Saturday 11 June 2016

ငါးဆုတ် အစာသွပ်











ဒီေန႕ေတာ့ အလုပ္နည္းနည္းအားတာနဲ႕ ငါးဆုတ္အစာသြပ္ေလး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ငါးဖယ္အစစ္က မ႐ွိသေလာက္ကို ႐ွားလြန္းေတာ့ ငါးဖယ္အစာသြပ္နဲ႕တူေအာင္ ဘာဆာငါးကို စိတ္႐ွည္လက္႐ွည္ ေၾကာ္ထားလို႕ ငါးဖယ္အ႐ွဳံးေပးရေလာက္ေအာင္ စားေကာင္းလြန္းတဲ့ အစာသြပ္ေလး ဆိုရင္လဲ ပိုမွန္ပါလိမ့္မယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဘာဆာငါး - 400 g
  2. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  3. soy sauce - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. cornflour - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  6. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  7. ေရ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  9. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၁၅မႊာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  10. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
  11. ငါးငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
  12. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  13. သံပုရာသီး - တျခမ္း
  14. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  15. နံနံပင္ - အနည္းငယ္
  16. င႐ုတ္သီးစိမ္း - အနည္းငယ္
  17. ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုးသာသာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  18. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု

ျပင္ဆင္ပံု
ငါးဆုတ္ေၾကာ္ရန္
  1. ဘာဆာငါးကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားကာ အေနေတာ္ အတံုးေလးမ်ား တံုးထားပါ
  2. cornflour soy sauce င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ေရတို႕ကို ေရေဖ်ာ္ထားပါ
  3. ဘလင္ဒါထဲ ငါးမ်ားထည့္ျပီး တမိနစ္ႀကိတ္ တခါနားကာ ၃ခါေလာက္ အရင္ဆံုးႀကိတ္ေပးပါ
  4. ျပီးေတာ့မွ အရသာစပ္ထားေသာ အရည္ေဖ်ာ္ကိုထည့္ျပီး တမိနစ္ႀကိတ္ တခါနား ၁၀ခါေလာက္ ႀကိတ္ေပးပါ
  5. အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ အသားထူေသာ ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲ ငါးႀကိတ္သားမ်ားကို ေျပာင္းထဲ့ပါ
  6. အိတ္ဧ။္ေထာင့္ တေနရာကို ကပ္ေၾကးႏွင့္ လက္တဆစ္ သာသာေလာက္ ညွပ္ေပးပါ
  7. ဒယ္အိုးတလံုးထဲ ဆီထည့္ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ
  8. ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ့ေပးပါ
  9. လက္ကို ေရစြတ္ျပီး ေရခါထားပါ
  10. ျပီးမွ ငါးႀကိတ္သားကို ပလပ္စတစ္အိတ္ေထာင့္မွ ငါးဆုတ္တလံုးစာ လက္ထဲကို ညွစ္ခ်ျပီး ခပ္ဖြဖြ ဆုပ္ေပးျပီးမွ ဆီအိုးထဲကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  11. လက္မွာ ေရေျခာက္သြားရင္ လက္ကိုေရျပန္စြတ္ျပီး ဆီအိုးနဲ႕ေ၀းေ၀းမွာ ေရျပန္ခါေပးပါ
  12. ထိုနဘ္းအတိုင္း ငါးႀကိတ္သားမ်ား ကုန္ေအာင္ေၾကာ္ေပးပါ
  13. ေၾကာ္ေနစဥ္ ငါးဆုတ္မ်ား ပြတက္လာတဲ့အတြက္ အိုးထဲဆန္႕သေလာက္ဘဲ ငါးဆုတ္ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  14. ငါးႀကိတ္သားမ်ား ကုန္တဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  15. ငါးဆုတ္မ်ား ပြတက္လာျပီး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ထားပါ
  16. အားလံုးေၾကာ္လို႕ ျပီးျပီဆိုတာနဲ႕ ဆီအိုးကို နံပါတ္၂ေလာက္အထိ မီးထပ္ေလ်ွာ့ပါ
  17. ေၾကာ္ျပီးသား ငါးဆုတ္မ်ားကို မီးေအးေအးနဲ႕ နာရီ၀က္ေလာက္ ျပန္ေၾကာ္ေပးပါ
  18. ေၾကာ္ေနစဥ္ ငါးဆုတ္မ်ားကို လွည့္လွည့္ေပးပါ 
  19. အျပင္သား တခုလံုး ႂကြတ္လာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  1. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  2. ဒယ္အိုးတလံုးထဲ ဆီထည့္ျပီး ဆီအို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  3. ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  4. ၾကက္သြန္မ်ား နီေရာင္သန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးအေအးခံထားပါ
  5. ဆီေအးေတာ့မွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ျပန္ေရာထားပါ
ငါးဆုတ္အစာသြပ္ရန္
  1. မံုလာဥနီ ေဂၚဖီ နံနံပင္ င႐ုတ္သီးစိမ္း သံပုရာသီးတို႕ကို ေရေဆးျပီး ပံုပါအတိုင္း လွီးေပးကာ  ျပင္ထားပါ
  2. ေျမပဲကို အခြံႁခြတ္ျပီး ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ
  3. ပုဇြန္ေျခာက္ကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ
  4. ဆီခ်က္ ငံျပာရည္တို႕ကို ျပင္ထားပါ
  5. အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ အေအးခံထားေသာ ငါးဆုတ္ကို အေပၚဖက္ အလယ္တည့္တည့္မွ အ႐ွည္လိုက္ ကပ္ေၾကးျဖင့္ ညွပ္ျပီးအေပါက္ ေဖာက္ေပးပါ
  6. ေဖာက္ထားေသာ ထိုအေပါက္ကို အသာဟျပီး ျပင္ထားေသာ အစာမ်ားကို သင့္သလို ထည့္ေပးပါ
  7. ဆီခ်က္ ငံျပာရည္ သံပုရာသီးညွစ္ထည့္ျပီး ငါးဆုတ္အစာသြပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ကို စားသံုးရန္ ျပင္ဆင္နိုင္ပါျပီ

No comments:

Post a Comment