Monday 20 April 2020

ကန်စွန်းဥ ခေါက်ဆွဲကြော်


ဒီေန႔ေတာ႔ သတ္သတ္လြတ္ ကန္စြန္းဥ ေခါက္ဆြဲေလး ေၾကာ္ပါတယ္ အသားမပါေပမဲ႔ ကန္စြန္းဥ ေခါက္ဆြဲရဲ ႔ တစ္ထုတ္ထုတ္ အရသာေလးေၾကာင္႔ စားလို႔အရမ္းေကာင္းပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ ကန္စြန္းဥ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ကန္စြန္ဥေခါက္ဆြဲေခြ - သံုးေခြ
  2. မုန္႔ညွင္းျဖဴ  - အေနေတာ္ ငါးဖတ္ခန္႔
  3. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  5. ၾကက္သြန္မိတ္ - ႏွစ္ပင္
  6. ဆီ - ထင္းစားဇြန္း ရွစ္ဇြန္း
  7. ဆား - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  8. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ဇြန္း တစ္ဝက္
  10. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  11. ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ကန္စြန္းဥေခါက္ဆြဲကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ႏွစ္နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေရစိမ္ျပီးတာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရ 8 cups ထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက ေရစိမ္ထားေသာ ကန္စြန္းဥ ေခါက္ဆြဲကို ေရစစ္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္ အေနေတာ္ အေနအထား ရပါက ဇကာထဲ သြန္ခ်ကာ ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ား ေအးလာတဲ့ထိ ေရေဆးေပးပါ
  • ေရေဆးျပီးတာနဲ႕ ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ား ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားေပးပါ
  • ေရစစ္တာနဲ႕ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲ ထည့္ကာ ဆား အရသာမွဳန္႔ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ ႏွင္႔ ႏွမ္းဆီတို႔ ထည္႔ေပးျပီး အရသာ သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူေလးေတြ လွီးေပးကာ ေရစစ္ထားေပးပါ
  • မုန္႔ညွင္းျဖဴ ကို မထူမပါးေလးေတြ လွီးေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ထူထူး လွီးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ဓါးျပားရိုက္ကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးေပးပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ အိုးပူလာပါက ဆီထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ သၾကားကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • သၾကားေပ်ာ္လာျပီး အညိဳေရာင္ ေျပာင္းလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္ဆံုး ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  အနံ႔ေလး ေမႊးလာတာနဲ႕ ေဂၚဖီႏွင္႔ မုန္႔ညွင္းျဖဴတို႕ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေဂၚဖီႏွင္႔ မုန္႔ညွင္းျဖဴ မ်ား အရမ္းႏူးမသြားေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ားႏွင့္ ေခါက္ဆြဲတို႔ကို သမသြားေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္မိတ္ထည္႔ျပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ သတ္သတ္လြတ္ ကန္စြန္းဥ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးကို ရပါျပီ
  • အေပါ့အငံကို အရသာကို မီးဖိုေပၚက မခ်ခင္ ျမည္းေပးျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ကန္စြန္းဥ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ပူပူေလးကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment