Saturday, 22 October 2016

ကန်စွန်းဥပေါင်း







ကန္စြန္းဥရဲ႕ ေကာင္းက်ဳိးေတြ လိုက္ဖတ္ရင္း လူ႕ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ မ်ားစြာေသာ ေကာင္းက်ဳိးေတြ အေထာက္အကူ ေပးတယ္ဆိုတာ သိလာေတာ့ ကန္စြန္းဥကို သရည္စာတခုလို လုပ္စားမိျပန္ပါတယ္။

ကန္စြန္းဥ စားသုးံျခင္းျဖင့္ အျမင္အာရုံ ဆုံးရႈံးမႈ မျဖစ္ရေလေအာင္ ကူညီေပးျပီး 
က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အတြက္ ကန္စြန္းဥကို မၾကာမၾကာ စားေပးသင့္တယ္လို႕ ဆိုၾကပါတယ္

ကန္စြန္းဥကို စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ကန္စြန္းဥမွာ ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေရာက္သြားတဲ့အခါ  ဗီတာမင္ A အျဖစ္သုိ႔ ေျပာင္းလဲေပးတဲ့ beta-carotene ပမာဏေျမာက္မ်ားစြာ ပါရိွပါတယ္လို႕လဲ ဆိုၾကပါတယ္ ကန္စြန္းဥက အမွ်င္ဓာတ္ အရင္းအျမစ္ေကာင္းကာ ပုံမွန္အရြယ္အစားရိွတဲ့ ကန္စြန္းဥ တလုံးစားျခင္းက အမွ်င္ဓာတ္ ၄ ဂရမ္ ရရိွေစတယ္လို႕ ဆိုၾကျပန္ပါတယ္။

အျမင္အာရုံ ဆုံးရႈံးမႈကို ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္ ဗီတာမင္ A က ကုိယ္ခံအားစနစ္ တုိးျမင့္ေစႏုိင္ျပီး မ်က္စိနဲ႔ အရိုးေတြ ပိုမိုျပီး က်န္းမာေစႏုိင္ပါတယ္လို႕လဲ ေျပာၾကျပန္တဲ့အတြက္ ကန္စြန္းဥကို နည္းမ်ဳိးစံုလုပ္ျပီး စားသံုးေပးသင့္တဲ့အတြက္ ဒီေန႕ေတာ့ ငခ်ိတ္ကန္စြန္း ကန္စြန္းဥေပါင္းနည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ကန္စြန္းဥ - ခပ္ႀကီးႀကီး တလံုး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ပဲဆီ- ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႕
ျပင္ဆင္ပံု
  • ကစြန္းဥကို အခြံခြာျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
  • ေရေဆးထားေသာ ကန္စႊန္းဥကို ပံုပါအတိုင္း အကြင္းလိုက္ လွီးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ လွီးထားေသာ ကန္စြန္းဥမ်ားကို ေပါင္းအိုးဇကာထဲမွာ စီျပီးထည့္ေပးပါ
  • ေပါင္းအိုးေအာက္ခံအိုးထဲကို ေရတ၀က္သာသာေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေပါင္းအိုးေအာက္ခံေရအိုး ပြက္ပြက္ဆူလာပါက ကန္စြန္းဥထည့္ထားေသာ ေပါင္းအိုးဇကာကို ေရေႏြးအိုးေပၚတင္ျပီး ေပါင္းေပးပါ
  • ကန္စြန္းဥ အမ်ဳိးအစားေပၚမူတည္ျပီး ေပါင္းခ်ိန္မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ အနည္းဆံုး မိနစ္၂၀ေလာက္ ေပါင္းေပးျပီးပါက ကန္စြန္းဥကို ဒုတ္ခြ်န္ေလးႏွင့္ ထိုးထိုးၾကည့္ေပးပါ
  • ကန္စြန္းဥအသား ေပ်ာ့အိလာပါက မီးပိတ္ထားျပီး လက္က်န္အပူ႐ွိန္ႏွင့္ မီးဖိုေပၚမွာ တင္ထားေပးပါ
  • ကန္စြန္းဥအသား မေပ်ာ့ေသးဘဲ မာဆတ္ဆတ္ျဖစ္ေနပါက ေပ်ာ့လာတဲ့အထိ ေပါင္းေပးပါ
  • ပန္းကန္ခပ္ေသးေသး တခုထဲမွာ ဆီႏွင့္ဆားထည့္ျပီး ကန္စြန္းဥေပါင္းႏွင့္တို႕ကာ စားႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment