Tuesday 28 April 2020

ၾကက္အသည္းအျမစ္ အစိမ္းေၾကာ္


ဒီေန႔ေတာ႔ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသီးအရြက္ေလးေတြ ရလာတာနဲ႔ အသီးအရြက္ေၾကာ္ ဟင္းေလးေတြ ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ဒီတစ္ခါေတာ႔ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ႔  ၾကက္အသည္း အျမစ္ေလးနဲ႔ အစိမ္းေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္အသည္းအျမစ္ - ငါးစံု
  2. ေရႊပဲသီး - ဆယ္ေတာင္႔
  3. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  4. ပဲေတာင္႔ရွည္ - ငါးေတာင္႔
  5. ပန္းေဂၚဖီ - အခက္ၾကီးၾကီး သံုးခက္
  6. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  8. ႏွမ္းဆီ  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  9. ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  12. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  14. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးတစ္ပံု (ၾကက္အသည္းအျမစ္ အရသာနယ္ရန္)
  15. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ၾကက္အသည္းအျမစ္ အရသာနယ္ရန္)
  16. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ၾကက္အျမစ္ေဆးရန္)
  17. နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း - တစ္ဇြန္း (ၾကက္အျမစ္ေဆးရန္)

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၾကက္အသည္းမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  2. ၾကက္အျမစ္မ်ားကို အတြင္းဖက္မွ မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးျပီး ဆားႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ထည္႔ကာ ခပ္နာနာ နယ္ေပးပါ
  3. ၾကက္အျမစ္ထဲမွ အခြ်ဲမ်ား ထြက္လာေအာင္ ခပ္နာနာေလး နယ္ေပးကာ ေရငါးထပ္ေလာက္ႏွင္႔ ေဆးေပးပါ
  4. ျပီးတာနဲ႔ အျမစ္မ်ားကို ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  5. လွီးထားေသာ ၾကက္အျမစ္ႏွင္႔ ၾကက္အသည္းတို႔ကို ဆား နႏြင္းမွဳန္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔႔ႏွင္႔ အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ထားပါ
  6. ေရႊပဲသီးကို အေၾကာသင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  7. ပဲသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  8. မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ရွည္ရွည္အေျမွာင္းေလးေတြ လွီးထားပါ
  9. ပန္းေဂၚဖီကို ေရေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  10. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး အကြင္းေလးေတြ လွီးထားပါ
  11. ၾကက္သြန္ုျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  12. ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  13. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး ပူေအာင္တည္ေပးပါ
  14. ဆီပူလာတာနဲ႔ အိုးထဲကို အရင္ဆံုး အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္အသည္းအျမစ္မ်ားကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  15. အသည္းအျမစ္ထဲမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ား ခမ္းလာတာနဲ႔ ေဘးကိုခန တြန္းထားျပီး ၾကက္သြန္ႏွစ္မ်ဳိးလံုးကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  16. ၾကက္သြန္အနည္းငယ္ ႏြမ္းလာတာနဲ႔ ေရႊပဲသီးမွလြဲျပီး က်န္အသီးအရြက္မ်ားကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  17. ႏွစ္မိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႔ ခရုဆီ ႏွမ္းဆီ အရသာမွဳန္႔ ပဲငံျပာရည္ႏွင္႔ ဆားတို႔ကို ထည့္ေမႊပါ
  18. ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕  အရသာျမည္းကာ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
  19. ျပီးတာနဲ႔ ေရႊပဲသီးကိုထည္႔ျပီး ေမႊေပးကာ ေမႊေပးကာ တစ္မိနစ္ခန္႔ ထားေပးပါ
  20.  ထမင္းပူပူေလးႏွင္႔ စားသံုးရန္ အရမ္းကို လိုက္ဖက္လြန္းတဲ႔ ၾကက္အသည္းအျမစ္ အသီးအရြက္ေၾကာ္ေလးကို စားသံုးရန္  ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment