- နံနံပင္ - စားႏိူင္သေလာက္
- မွဳိေျခာက္ – 30 gခန္႕
- ပဲလိပ္ေျခာက္ – 30 g
- ပန္းေျခာက္ – 30 gခန္႕
- နႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (ဆီသတ္ရန္)
- ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ဆီသတ္ရန္)
- ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
- အခ်ဳိမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးမႊာ (ဟင္းရည္အနံ႕ အရသာအတြက္ သံုးရန္)
- င႐ုတ္ေကာင္း - ၁၀ေစ့ခန္႕ (ဟင္းရည္အနံ႕ အရသာအတြက္ သံုးရန္)
အခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲဖက္စားရန္အတြက္ ျပင္ဆင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာ၍ ပါးပါးလွီးကာ ေရေဆးထားပါ
- င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ
- ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားကာ အားလံုးကို ဆားႏွင့္ သံပုရာသီး တျခမ္းညွစ္၍ နယ္ထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
- သံပုရာသီးကို အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ထားပါ
- င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
- ငါးငံျပာရည္ကို ျပင္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- ပဲၾကာဇံ မွဳိေျခာက္ ပန္းေျခာက္ ပဲလိပ္တုိ႔ကို သတ္သတ္ဇလံု တလံုးစီမွာ ေရျမဳပ္ေအာင္ စိမ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
- င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္သြန္နီ အလံုးေသးမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးမႊာကို အခြံခြာျပီး င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ေရာေထာင္းထားပါ
- ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ထက္၀က္ပိုင္းထားပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အုိးထဲမွာ ေရ(၄လီတာ)ထည္႔ျပီး ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ျပဳတ္ထားပါ
- ၾကက္႐ိုးျပဳဳတ္ရည္ ပထမတရည္ ၁၅မိနစ္ေလာက္ ဆူျပီးပါက ေရအားလံုး သြန္ေပးကာ ေရေဆးခ်ေပးပါ
- ေနာက္ထပ္ အ႐ိုးမ်ားျမဳပ္ေအာင္ ေရထပ္ထည့္ျပီး အ႐ိုးမ်ား ႏူးေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
- ၾကက္႐ိုးမ်ား ႏူးလာလွ်င္ အျပဳတ္အုိးကို မီးပိတ္လိုက္ျပီး အ႐ိုးမ်ားကို ျပန္ဆယ္၍ အေအးခံျပီးမွ အ႐ိုးမွာ ကပ္ေနေသာ အသားမ်ားကို အရင္ဖယ္ထားျပီးမွ အ႐ိုးမ်ားကို ေထာင္းေပးပါ
- ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ေထာင္းျပီး အရည္ငင္ကာ အ႐ိုးမ်ားကို ဖယ္ျပီး အရည္မ်ားကို ဇကာႏွင့္စစ္ကာ ေနာက္ထပ္အိုးတလံုးထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ
- ေရကိုအေနေတာ္ ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ျပီး ထြင္ထားေသာ အသားမ်ားျပန္ ထည့္ကာ ဟင္းရည္အိုးကို ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္အိုး တည္ထားခ်ိန္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ကို ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ထားပါ
- ေရစိမ္ထားေသာ ပန္းေျခာက္ မွဳိေျခာက္ ပဲလိပ္ေျခာက္ႏွင့္ င႐ုတ္သီး ဆီသတ္တုိ႔ကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ။
- ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ ေထာင္းထားေသာ အရည္ကို ေရဆူေအာင္ ျပန္တည္ေပးပါ
- ေရဆူလာလွ်င္ င႐ုတ္သီးဆီသတ္ ပဲၾကာဇံ မွဳိေျခာက္ ပန္းေျခာက္ ပဲလိတ္ေျခာက္ တုိ႔ကိုထည္႔ျပီး ေရဆူလာေအာင္ တည္ေပးပါ
- ဟင္းရည္ အရသာအတြက္ ငါးငံျပာရည္ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီတု႔ိကုိ ထည္႔ျပီ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီးပါက င႐ုတ္ေကာင္း ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းခပ္၍ အရသာျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ေပးျပီး သံပုရာသီး ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ င႐ုတ္သီးစိိမ္း င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ နံနံပင္တို႕ႏွင့္ သံုးေဆာင္ႏိူင္မဲ့ ၾကက္႐ိုးျပဳတ္ ၾကာဇံခ်က္ပူပူေလး ရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment