Saturday, 29 October 2016

အိႏၵိယစတိုင္​လ္ ၾကက္​သားဟင္း





ဒီေန႕ေတာ့ ေက်ာင္းပိတ္ရက္ေလးမွာ ၾကက္သားကို ေမႊးေမႊးေလးခ်က္ကာ ပလာတာ႐ိုက္ျပီး ပလာတာနဲ႕စားဖို႕ ျပင္ပါမယ္ ပလာတာ လုပ္နည္းကေတာ့ တင္ေပးျပီးသားျဖစ္လို႕ ၾကက္သားဟင္း ခ်က္နည္းေလးဘဲ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ေပါင္ - ေျခာက္ခု
  2. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ခြန္ႏွစ္မႊာ
  3. ခ်င္း - လက္မ၀က္ခန္႕သာသာ
  4. မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. နႏြင့္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  7. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. နံနံေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္ေတာင့္
  10. င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္း

ၾကက္သားႏွပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္ေပါင္မ်ားကို ေရေဆးျပီး ထက္၀က္ပိုင္း ခုတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စဥ္းထားပါ 
  • ခ်င္းတစ္၀က္ကို အခြံခြာထားျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • မဆလာ ဆား နႏြင္းမွဳန္႕ႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ကို ျပင္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးကာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တစ္နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီး အေစ့မ်ား ထုတ္ထားပါ
  • က်န္ေနေသာ ခ်င္းတစ္၀က္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • သံပုရာရည္ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
  • ဆီႏွင့္ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
  • ဟင္းမခ်က္ခင္ အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ေရခဲေသတၱာထဲမွ ထုတ္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကို ထည္႔ေပးကာ အညိွေရာင္ သန္းလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္း ခ်င္း နံနံေစ႔ ငရုတ္သီးမွဳန္႔တို႕ထည္႔ျပီး ၅ခ်က္ေလာက္ ဆက္တိုက္ေမႊပးပါ
  • ျပီးမွ အရသာ၀င္ေအာင္ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္ေပါင္မ်ားကို ဆီသတ္ထားေသာ ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး ေရာေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သားအသားမ်ား မာျပီးတင္းလာေတာ့မွ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ထည့္ေမႊေပးပါ ျပီးမွ ၾကက္သားျမဳပ္ရုံ ေရထည္႔ျပီး ပြက္လာေအာင္ တည္ေပးပါ
  • အိုးအဖံုးကို အုပ္ျပီး မီးနည္းနည္းျဖင္႔္ ၾကက္သားနူးအိလာသည္အထိ တည္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သား နူးအိျပီး ဆီမျပန္ခင္ ဆီလည္ေရလည္ေလး ရလာလွ်င္ သံပုရာရည္ႏွင့္ မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည္႔ျပီး သမေအာင္ ေရာေမႊကာ အိုးအဖံုး ျပန္အုပ္ထားျပီး မီးပိတ္ထားေပးပါ
  • ဆီမျပန္ခင္ ဆီလည္ေရလည္ေလး ရျပီဆိုတာနဲ႕ အ႐သာ႐ွိလြန္းတဲ့ အိႏၵိယစတိုင္လ္ ၾကက္သားဆီျပန္ ဟင္းကို ပလာတာႏွင့္ တြဲဖက္ကာ ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္တို႕ ျပင္ေပးျပီး သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment