မနက်စောစော အဆာပြေ အစာလေးဘဲဖြစ်ဖြစ် နေ့လည်အဆာပြေ အစာလေးဘဲဖြစ်ဖြစ် အသုပ်လေးသုပ် ထမင်းလေးနဲ့ စားရတာလဲ မြန်မာပြည်ကို အလွမ်းတွေ ပြေစေသလို ကိုယ့်လက်ရာလေး မိသားစု စားတာမြင်ရရင် အင်မတန်မှ ပီတိတွေ ဖြစ်ရပါတယ်။
တို့ဟူးသုပ် တို့ဟူးကြော်ဆိုရင် ဘယ်အချိန်လာလာ စားချင်တာမို့ မြန်မာပြည်မှာ နေထဲက ကိုယ့်ဘာသာကိုယ် ကျိုတတ်အောင် အမျိုးမျိုး စမ်းပြီးကျိုပါတယ်။
အရသာ အမျိုးမျိုး ထွက်အောင်လဲ ကျိုကြည့်ဖူးလေတော့ အခုလဲ တို့ဟူးကို ဆားအရသာထည့်ပြီး ကျိုထားတာလေး ပြောပြချင်ပါတယ် အစိမ့်ခပ်ပေါ့ပေါ့ မဟုတ်ဘဲ အစိမ့်ခပ်လေးလေး အရသာလေးမို့ တို့ဟူးအရသာကို ပိုပြီးပေါ်စေပါတယ်။
တို့ဟူးကျိုရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
- ပဲအစိမ်းမှုန့် ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး ၃ဗူးကို ရေ ၄ဗူးခွဲနှင့် ၅နာရီလောက် အနည်းဆုံးစိမ်ထားပါ
- ပဲကျိုပြီးသားထည့်ရန် အနေတော် စတီးဇလုံကို ဆီသုပ်ထားပေးပါ
- ပဲကျိုမည့်အိုးကို အောက်ခြေထူပြီး မကပ်သော အိုးကိုသုံးကာ အပူပေးပါ
- အိုးပူလာတာနဲ့ ပဲရည်ကို အရင်ထည့်ပြီး ၂မိနစ်လောက် ပြစ်လာအောင် ကျိုလိုက်ပါ
- ပဲရည်ပြစ်လာတာနဲ့ ကျန်နေသော ပဲအနှစ်များကို မုန့်လုပ်လျှင်သုံးသော ဂျုံစစ်ဇကာခံကာ ပဲရည်အိုးထဲလောင်းချပါ
- ဆီ ထမင်းစားဇွန်း ၂ဇွန်းနှင့် ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်မရှိတရှိထည့်ပြီး ဆက်တိုက်မွှေပေးပါ
- ၁၁မိနစ်လောက်နေရင် ပဲအနှစ်ပြစ်လာပြီဆိုတာနဲ့ ဆီသုပ်ထားသော ဇလုံထဲကို ခပ်မြန်မြန်လောင်းချပါ
- မျက်နှာပြင် ညီအောင်ညှိပြီး နာရီ၀က်လောက် အအေးခံကာ လိုသလို စားသုံးနိူင်ပါပြီ
ချဉ်ငံစပ် အသုပ်သုပ်ရန်
- တို့ဟူးကို အနေတော် အတုံးလေးတွေ လှီးပေးပါ
- မန်ကျည်းသီးမှည့် ကွမ်းသီးဆံလုံးလောက်ကို ရေဆေးပြီး ရေနွေးနွေးဖြင့် စိမ်ထားပါ
- ပဲအကျက်မှုန့် ငရုတ်သီးအလှော်မှုန့် ငါးငံပြာရည် ပုဇွန်ခြောက်မှုန့် ကြက်သွန်ဖြူဆီချက် အရသာမှုန့် နံနံပင် ခပ်ပါးပါးလှီး ကြက်သွန်နီ ခပ်ပါးပါးလှီးပြီး ပြင်ထားပါ
- တစ်ပွဲစာ တို့ဟူးကို ဇလုံထဲထည့်ပြီး နံနံပင် အနည်းငယ် ကြက်သွန်နီ အနည်းငယ် ပဲမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းမောက်မောက် ပုဇွန်ခြောက်မှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းမောက်မောက် ငရုတ်သီးမှုန့် ကြိုက်သလောက် ငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်း တစ်၀က် မကျည်းမှည့်ရည် ထမင်းစားဇွန်း တစ်၀က် အရသာမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က် ဆီချက် ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲထည့်ပြီး ခပ်ဖွဖွလေး နယ်ပေးပါ
- ဂေါ်ဖီနှင့် နံနံပင်တို့ထည့်ပြီး သုပ်လိုက သုပ်နိုင်ပါတယ်
- အရသာ သမအောင် နာ်ပေးပြီးတာနဲ့ အရသာရှိသော ချဉ်ငံစပ် တို့ဟူးသုပ်လေး ရပါပြီ
ဒီေန႕ေတာ့ မနက္ထဲက ႐ြာလိုက္တဲ့မိုး တေနကုန္အံု႕ဆိုင္း မွဳိင္းေ၀ေနေလေတာ့ ဟင္းခါးပူပူေလးနဲ႕ တို႕ဟူးသုပ္ေလး စားခ်င္မိသြားတယ္ ဒီေတာ့လဲ မာမာ့ထံုးစံအတိုင္း စားခ်င္တာကို စားလိုက္ရမွ ေနသာထိုင္သာေလးက ႐ွိေလေတာ့ ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ကို တို႕ဟူးက်ဳိေလ သတည္းေပါ့။
