Sunday 30 October 2016

အိမ္လုပ္ ငါးငပိရည္က်ဳိ ေမႊးေမႊးေလး (ငါးငပိလုပ္နည္း)












ငါးငပိရည္က်ဳိေလးေတြ ဆိုင္က၀ယ္စားရတာ စိတ္မသန္႕ေလေတာ့ အိမ္မွာဘဲ ငါးေလးေတြကို ငါးပိရည္က်ဳိ လုပ္ျဖစ္ပါတယ္ စိတ္၀င္စားရင္ေတာ့ လုပ္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္ ျမန္မာျပည္မွာလို ငါးပိလုပ္ေလာက္ေအာင္ ငါးသန္ငါးႏုတ္ေတြ မေပါေလေတာ့ တခါတရံ ေစ်းခ်ေလ့႐ွိတဲ့ ဘာဆာငါးနဲ႕ဘဲ လုပ္ရပါေတာ့တယ္ ။

ငါးပိဆိုတာမ်ဳိးက ငါးသန္ငါးႏုတ္ေလးေတြကိုလုပ္မွ ပိုျပီးခ်ဳိသလို ငါးပိရည္ က်ဳိတဲ့အခါမွာ ပိုျပီးျပစ္ပါတယ္ မာမာကေတာ့ ႐ွိတဲ့ငါးေလးနဲ႕ဘဲ လုပ္ထားပါတယ္ ဒီငါးကေတာ့ သန္႕စင္ေပးျပီးသားျဖစ္လို႕ တျခားအပိုေတြ ဘာမွ လုပ္ေပးစရာ မလိုပါဘူး။

တကယ္လို႕မ်ား ငါးသန္ငါးႏုတ္ေလးေတြနဲ႕လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ငါးပိလုပ္နည္းေလး နည္းနည္းေျပာင္းပါတယ္ ငါးေတြကို အပုတ္မခံခင္မွာ ဗိုက္ထဲက မလိုတာေတြ ဖယ္ရတာမ်ဳိးလုပ္ေပးရတယ္ အဲဒါေတြ မဖယ္ရင္ ငါးပိက ခါးသြားတတ္ပါတယ္ က်န္တာကေတာ့ အပုတ္ခံျပီး ဆားကူး႐ံုပါဘဲ။

ငါးရံ႕လို ငါးအေကာင္ႀကီးႀကီးကို လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ငါးအေၾကးခြံေတြ ဗိုက္ထဲက မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးျပီး ဇလံုထဲမွာ ေရႏွင့္ငါးကိုထည့္ျပီး ပိတ္စပါးႏွင့္ ေသေသခ်ာအုပ္ကာ သံုးရက္ေလာက္ ထားျပီးမွ အရည္မ်ားသြန္ေပးကာ ဆားကူးျပီး ငါးပိျဖစ္ေအာင္ ျပန္ႏွပ္ေပးရပါတယ္။

ငါးပိသဘာ၀က ငါးကိုအပုတ္ခံျပီး လုပ္ရတာျဖစ္လို႕ ပထမတရက္ ငါးကိုအပုတ္ခံျပီးစ အခ်ိန္မွာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလးနံပါတယ္ ဒါေပမဲ့လဲ ငါးပုတ္မွ ငါးပိေကာင္းေလး ရတာျဖစ္လို႕ ပထမ တရက္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလး အသက္ေအာင့္ျပီး ငါးပုတ္ကို ဆားကူးေပးရတယ္ ဆားကူးတဲ့အခါမွာလဲ ဆားကို ခ်င့္ခ်ိန္ေပးပါ ဆားေပါ့တဲ့အခါ ငါးပိက အူျပီးမေမႊးဘဲ ပုတ္အက္အက္ ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္ ဆားကို သာသာထိုးထိုးေလး အငံပိုျပီး ကူးေပးပါ။

