Sunday, 9 October 2016

င႐ုတ္ေကာင္း ဆန္ေလွာ္မုန္႕ဟင္းခါး














မုန္႕ဟင္းခါးလို႕ ေျပာလိုက္တာနဲ႕ ခ်က္နည္းအစံု ေတြ႕ရမွာပါ ဒီေန႕ေတာ့ ကိုယ္စားဖူးတဲ့ အရသာေလးကို အေျခခံျပီး ဖားအံေဆး႐ံုေဘးမွာ ေရာင္းတဲ့ မုန္႕ဟင္းခါး အရသာအတိုင္း ရေအာင္ ခ်က္ထားကာ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ - 1000g
  • ငါးခူ - 500g
  • ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  • ဆား - လိုသေလာက္
  • ၾကက္ဥ - ၆လံုး
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး (ဆီသတ္ရန္ )
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၁၈လံုးခန္႕ (ဟင္းရည္ထဲထည့္ရန္ )
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ ၂၀ခန္႕ (ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာခန္႕ (ငါးဆီသတ္ရန္)
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ - ၁၀၀ဂရမ္
  • ခ်င္း - တလက္မခန္႕
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - စားႏိူင္သေလာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း (ငါးဆီသတ္ရန္)
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တလံုး (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  • ေရေအး - ၃လီတာခန္႕ (ဟင္းရည္ခ်က္ရန္ )
  • ေရေအး -၂လီတာခန္႕ (ငါးျပဳပ္ရန္ ငါး႐ိုးအရည္ငင္ရန္)
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပဲသီး ပဲပင္ေပါက္ ပူစီနံ နံနံပင္ သံပုရာသီး - လိုသေလာက္
ငါးျပဳပ္ရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ငါးခူကို ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ဆား နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုႏွင့္ ေရကို ငါးျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • ငါးက်က္ပါက ငါးျပဳပ္ရည္ကို ဖယ္ထားပါ
  • ငါးကိုအေအးခံျပီး အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ႏႊင္ေပးထားျပီး အ႐ိုးမ်ားကို ေထာင္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ အ႐ိုးမ်ားကို ငင္ေပးျပီး ဇကာျဖင့္စစ္ကာ အရည္ကိုယူထားပါ
ျပင္ဆင္ရန္
  • ၾကက္ဥ၅လံုးကို ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာကာထားပါ
  • ၾကက္ဥ တလံုးကို အစိမ္းခေလာက္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အလံုးႀကီးႀကီးကို အခြံခြာျပီး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာ၂၀ခန္႕ကို ဆီခ်က္ရန္ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅မႊာခန္႕ကို ငါးဆီသတ္ရန္ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ခ်င္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အလံုးေသးမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပဲသီး ပဲပင္ေပါက္ သံပုရာသီးတို႕ကို ေရေဆးကာ ျပင္ထားပါ
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ကို ေရအနည္းငယ္ျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ
  • နံနံပင္ ပူစီနံတို႕ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ပဲေၾကာ္ ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ျပင္ထားပါ

ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္

  • ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာ၂၀ေလာက္ကို အခြံခြာကာ အကြင္းလိုက္ ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • ဒယ္အိုးတလံုးမွာ ဆီ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တလံုးသာသာထည့္ပါ
  • မီးအပူေပးျပီး ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ထည့္ျပီး ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေမႊးျပီးႂကြတ္လာတာနဲ႕ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးထားပါ


ငါးဆီသတ္ရန္

  • ဒယ္အိုးထဲသုိ႔ ဆီထည့္ျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ  ခ်င္းတုိ႔ကိုထည့္ျပီး ေမႊးလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကိုထည့္ျပီး မိနစ္၀က္ေလာက္ ေရာေမႊေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ား င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ႏွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတ၀က္ကို ထည့္ေမႊေပးပါ
  • ငါးဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာလ်ွင္ မီးပိတ္ေပးပါ

ဟင္းရည္ခ်က္ရန္


  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးႀကီးႀကီး တလံုးထဲမွာ ငါးျပဳပ္ရည္ ငါးအ႐ိုး က်င္ထားေသာအရည္  ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း ငါးဆီသတ္ႏွင့္ ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္ဥတို႕ကို ထည့္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက ေနာက္ထပ္ေရ အေနေတာ္ ထပ္ထည့္ေပးပါ

  • ေရ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ ေရေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ကို ထည္႔ျပီး ေရာေမႊေပးပါ
  • ဆန္မွဳန္႕မ်ား ခဲမသြားေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕မ်ား အရမ္းမပြခင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အလံုးလိုက္ ထည့္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီမ်ား နူလာပါက ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူေနခ်ိန္မွာ အိုးအေပၚမွ စက္၀ိုင္းပံုစံ ေလာင္းခ်ေပးျပီး  တဖက္သတ္ထဲ ေမႊေပးကာ အရသာျမည္း၍ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • မုန္႕ျပင္ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ နံနံပင္ ပူစီနံ ၾကက္သြန္ဥ သံပုရာရည္  ပဲပင္ေပါက္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္အဖတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္အနည္းငယ္ ထည့္၍ အေပၚမွ မုန္႕ဟင္းရည္ ေလာင္းထည့္ကာ အရသာရွိလွေသာ င႐ုတ္ေကာင္း ဆန္ေလွာ္ မုန္႕ဟင္းခါးကို ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ

No comments:

Post a Comment