တို႕ဟူး တံုတံုအိအိေလး က်ဳိျဖစ္သြားေတာ့ အေအးခံျပီး သကာလလို႕ သုပ္ဖို႕ျပင္ရျပန္ကာ ခပ္ေမာေမာနဲ႕ဘဲ သုပ္လိုက္ပါတယ္ တို႕ဟူးက်ဳိ နည္းေလးကေတာ့ မာမာ့ဘေလာ့ထဲမွာ ေရးျပီးသားျဖစ္လို႕ ဟင္းခါးပူပူ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕အရမ္းလိုက္ဖက္တဲ့ တို႕ဟူးသုပ္နည္းေလးကိုဘဲ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
တို႕ဟူး တံုတံုအိအိေလး က်ဳိျဖစ္သြားေတာ့ အေအးခံျပီး သကာလလို႕ သုပ္ဖို႕ျပင္ရျပန္ကာ ခပ္ေမာေမာနဲ႕ဘဲ သုပ္လိုက္ပါတယ္ တို႕ဟူးက်ဳိ နည္းေလးကေတာ့ မာမာ့ဘေလာ့ထဲမွာ ေရးျပီးသားျဖစ္လို႕ ဟင္းခါးပူပူ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕အရမ္းလိုက္ဖက္တဲ့ တို႕ဟူးသုပ္နည္းေလးကိုဘဲ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- က်ဳိျပီးသား တို႔ဟူး - သံုးလက္မပါတ္လည္စာ တစ္တံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၁၅မႊာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
- ပဲအက်က္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္ ျပင္ေပးထားပါ
- အခ်ဳိမွဳန္႕ - လိုသေလာက္ ျပင္ေပးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံးေ
- ေရွာက္ရြက္အႏု - ႏွစ္သက္သေလာက္
- မန္က်ည္းသီးမွည္႔ - ကြမ္းသီးလံုး တစ္လံုးစာေလာက္
- ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- င႐ုတ္သီးအက်က္မွဳန္႕ - ႏွစ္သက္သေလာက္ သံုးေပးပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာၾကီးၾကီး ဆယ္မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာဆီ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူးစာႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္ ေလ်ွာ့ပလိုက္ျပီးမွ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေမႊပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အ၀ါေရာင္ သန္းလာျပီး ႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ေပးကာ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ
- ဆီကိုအေအးခံထားျပီးမွ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္မ်ားကို ေရာေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- တို႔ဟူးကို မထူမပါးေလးေတြ လွီးေပးကာ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ထည္႔ထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ေရွာက္ရြက္ကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးရိပ္ရိပ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
- မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ကာ ေရစိမ္ထားပါ
- လိုအပ္ေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
- ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ တို႔ဟူးတစ္ပြဲစာကို ထည္႔ထားေပးပါ
- ထိုဇလံုထဲမွာ ၾကက္သြန္နီ အနည္းငယ္ ေရွာက္ရြက္ အနည္းငယ္ ပဲအက်က္မွဳန္႔ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခြဲ အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း င႐ုတ္သီးအက်က္မွဳန္႕ တို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
- အရသာ သမသြားတာနဲ႔ ျမည္းေပးျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အေပါ႔အငံ အရသာကို ျပင္ေပးကာ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ႔ ခ်ဥ္ငံစပ္ တို႔ဟူးသုပ္ အသုပ္ပြဲကို ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment