Tuesday, 28 April 2020

ပဲၾကာဇံေၾကာ္


ဒီတစ္ခါေတာ႔ ပဲၾကာဇံေၾကာ္ ေၾကာ္စားျဖစ္ပါတယ္ စားလို႔ေကာင္းျပီး အရသာ ေကာင္းမြန္တဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ ေၾကာ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပဲၾကာဇံ - တစ္ပြဲစာ (လက္တစ္ဆုပ္စာ)
  2. ၾကက္သြန္နီ - တစ္လံုး
  3. ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
  4. မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
  5. ပဲေတာင္႔ရွည္ - ငါးေတာင္႔
  6. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  7. ေရႊပဲသီး - ဆယ္႔ငါးေတာင္႔
  8. ၾကက္သြန္မိတ္ - နွစ္ပင္
  9. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  10. ဆား - အနည္းငယ္
  11. ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ဟင္းခပ္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  14. ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း - ရွစ္ဇြန္း
  16. ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ပံုတစ္ပံု
ျပင္ဆင္ပံု

  • ပဲၾကာဇံက္ို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႀကီးႀကီး အေနအထား တုံးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ေရႊပဲသီးကို အေၾကာသင္ျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးေပးပါ
  • ပဲသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို လက္တစ္ဆစ္ခန္႔ လွီးထားပါ
  • ၾကဥကို ခေလာက္ထားပါ
  • ေရစိမ္ထားေသာ ပဲၾကာဇံ ေပ်ာ့လာပါကဆယ္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီကိုထည့္ပါ
  • ပူလာပါကၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီကို ေမႊးသြားေအာင္ အရင္ဆံုး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နံ႔ ေမႊးလာတာနဲ႔ ေရႊသီးႏွင္႔ ၾကက္သြန္မိတ္မွလြဲျပီး အသီးအ႐ြက္မ်ားကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႕ ပဲၾကာဇံထည့္ျပီး ငံျပာရည္ ဆား ဟင္းခတ္မွဳန္႕ ခ႐ုဆီ ပဲငံျပာရည္ တို႕ထည့္ကာ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္ေၾကာ္စဥ္ ထြက္လာေသာ အရည္ျဖင့္ ပဲၾကာဇံ ေပ်ာ့သြားေအာင္ ခနထားေပးပါ 
  • ပဲၾကာဇံ ေပ်ာ့လာပါက အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ႏွမ္းဆီ ေရႊပဲသီး ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ႏွင့္ ၾကက္သြန္မိတ္ထည့္ၿပီး  အရသာႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးကာ ပဲၾကာဇံေၾကာ္ကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment