Tuesday, 21 June 2016

အသားတုကြော်





သတ္သတ္လြတ္ စားခ်င္သူမ်ားအတြက္ အရမ္းကို အဆင္ေျပေစတဲ့ အသားတုေၾကာ္ေလးပါ စားလို႔ေကာင္းျပီး ေၾကာ္ခ်ိန္လဲ မၾကာသလို ေၾကာ္ရတာလဲ လြယ္ကူလြန္းပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႔ေတာ႔ အသားတုေၾကာ္ ပူပူေလးနဲ႕စားဖို႕ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပန္ေထြေဖ်ာ္ေလးနဲ႔  ျပင္ဆင္ၾကပါမယ္။

အသားတုေၾကာ္က အေၾကာ္မတတ္ရင္ေတာ့ လြယ္မေယာင္နဲ႕ခက္ တိမ္မေယာင္နဲ႕နက္တဲ့ အသားတုေၾကာ္ပါဘဲ ဆီအမ်ားႀကီးနဲ႕ ေၾကာ္စရာ မလိုသလို အိုးကင္းပူ တိုက္တယ္ဆို႐ံု သာသာေလး ထည့္ျပီးေၾကာ္ရတဲ့ နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. အသားတု  - 100 g
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  3. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  4. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း

ပန္ေထြေဖ်ာ္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ႏွမ္းဆီ - ၃စက္ေလာက္
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  • နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • အခြံမ်ား ကြဲအက္လာျပီ ဆိုတာနဲ႕ အခြံမ်ားခြာကာ ေရထဲမွဆယ္ျပီး အေအးခံထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အရြယ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေက်သြားေအာင္ ေခ်ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွ ထြက္လာေသာ အရည္ထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီးစိမ္း ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ နံနံပင္ႏွင္႔ ႏွမ္းဆီတို႕ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
 အသားတုေၾကာ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. အသားတုမ်ားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ
  2. မာမာ ေရစိမ္တဲ့ အသားတုက မာတဲ့အတြက္ အခ်ိန္ၾကာေအာင္ ေရစိမ္ရပါတယ္ ျမန္မာျပည္က အသားတုက အသားုက အသားပြတဲ့အတြက္ ေရစိမ္ခ်ိန္ေလ်ွာ့ျပီး စိမ္ေပးရပါမယ္   
  3. အသားတုမ်ား ပြလာတာနဲ႕ ေရကုန္ေအာင္ ေရမ်ားညွစ္ျပီး ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕နဲ႕ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ
  4. ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  5. ဆီအေငြ႕ တက္လာတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ အသားတုကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  6. ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  7. ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ပန္းကန္ထဲေ ေျပာင္းျပီးထည့္ေပးပါ
  8. ပန္ေထြေဖ်ာ္ႏွင့္ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ့ အသားတုေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

1 comment:

  1. အသားတုေၾကာ္ရင္ေလ ဘယ္ေတာ့မွႂကြပ္ႂကြပ္ေလး မရဘူး႐ွင့္
    ဆီေတြနဲ႔ အိေနေရာ စားလိုက္ရင္ပဆီေတြစားလိုက္ရင္ဆီေတြမ်ား တယ္
    ေၾကာ္တာေတာ့ဆီနဲနဲနဲ႔ ပဲလွိမ့္တာ
    အဲဒါဘယ္လိုေၾကာ္ရမလဲ နည္းလမ္းေလးေပးာဦး႐ွင့္

    ReplyDelete