ေနာက္ေန႕ေနာက္တႀကိမ္ထပ္ျပီး ဆားကူးရင္ေတာ့ ငါးပိနံ႕ေလးသင္းလာျပီမို႕ ကိုယ္တိုင္လုပ္ ငါးငပိရည္က်ဳိေလးကိုၾကည့္ျပီး ပီတိေတြျဖာရပါျပီ ငါးပိေကာင္းေကာင္းေလး ရေအာင္ေတာ့ တစ္လေလာက္ ႏွပ္ေပးရပါတယ္ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ငါးပိရည္က်ဳိဖို႕ ငါးပိေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဘာဆာငါး သို႕မဟုတ္ ႏွစ္သက္ရာငါး - ၂ကီလို
  2. ဆားၾကမ္း - ၁၅က်ပ္သား (ဆားအေပါ့အငံကို ခ်င့္ခ်ိန္ျပီး ထည့္ေပးပါ)
  3. ဆန္ေဆးရည္ - လိုသေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဘာဆာငါးကို ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲ ေလလံုေအာင္ထုတ္ျပီး ဇလံုတလံုးထဲမွာ တရက္ႏွင့္ တညေလာက္ထားေပးပါ
  • ေနာက္ေန႕ညေနေလာက္မွာ ငါးထုတ္ကိုျဖည္ျပီး သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ငါးမ်ားေက်ေအာင္ ဖိေခ်ေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ား ေက်သြားပါက ဆား၅က်ပ္သားေလာက္ ထည့္ေပးကာ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ဆားမေပါက္ႏိူင္ေသာ ဇလံုထဲမွာထည့္ကာ ယင္ေကာင္မနားေစရန္ ပိတ္စပါးပါးေလးႏွင့္ လံုေအာင္အုပ္ျပီး ေနလွန္းေပးပါ
  • ေနာက္ေန႕မနက္မွာ ေနာက္ထပ္ဆား ၅က်ပ္သားေလာက္ ထပ္ထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊကာ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး ေနလွန္းေပးပါ
  • ေနာက္ထပ္၃ရက္ေလာက္ ေနလွန္းေပးျပီးပါက ငါးအသားမ်ား အနည္းငယ္ ေျခာက္စျပဳလာျပီျဖစ္လို႕ ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲ ေျပာင္းထည့္ပါ
  • ပုလင္းထဲကို ဖိဖိထည့္ေပးျပီး ပုလင္းျပည့္ေအာင္ မထည့္ဘဲ လက္၃လံုးေလာက္ ေနရာခ်န္ေပးပါ
  • ဆား ၅က်ပ္သားေလာက္ကို ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ေဖ်ာ္ကာ ငါးပိပုလင္း ေနရာလြတ္ေနေသာ အထဲသို႕ ေလာင္းခ်ေပးကာ ပလပ္စတစ္စႏွင့္ လံုေအာင္အုပ္ကာ ထိုပုလင္းကို တပါတ္ေလာက္ ေနလွန္းေပးပါ
  • ျပီးရင္ေတာ့ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း တလေလာက္ထားေပးပါ
  • လျပည့္ေန႕ေရတက္ခ်ိန္မွာ ငါးပိပုလင္းထဲမွ တက္လာေသာ ငံျပာရည္ကို ခပ္ထားျပီး ဟင္းခ်က္ရာတြင္ သံုးႏိူင္ပါတယ္
  • ခပ္လိုက္ေသာ ငံျပာရည္အစား ဆားအနည္းကို ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ေဖ်ာ္ျပီး ထပ္ျဖည့္ေပးကာ ပုလင္းကို လံုေအာင္ ျပန္အုပ္ေပးပါ
  • လကြယ္ရက္မွာ ငံျပာရည္မ်ား ခမ္းသြားတတ္ျပီး လျပည့္ရဆိုရင္ေတာ့ ငံျပာရည္ ျပန္ျပီးတက္လာတတ္ပါတယ္
  • ထိုနည္းအတိုင္း ငံျပာရည္ကို တလတခါ ခပ္ယူျပီး ဆားရည္ျပန္ျပီး ျဖည့္ေပးရသလို ငါးပိႏွပ္ထားခ်ိန္ တလေလာက္ ျပည့္တာနဲ႕ ငါးပိနပ္ပါျပီ
  •  ငါးငပိနပ္ျပီဆိုပါက ငါးပိရည္က်ဳိရန္ ငါးငပိေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။

1 comment:

  1. Hello, Ma Ma Mar,
    Have you already tasted above salty fish paste?
    May you please write a post about it.
    I really want to see how it looks.
    Thank you Ma Ma Mar.
    Happy New Year!
    Yin Myo Kaung

    ReplyDelete